ברזיל: סוף עצוב ללוויתן המינקי האובד
הלוויתן טעה בדרכו ושחה במעלה נהר האמזונס. הוא נצפה מספר פעמים ונלכד על ידי התושבים, שניסו להביא למקום ספינה שתחזיר אותו לים הפתוח. אלא שעד בוא הספינה מת הלוויתן מסיבה לא ברורה
בשבת הבחינו התושבים שוב בלוויתן, במרחק של כמה קילומטרים מהנקודה הקודמת. הפעם הם לכדו אותו והזעיקו למקום וטרינרים וביולוגיים. הוא קיבל טיפול אנטיביוטי מונע, ובינתיים הזעיקו הרשויות ספינה למקום, כדי שתעמיס את היונק ותחזיר אותו לים הפתוח.
אתמול (שלישי) מצאו התושבים את לוויתן ללא רוח חיים במרכז הנהר. הם הצליחו להביאו לגדת הנהר והזעיקו את הרשויות, שלקחו את הלוויתן לנתיחה. "אנו לא יודעים בווודאות מהי סיבת המוות עד שנקבל את תוצאות נתיחת הפגר", סיפרה פביה לונה מסוכנות הסביבה הממשלתית של ברזיל.
(צילום: רויטרס)
מה גרם ללוויתן לאבד את דרכו בנהר ולשהות בו כמעט שבועיים ימים? אביעד שיינין, יושב ראש מחמל"י (המרכז לחקר ולהצלת יונקים ימיים) וחוקר מהחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה, אומר שקשה לדעת את הסיבה המדוייקת. "יתכן שמדובר בלוויתן חסר ניסיון שעדיין שוחה יחד עם אימו או נתמך על ידה. אפשר שדרכיהם נפרדו ובניסיון למצוא אותה הוא הגיע בטעות לנהר".
אתמול, עוד בטרם נודע על מות הלוויתן, העריך שיינין כי אם לא יזדרזו החוקרים בברזיל ויעבירו את הלוויתן לים הפתוח, הוא ימות מעקה (מתח) או ממחלות. "הסביבה הטבעית של הלווייתנים היא באוקיינוס במים מלוחים. הם יכולים לשהות במים מתוקים אך לא לאורך זמן מאחר שהפיזיולוגיה שלהם מותאמת למים מלוחים". מנגד, החוקרים הברזילאים העריכו שהלוויתן מסוגל לשהות במים מתוקים במשך מספר חודשים.
(צילום: רויטרס)
שיינין אמר כי תוצאות נתיחת הלוויתן יבהירו מה סיבת המוות. "על פי מידת עובי שכבת השומן ניתן יהיה לדעת אם הוא אכל מזון בכמות מועטה או רבה. אם תימצא שכבת שומן דקה - הדבר יעיד כי הוא נמצא במצב תזונתי לקוי. בגופו של יונק במצב בריאותי לא תקין ניתן יהיה למצוא עדויות לטפילים, וירוסים או זיהומים מחומרים כימיים ואורגניים".
עד כמה המתח הפיזי והנפשי בו היה מצוי הלוויתן השפיע על מצבו הבריאותי? "להערכתי, העקה (המתח) לא הרגה את הלוויתן אך היא עשוייה בהחלט להחליש את המערכת החיסונית. כשבעל חיים נמצא בחרדה, התפקוד של מערכות ההגנה יורד
וכך הוא פגיע יותר למחלות ולטפילים. זהו מעגל קסמים עצוב".