שתף קטע נבחר

 

וזוהי רק ההתחלה

רמת הלימודים הגבוהה, הפתיחות המחשבתית, "מהפכת התנ"ך", לימוד התורה לנשים ובית המדרש הוירטואלי הגדול בעולם. לרגל חגיגות הארבעים מגלה הרב אמנון בזק ל-ynet את סוד הצלחתה של ישיבת "הר עציון"

בימים אלו מציינת ישיבת ההסדר "הר עציון" שבאלון שבות את תחילת שנת הארבעים להקמתה. מפרספקטיבה של ארבעים שנה, ניתן לעשות אתנחתא קלה, ולעמוד על תרומתה רבת ההיקף של "ישיבת הגוש" לעולם הציונות הדתית בפרט, ולעולם היהודי בכלל. מהו סודה של הישיבה, שאלפי בוגריה בארץ ובעולם ממשיכים את דרכה ונושאים את דגלה? מה עומד מאחורי התופעה הייחודית, שישיבת הר עציון הוציאה מתוכה מצד אחד מספר רב של ראשי ישיבות מגוונות, רבני ערים ויישובים וכן מורים ומחנכים הפזורים בכל הארץ, ומצד שני אנשי כלכלה ומשפט, התיישבות ותקשורת, מדע וטכנולוגיה, המשלבים תורה ועבודה באורחות חייהם?

 

עוצמת השפעתה של הישיבה מתחילה, לטעמי, ברמת הלימודים הגבוהה והאינטנסיבית הקיימת בה. בלי מבחנים או ציונים יודעים התלמידים שהאחריות האישית המוטלת עליהם היא גבוהה ביותר. רמת השיעורים בתחומי הלימוד השונים מושפעת מדרכו ואישיותו הרב אהרן ליכטנשטיין, מראשי הישיבה, הנחשב גם בעולם החרדי כאחד מגדולי תלמידי החכמים וענקי הרוח שבדורנו. ספריית הישיבה הממוחשבת, הכוללת כשבעים אלף כותרים, היא מן הספריות התורניות הגדולות בעולם, והיא מאפשרת לכל תלמיד להגיע כמעט לכל מקור לימודי אפשרי. תורתה של ישיבת הר-עציון בא לידי ביטוי, בין היתר, בספרים ובעלונים רבים שחוברו על ידי רבני הישיבה, תלמידיה ובוגריה, בכל תחומי התורה.

 

לצד כל אלה, מהווה האמונה ברב-גוניות ובפתיחות מחשבתית את אחד מדגליה הייחודיים של הישיבה. הרב יהודה עמיטל, ראש הישיבה ומייסדה, פיתח את עולמו הרוחני לאור תפיסת עולמו של הראי"ה קוק. לימים, כשצירף הרב עמיטל את הרב אהרן ליכטנשטיין כעמיתו לראשות הישיבה, נוספה לישיבה השקפת עולמו של חותנו ורבו, הרב י"ד סולובייצ'יק. המסר החינוכי בישיבה הוא שלכול אדם יש מבנה אישיות משלו, ועל כן דווקא המפגש עם דמויות שונות בעלות עולם השקפתי שונה, יוכל לתת לכל תלמיד לבחור את הדרך המתאימה לו אישית. לא זו בלבד שריבוי הדעות איננו נתפס כדבר שלילי, אלא להפך: בדרך זו לומד כל תלמיד לכבד דעות שונות, וכך יכולים אנשים עם תפיסות עולם רחוקות זו מזו לשבת יחד בכפיפה אחת באותו בית מדרש.

 

כך, בניגוד לנעשה בישיבות אחרות, בישיבת הר עציון לא הייתה קיימת מאז ומעולם 'פוליטיקה' פנימית, סכסוכים ומריבות בין אנשים שונים. בצעד נדיר ביושרתו, ביקש הרב עמיטל עם הגיעו לגיל שמונים למנות וועדה שתמליץ על יורשו בתפקיד. הוועדה המליצה על שניים מרבני הישיבה, הרב יעקב מדן והרב ברוך גיגי. מינויו של הרב יעקב מדן, מראשי מועצת יש"ע, לתפקיד זה, על אף השוני הרב בהשקפות העולם שבינו לבין הרב עמיטל, התקבל בטבעיות רבה, ורק מחוץ לישיבה הורמו כמה גבות, הרחוקות מהשקפת עולמה של הישיבה.

 

תחום נוסף שבו הטביעה הישיבה חותם של ממש על הציבור בארץ הוא בלימוד התנ"ך. 'מהפכת התנ"ך' שנוצרה בישיבה ובמכללת הרצוג להכשרת מורים הסמוכה לה, בראשיתה על ידי הרב מרדכי ברויאר זצ"ל ויבדל"א הרב יואל בן נון, החזירה את עם ישראל ללימוד מעמיק של ספר הספרים. ההכרה בחשיבות לימוד פשוטו של מקרא, בד בבד עם הכרת הרקע ההיסטורי והארכיאולוגי שהתאפשרה עם חזרת עם ישראל לארצו, הביאו לתובנות חדשות ומרתקות בלימוד תנ"ך. מן הישיבה והמכללה יצאו גדולי מורי התנ"ך בדורנו, ואלפים משתתפים בימי העיון בתנ"ך המתקיימים מדי שנה בישיבה.

 

ישיבת הר-עציון הייתה בין מובילי דגל לימוד תורה מעמיק לנשים בדורנו, מתוך הכרה בחשיבות העמקת עולמן הרוחני של נשים. הישיבה הקימה בקיבוץ מגדל עוז את בית המדרש לנשים, שזכה לחנך מאות תלמידות ובוגרות. בבית המדרש הבנות לומדות גמרא בעיון, בד בבד עם לימודים מעמיקים בכל תחומי התורה.

 

על אלו ניתן להוסיף את בית המדרש הווירטואלי, על אלפי שיעוריו המתווספים בכל יום, בעברית ובאנגלית, ועל רבבות מנויו וגולשיו, ההופכים אותו להיות בית המדרש הגדול בעולם. יש לציין את חמש מאות משפחות תלמידי הישיבה מחו"ל שעלו לארץ והקימו כאן את ביתם. ראוי להזכיר את מגוון הפרוייקטים של התנדבות, חסד ופעילות בקהילה, המלווים את תלמידי הישיבה ואת בוגריה, ועוד היבטים רבים נוספים.

 

ארבעים שנה, כך מקווים בישיבה, מסמלים רק את ההתחלה. האתגרים הרבים העומדים בפני הציבור הישראלי מדרבנים את הישיבה להמשיך בפעולותיה השונות, להעמיק, להתרחב ולהתפשט יותר ויותר בעם במשך העשורים הקרובים. 

 

הרב אמנון בזק הוא ר"מ בישיבת הר עציון ומרצה לתנ"ך במכללת הרצוג להכשרת מורים ובבית המדרש לנשים שבמגדל עוז

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב אמנון בזק
צילום: אלכס קולומויסקי
מסר חינוכי. הרב ליכטנשטיין
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים