הלחם יוצא מפיקוח, ויתייקר ב-15%
הממשלה החליטה לקבל את הצעת השר אלי ישי ולהסיר את הלחם מפיקוח כבר בימים הקרובים, תוך פיצוי מיידי של 60 מיליון שקלים למשפחות. בעקבות הסרתו מפיקוח הלחם צפוי להתייקר ב-15%
הממשלה החליטה היום (א') בישיבתה השבועית להוציא את הלחם האחיד מפיקוח כבר בימים הקרובים. כך נודע ל-ynet. זאת, במסגרת הצעת פשרה שגיבש שר התמ"ת, אלי ישי, לפתרון המשבר בענף הלחם. לאחר האישור נזקקת חתימתו של ישי וחתימת שר האוצר, רוני בר-און. לאחר מכן יצא הלחם מפיקוח תוך מספר ימים, כנראה עוד השבוע.
הסרת הפיקוח תגרום, לפי הערכות, לייקור הלחם האחיד בכ-15%, בהתאם להתייקרות האחרונה של הקמח.
לפי הצעת הפשרה שגיבש ישי, יקבלו כל מקבלי הקצבאות במדינה - כולל
מקבלי קצבאות ילדים וזיקנה, שביחד מהווים את רוב הציבור בישראל - פיצוי חד פעמי על התייקרות הלחם בחודשים אוגוסט-דצמבר. הפיצוי יהיה עד 180 שקלים למשפחה, לפי היקף הקצבאות שהיא מקבלת, בהתאם לנוסחה שגיבשו כלכלני התמ"ת.
הנוסחה קובעת כי כל משפחה תקבל כ-0.7% מהיקף כלל הקצבאות הקבועות שהיא מקבלת מהמדינה מדי חודש. לפיכך, משפחה עובדת שיש לה ילד אחד, המקבלת קצבת ילדים של 140 שקלים לחודש, תקבל שקל לחודש, ובסך הכל חמישה שקלים. ואילו משפחה מרובת ילדים המקבלת קצבת הבטחת הכנסה, ובסך הכל מקבלת מהמדינה קצבאות בהיקף כולל של כ-4,000 שקלים בחודש תקבל את הפיצוי המקסימלי, 180 שקלים בחודש.
היקפו הכולל של הפיצוי יעלה למדינה כ-60 מיליון שקלים.
בנוסף לפיצוי הזה, החליטה הממשלה כי ראש הממשלה ידון עם שרי האוצר והתמ"ת עד לאישור תקציב 2008 בכנסת על פיצוי נוסף, שישולם למקבלי הקצבאות כדי לפצות אותם על מחיר ההתייקרות בשנת 2008.
מקורביו של ישי מדגישים כי מדובר בפעם הראשונה בתולדות המדינה שהשכבות החלשות מקבלות פיצוי מיידי, ובמזומן, על התייקרות הלחם.
המאפיות כבר הפחיתו את מכירות הלחם
החלטתו של ישי נובעת מלחצים כבדים שמפעילים בעלי המאפיות, הדורשים מזה זמן רב להעלות את מחיר הלחם. זאת, עקב עלייה חדה שנרשמה בחודשים האחרונים במחיר הקמח. להערכת בעלי המאפיות, התייקר הקמח מאז חודש יוני ב-100%, בשעה שהלחם האחידהתייקר ב-12.5% בלבד. בעלי המאפיות טוענים שישי הבטיח להם בתחילת ספטמבר כי הלחם יצא מפיקוח - או יתייקר - "מיד אחרי החגים".
מאז תחילת השבוע הפחיתו המאפיות את ייצור הלחם האחיד. זאת, גם בגלל שהמאפיות מפסידות מייצור ושיווק הלחם האחיד וגם כאמצעי לחץ על הממשלה. מבדיקת ynet עולה שחלק מהחנויות הפסיקו לקבל לחם אחיד בכלל וחלק אחר מהן מקבלות פחות לחם. מאפיית אנג'ל, הנסחרת בבורסה לניירות ערך בתל-אביב, הודעה רשמית ביום רביעי כי היא "הפסיקה את ייצור ושיווק חלק ממוצרי הלחם שבפיקוח". ואילו יצחק ברמן, בעל מאפיית ברמן, אמר ל-ynet: "אנחנו מספקים לחם אחיד, אבל פחות ופחות". ההערכה היא שהמאפיות יחזרו לייצור ושיווק בהיקף מלא עם הסרת הפיקוח, או אף קודם לכן.
במהלך חודש יולי הפסיקו המאפיות לגמרי לשווק לחם אחיד במשך שלושה שבועות, לאחר שדרשו שהממשלה תעלה לאלתר את מחיר הלחם האחיד. ה"שביתה" הסתיימה עם ההתייקרות הקודמת של הלחם. נראה כי הפסקת ייצור הלחם גרמה לשכבות החלשות נזק גדול בהרבה מכל העלאה במחירו.
התייקרות המזון: חלק מגל עולמי
התייקרות הקמח נובעת מהתייקרות החיטה בעולם, שהיא חלק מגל התייקרויות של מוצרים רבים הפוקד את תעשיית המזון העולמי. גל ההתייקרויות גורם לעליות מחירים של מוצרי מזון רבים, בנוסף על הלחם. בחודשים האחרונים עלו גם מחירי הדלק, הפסטה, הסוכר, הנייר, חומרי הניקוי, מוצרי החלב, הביצים, ועוד, ותעריפי החשמל עלו ביותר מ-10%.
הסיבה להתייקרויות היא המהפיכה התעשייתית הפוקדת בשנים האחרונות את הודו וסין, ומביאה לעלייה עצומה בביקוש לדלק ולמזון תעשייתי בעולם. זאת, בנוסף לשנת השמיטה, הגורמת להתייקרות של הירקות והפירות. עם זאת, ההתייקרויות אינן גורמות, לפי שעה, לעליית המדד, כיוון שהן מתקזזות עם הירידה בשער הדולר, המורידה את מחירי הדיור, הטיסות והמוצרים המיובאים.