80% מהציבור נגד הסרת פיקוח המחירים על הלחם
סקר של רשות ההסתדרות לצרכנות מראה כי הציבור, בניגוד לבעלי המאפיות, מתנגד להחלטת שר התמ"ת ישי להסיר את הפיקוח על מחיר הלחם. 54% תומכים בהטלת פיקוח ממשלתי על מחירי הגז
80% מהציבור מתנגדים להחלטת הממשלה לבטל את הפיקוח על מחירי הלחם. כך עולה מסקר של רשות ההסתדרות לצרכנות.
37.6% מהמשתתפים בסקר שדיווחו כי הם נוהגים לרכוש לחם אחיד, השיבו כי הם ירכשו פחות לחם אחיד. 10.3% אמרו כי יפסיקו לחלוטין לרכוש לחם אותו. 22.5% מהנשאלים השיבו כי הם יקנו לחם בכמות קטנה יותר. 4.8% מהנשאלים השיבו כי יוותרו על קניית מוצרי יסוד אחרים כדי על מנת שיוכלו לקנות לחם אחיד
עוד עולה מהסקר כי, באופן שאינו צריך להפתיע, ההתנגדות להסרת הפיקוח על הלחם חזקה יותר בקרב נשים מאשר בקרב גברים. לפי הסקר, 85.2% מהנשים מתנגדות להסרת הפיקוח על הלחם, לעומת "רק" 71.4% מהגברים.
עוד עלה בסקר כי 54% תומכים בהטלת פיקוח ממשלתי על מחירי הגז.
"תוצאות הסקר מובהקות, ומלמדות על פגיעה קשה מאוד בחלקים ניכרים מאוכלוסיית ישראל מביטול הפיקוח על מחירי הלחם האחיד", אומר מנכ"ל רשות ההתאחדות לצרכנות, ירון לוינסון, " הלחם האחיד הוא פריט חיוני והכרחי על שולחנן של מאות אלפי משפחות בישראל, וברור כי כעת אפילו מצרך בסיסי זה לא יהיה מובן מאליו".
את הסקר ביצעה חברת גיאוקרטוגרפיה. הסקר נערך על מדגם מייצג של 500 נשאלים.
הגז כבר התייקר, הלחם בדרך
כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, החליטה הממשלה החליטה לפני שבועיים להוציא את הלחם האחיד מפיקוח. ההחלטה טרם יצאה לפועל אך היא אמורה להתבצע כבר בימים הקרובים. הסרת הפיקוח תגרום, לפי הערכות, לייקור הלחם האחיד בכ-15%, בהתאם להתייקרות הקמח. במסגרת ההחלטה, שגיבש שר התמ"ת אלי ישי, יקבלו מקבלי קצבאות הילדים והזיקנה, שביחד מהווים את רוב הציבור בישראל, פיצוי חד פעמי על התייקרות הלחם בחודשים אוגוסט-דצמבר. הפיצוי יהיה עד 180 שקלים למשפחה, לפי היקף הקצבאות שהיא מקבלת, בהתאם לנוסחה שגיבשו כלכלני התמ"ת.
מחיר גז הבישול יצאו מפיקוח בחודש ספטמבר, בעקבות הפרטת בתי הזיקוק בחיפה ובאשדוד לפני כשנה. מאז הסרת הפיקוח עלו מחירי הגז בקרוב ל-20%, ובמשרד התשתיות כבר מתחרטים על הסרת הפיקוח ושוקלים להחזיר אותו.
עם זאת, התייקרות הלחם והגז הן חלק מגל התייקרויות של מוצרים רבים הפוקד את תעשיית המזון העולמי. גל ההתייקרויות גורם לעליות מחירים של מוצרי מזון רבים, בנוסף על הלחם. בחודשים האחרונים עלו גם מחירי הדלק, הפסטה, הסוכר, הנייר, חומרי הניקוי, מוצרי החלב, הביצים, ועוד, ותעריפי החשמל עלו ביותר מ-10%. הסיבה להתייקרויות היא המהפיכה התעשייתית הפוקדת בשנים האחרונות את הודו וסין, ומביאה לעלייה בביקוש לדלק ולמזון תעשייתי בעולם.