שתף קטע נבחר

 

אולמרט בשארם: שקט מעזה - תנאי להסדר

בתום פגישה עם ראש הממשלה בשארם א-שייח, אמר נשיא מצרים: אין הפרדה בין עזה לגדה, הגיע הזמן למדינה פלסטינית אחת. אולמרט ציין כי התחייבויותיה של הרשות הפלסטינית חלות גם על הרצועה. הוא דיבר על "אירוע השקה" באנאפוליס, שלאחריו יחל מו"מ "מתמשך, יסודי ומעמיק, אשר לא יפסח על שום נושא שעומד בינינו לבינם" - ויוכל להביא הסדר ב-2008

משא-ומתן "מתמשך, יסודי ומעמיק" ליישום חזון שתי המדינות - זו תוכניתו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ליום שאחרי ועידת אנאפוליס. ואולם, את ההתקדמות הזאת הוא מתנה ברגיעה גם ברצועת עזה - זו שנבצעה ירוק, ונפלה לידי חמאס.  

 

"צריך להיות ברור גם למזמינים האמריקנים, שלא יהיה יישום כולל של ההסכם לפני מילוי כלל ההתחייבויות על פי מפת הדרכים", אומר היום (ג') אולמרט בשארם א-שייח. הוא מבהיר: "ההתחייבויות האלה הללו חלות גם על רצועת עזה. הרי על פי התפישה הפלסטינית, רצועת עזה היא חלק מהמדינה הפלסטינית, ובאופן טבעי - אם המדינה הפלסטינית צריכה להילחם בטרור, זה כולל גם את רצועת עזה".  

 

בצהריים, בתום פגישתו עם נשיא מצרים חוסני מובארק, אמר אולמרט: "היעד של המפגש באנאפוליס הוא להתניע מהלך של משא-ומתן, שיוביל אותנו לעסוק בכל הנושאים המהותיים שעומדים על הפרק - לקראת הסכמה". 

 

מובארק מצידו העריך שגם סוריה תשתתף באנאפוליס, וסירב לדבר על "כישלון או ניצחון" של הוועידה עצמה - בה הוא רואה חלק מתהליך. "המילה כישלון משמעותה קץ המשא-ומתן", העיר. הוא הוסיף כי לא ניתן לדבר על מדינה פלסטינית רק בגדה או רק בעזה: "הגיע הזמן למדינה פלסטינית אחת".  


מובארק ואולמרט בפסגה בשארם (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

 

"אחרי 60 שנים, בבת-אחת, לא נשב ונפתור את כל הבעיות", אמר אולמרט באוזני המארח. "יהיו מחלוקות קשות, יהיו משברים, יהיו ויכוחים - אבל אני אופטימי שאם ננהג בזהירות ואחריות, יש סיכוי שנגיע בסופו של דבר להסכם. אני מקווה מאוד שאפשר יהיה להגיע להסכם במהלך שנת 2008". הוא הדגיש כי המשא-ומתן "לא יפסח על אף נושא שמעיק עליהם או עלינו", ובמשתמע: ייגע בכל סוגיות הליבה.     

 

"אנחנו לא עושים מספיק?!"

הפגישה עסקה גם בנושאים בילטרליים, וכן בסוגיית החייל החטוף גלעד שליט - על כך העיר מובארק שהנושא "דורש זמן וסבלנות". במסיבת עיתונאים שכונסה לאחריה, הזכיר ראש הממשלה - ביום

שאחרי הרצח ליד קדומים - כי ביקורו במצרים מתקיים "תחת הרושם הקשה של המשך פעולות הטרור בשטחים". לדבריו, "זהו חלק מהמאמצים של גורמי הטרור כדי לשבש את הניסיונות להגיע לדיאלוג מדיני - אבל זו גם הוכחה שעדיין נדרשים מאמצים גדולים מאוד מצד הרשות הפלסטינית כדי להיאבק בטרור".

 

"ישראל נחושה לבלום את פעילות הטרור מעזה, ותפעל במלוא העוצמה כדי למנוע את המשך חדירתם של מחבלים מחמאס מהרצועה לפעילות נגד ישראל", אמר ראש הממשלה.

 

עיתונאים הקשו בסוגיית הברחת הנשק ממצרים לרצועת עזה. מובארק השיב: "עצרנו כמויות נשק בטונות, למה אתם אומרים שאנחנו לא עושים מספיק? אם יש בעיה צריך למהר לשתף פעולה בין מנגנוני הביטחון. מצרים עושה מאמצים רבים לעצור את פעולות ההברחה. אם יש מידע אנחנו נעצור אותם. בכל דרך. נעצור הכל". הוא ציין שבשמונת החודשים האחרונים איתרו אנשיו עשרות מנהרות ואספו אמצעי לחימה רבים.  

 

הפסגה התקיימה בדיוק במלאות 30 שנה לנאומו ההיסטורי של הנשיא אנואר סאדאת בכנסת. עיתונאים שאלו את מובארק, מתי יבוא סוף-סוף לביקור רשמי בישראל. "כשתיפתר הבעיה הפלסטינית", השיב. אולמרט הודה למארחו - שיעמוד מחרתיים, ערב פסגת השלום, בראש כינוס מיוחד של הליגה הערבית - על מאמציו לקידום השלום. "תמיד נחמד ונעים להיות אורח שלך", סיכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יבוא כשיהיה שלום. מובארק עם אולמרט.
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
"דורש זמן וסבלנות". שליט
צילום: עופר עמרם
מומלצים