שתף קטע נבחר

 
צילום: איי פי

"באנאפוליס הונחה אבן הפינה לתהליך"

בעוד שבועיים, ב-12 בדצמבר, יחלו ישראל והפלסטינים בדרך הסיזיפית אל המדינה הפלסטינית, בהתאם להצהרת אנאפוליס. היום יפתחו אולמרט ואבו מאזן את השיחות בפגישה משולשת עם הנשיא בוש בבית הלבן. בכיר בלשכת רה"מ מציין את שביעות הרצון לנוכח הישגי הוועידה: "אפילו שר החוץ הסעודי מחא כפיים לאולמרט"

"ראש הממשלה התרגש מהמעמד. הוא חש שהוא מדבר בשם מדינת ישראל ועם ישראל, כדי להביא עתיד טוב יותר. התחושה שלנו טובה מאוד", אמר אמש (יום ג') גורם בכיר בפמלית ראש הממשלה, אהוד אולמרט, עם חזרת הפמליה לוושינגטון לאחר קראת ההצהרה המשותפת והנאומים של שלושת המנהיגים בוועידת אנאפוליס.

 

 

היום צפויים אולמרט ונשיא הרשות הפלסטינית לפתוח את השיחות בפגישה עם הנשיא בוש בבית הלבן. בפגישה ישתתפו שרת החוץ, ציפי לבני ושר הביטחון, אהוד ברק. מהצד הפלסטיני יקחו חלק בפגישה אחמד קריע (אבו עלא) ויאסר עבד רבו, ויהיו נוכחים בה גם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, והיועץ לביטחון לאומי, סטיב הדלי.

 

"היו הרבה מאוד הישגים לישראל", אמר הבכיר בלשכת אולמרט. "ההישגים באו לידי ביטוי בנאומים עצמם. ההישגים באו לידי ביטוי בהצהרה המשותפת, שהייתה טובה מאוד לישראל. ההישגים קיבלו ביטוי גם בעצם המעמד עצמו, כאשר 40 מדינות ועוד שבעה ארגונים התייצבו לתמוך בתהליך מדיני לשלום בין ישראל לפלסטינים. כולם, למעט סגן שר החוץ הסורי פייסל מקדד, מחאו כפיים לנאום ראש הממשלה. אפילו שר החוץ הסעודי מחא כפיים. יש בזה דבר מאוד מרגש", אמר.

 

"ראש הממשלה אמר מראש שהוא בא לכל המהלך הזה בתקווה, בזהירות ובהתרגשות", אמר מקורב לאולמרט במשלחת. "הוא נתן שם נאום מאוזן, עם הרבה חזון, אך גם עם הגדרת הקווים האדומים שלו. הוא פנה לציבור הישראלי, אך גם דיבר אל הציבור הפלסטיני והערבי, וגם אל הקהילה הבינלאומית כולה. הוא דיבר על חזון, אך עם זהירות ועם ביטחון לישראל, ובכך ההישג הגדול שלו", אמר.


"מדבר בשם מדינת ישראל". צופים בוועידה בארץ (צילום: רויטרס)

 

בלשכת ראש הממשלה אמרו אמש: "אנאפוליס צריכה להיות ממונפת הלאה כדי לסלול נתיב לתהליך מדיני לשלום. הדרך עוברת דרך הקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל, שתחיה איתנו בשלום שיעניק ביטחון לתושבי ישראל הסובלים מהטרור. הדרך צפויה להיות קשה, אך הגיע הזמן להתחיל ולצעוד בה. גם אם יהיה קשה מאוד, גם אם הדבר יחייב לפשרות וויתורים, הרי שזאת החלטתו של ראש הממשלה והוא נחוש, כפי שאמר בנאומו, ללכת בדרך זאת", אמרו.

 

"אבו מאזן דיבר על הפסקת הטרור"

שרת החוץ, ציפי לבני, התייחסה אף היא להצהרה המשותפת של שני המנהיגים, וציינה כי מדובר רק בתחילתו של התהליך. "זהו יום טוב לישראל, אך צריך לזכור שמדובר רק בהתחלה. עצם העובדה שכל הקהילה הבינלאומית, העולם הערבי, ישראל והפלסטינים מצהירים הצהרה משותפת זה הישג", אמר לבני ל-ynet. היא הוסיפה כי "החוכמה היא היום שאחרי והביצוע של ההסכמות. המבחן האמיתי הוא בעצם המעשה שביום שאחרי".

 

גם במשרד החוץ הביעו קורת רוח מהאירוע באנאפוליס, שקדם לשלושת הדיונים אשר נערכו שם אתמול אחר הצהרים. מנכ"ל משרד החוץ אהרון אברמוביץ', אמר ל-ynet: "בסך הכול ההתרשמות שלנו מאנאפוליס היא טובה וחיובית. במאמץ של שרת החוץ ומתוך תמיכה של ראש הממשלה ושר הביטחון, הגענו להצהרה משותפת שאנו מרוצים ממנה. נאום בוש ונאום ראש הממשלה היו טובים מאוד לישראל. גם נאום אבו מאזן היה טוב לישראל, בסך הכול. הוא הרי דיבר על הפסקת האלימות והפסקת הטרור, זה בדיוק ברוח שאנו רוצים. זה מוביל אותנו לתחושה שיש פרטנר", אמר.

 

גורמים מדיניים ציינו לאחר הוועידה, שצפו את העלאת נושא ירושלים והגולן בנאומו של אבו-מאזן. "אני מניח שיש להם את הדרישות שלהם ואת הציפיות שלהם בנוגע למשא ומתן בעניין ירושלים ובעניין הגולן", אמר בכיר בירושלים, אחד מחברי הפמליה לאנאפוליס. "אבל החשוב הוא שהם נכונים להיכנס למשא ומתן שיחייב גם אותם לפשרות. הדבר החשוב הוא, שמה שישראל עמדה עליו כל הזמן - שאנאפוליס תהיה נקודת ההשקה לתהליך המדיני, תחילת המשא ומתן ולא סופו - התקיימה", אמר.

 

המועד שנקבע לתחילת המשא ומתן הוא ה-12 בדצמבר, והוא יחייב את הצוותים הישראלים והפלסטינים להתארגן במהירות. ההנחה היא כרגע שלבני תוסיף לעמוד בראש צוות המשא ומתן הישראלי, ואבו עלא יוסיף להוביל את הצד הפלסטיני. עם שובן של המשלחות לישראל, ביום חמישי, יחלו לדון בירושלים בתיאום הפגישה הקרובה בין ראש הממשלה אולמרט לעמיתו הנשיא הפלסטיני. בפמליה הישראלית לאנאפוליס ציינו שהמתכונת של שיחות דו-שבועיות בין השניים תישמר, גם כדי להשרות את הרוח החיובית על צוותי המשא ומתן משני הצדדים.

 

"התהליך של המשא ומתן לא יהיה פשוט. ראש הממשלה התחייב לגעת בכל נושאי הליבה, למרות הקושי. מדובר בתהליך ארוך, שיצריך הרבה סבלנות מצד שני הצדדים. אולם הדבר החשוב ביותר הוא שבאנאפוליס הונחה אבן הפינה לתהליך הזה, שנעשתה מתוך רצון טוב של שני הצדדים, של המארחים האמריקנים ו-47 מדינות וארגונים כולל הליגה הערבית, שטרחו ובאו כדי לקדם את המשא ומתן לשלום", אמר בכיר בפמליה הישראלית ל-ynet.

פורסם לראשונה 27/11/2007 22:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט בנאומו. בתקווה ובזהירות
צילום: רויטרס
הרבה הישגים. הטרויקה באנאפוליס
צילום: רויטרס
מומלצים