רוסיה: שבוע לבחירות, אין ספק שפוטין כבר ניצח
מפלגתו של נשיא רוסיה מובילה בסקרים וצפויה להשיג רוב בבחירות הכלליות, ומקומו של פוטין, מספר אחת ברשימה, מובטח בפרלמנט. משם יוכל להישאר בעמדה של כוח, בין אם כחבר פרלמנט או כראש ממשלה. אולי ימונה לתפקיד חדש, וייתכן שגם יחזור לכסא הנשיא בקרוב מאוד. צבי מגן, שגריר ישראל לשעבר במוסקבה, פורש את כל האפשרויות
בעוד שבוע מהיום (א') ילכו כ-109 מיליון בעלי זכות בחירה לקלפיות ברוסיה, כדי להצביע בבחירות הכלליות החמישיות מאז שנפלה ברית המועצות. ואולם, כבר עכשיו אפשר להיות בטוחים שאחד מ-450 חברי הבית התחתון של הפרלמנט (הדומא) שייבחרו יהיה ולדימיר פוטין, הנשיא שאמור לסיים את כהונתו בעוד חודשים ספורים.
"הבחירות האלה הן מפגן כוח בעבור פוטין", טען צבי מגן, לשעבר ראש סוכנות נתיב ושגריר ישראל במוסקבה. "הוא מקדם את המפלגה שלו 'רוסיה המאוחדת', שעל פי התחזיות אמורה לגרוף הרבה מנדטים. יכולות להיות הפתעות, האופוזיציה מנסה לגרוף קולות, אבל מובטח לו רוב".
למעשה, גם כאשר תסתיים כהונתו השנייה של פוטין כנשיא, הוא עדיין יישאר בעמדת כוח. פוטין אמנם אמר כי אין בכוונתו לשנות את החוקה הרוסית, האוסרת על נשיא לכהן יותר משתי קדנציות רצופות, אך העובדה שמונה לעמוד בראש רשימתו, בנוסף על איתותיו כי הוא עשוי להישאר בעמדת כוח מעידים כי שנות פוטין עדיין רחוקות מלהסתיים.
"הוא יישאר בשלטון", העריך מגן, "בין אם בתפקיד ממלכתי רשמי - כמו ראש ממשלה - או כחבר פרלמנט, העובדה שמפלגתו תחזיק ברוב גורף בפרלמנט תשאיר אותו בפונקציה כלשהי של מנהיג. כבר נשמעו קולות שהציעו להמציא לו סטטוס חדש, של מנהיג האומה, משהו לא מחייב אך בעמדת כוח", הוסיף.
מעצר פעילי אופוזיציה, היום בסנט פטרסבורג (צילום: AP)
מגן, העומד היום בראש מכון אירואסיה במרכז הבינתחומי בהרצליה, מסכים כי לאוזניים מערביות, התמרונים הפוליטיים של פוטין נשמעים כבלתי-דמוקרטיים בעליל, אך מבהיר כי הרוסים רואים את המציאות מעט אחרת. "אולי כלפי חוץ זה נראה אנטי-דמוקרטי, אבל העובדה שזה לא דומה למושגי הדמוקרטיה שלנו לא אומרת שזה לא דמוקרטי. בעיני הרוסים, פוטין הוא סיפור הצלחה. הוא אהוד על הצעירים, הוא מדבר בשפה שכולם מבינים, והוא משדר את המסרים שהציבור צמא להם: מסרים של עוצמה, של שיקום רוסיה ושל מעמדה. פוטין נתפס בעיני הציבור ברוסיה גם כמשקם הכלכלה - למרות שיש בזה מידה רבה של אחיזת עיניים. אבל יש הרגשה של חוק וסדר, ולכן, אם יש קצת פחות דמוקרטיה, זה לא נורא כל כך".
במי פוטין יתמוך?
מפלגתו של פוטין מובילה בסקרים ברוב גדול - על פי אחד הסקרים האחרונים צפויה "רוסיה המאוחדת" לגרוף כ-60 אחוזים מן הקולות בבחירות הכלליות - ועל כן הדיכוי האלים של הפגנות האופוזיציה אתמול והיום, שבהן השתתף מספר לא רב של מפגינים הוא מתמיה במקצת. מגן מסביר שהדיכוי נועד להרתיע מפגינים פוטנציאליים נוספים מלצאת לרחובות. לדבריו, למרות שלא מדובר כאן בהתקוממות עממית נגדו אלא בהפגנות של קומץ פעילים, הן בכל זאת מעוררות את חששו של פוטין. "לכן הוא גם מנסה להציג את המפגינים נגדו כתמהונים ושוליים", הוא הסביר.
ומה בנוגע מועמדו המועדף של פוטין לתפקיד הנשיא? פוטין טרם הכריז במי יתמוך, אך פרשנים מעריכים כי ראש הממשלה שמינה בספטמבר, ויקטור זובקוב, צפוי להיות המועמד הזה. בחירה בזובקוב האפרורי והמבוגר-יחסית תאפשר לפוטין להמשיך למשוך בחוטים וגם לא תאיים עליו ולא תפגע בתוכניותיו של הנשיא היוצא לחזור לכהן כנשיא ב-2012, אבל ייתכן שזה יקרה עוד קודם. "יכול להיות גם שכמה חודשים לאחר שזובקוב ייבחר, תיווצר סיטואציה שתחייב אותו להתפטר ואז יתקיימו שוב בחירות לנשיאות, שבהן פוטין לא יהיה מנוע מלהתמודד", מעלה מגן אפשרות נוספת.
בשבועות האחרונים הסלים פוטין מאוד את הרטוריקה נגד ארצות הברית ומדינות נאט"ו, ובשבוע שעבר לבדו איים לעשות שימוש ביכולותיה הגרעיניות של רוסיה. מגן סבור שלא מן הנמנע שההסלמה קשורה גם לבחירות. "ברור שזה לא נפלט לו, הוא התכוון למה שאמר, ובכלל, בשנה האחרונה ניכר שינוי ברור בנימה הרוסית. כל המחלוקות שעומדות על הפרק אינן חדשות - התפשטות נאט"ו מזרחה, התוכנית האמריקנית להצבת טילים נגד טילים באירופה - אבל הוא משתמש בהן באופן קולני כדי למנף את עצמו. אסור לזלזל בהצהרות שלו, אבל לא הייתי מודאג מהן. זה משחק של 'מי ימצמץ ראשון' ואני לא רואה את ארה"ב ממצמצת או את פוטין נכנס למירוץ חימוש חדש, למרות שיש לו יכולות".
אפשרות נוספת - ומפתיעה למדי - שמגן מעלה, היא שההסלמה של פוטין נועדה לסייע לו להישאר בכל זאת בתפקיד הנשיא. "אם הוא ירגיש שהמולדת בסכנה, הוא יכול תיאורטית להכריז על מצב חירום, ומשמעות הצעד היא קדנציה נוספת. יתכן גם שהוא משמיע קולות של מלחמה כדי לגרוף תמיכה ציבורית לכל תרחיש אפשרי".