ח"כ ברכה: רק 4% מתקציב הפיתוח - לערבים
בדיון בכנסת יציג יו"ר תנועת חד"ש נתונים מפורטים על פיהם ממשיך מעגל האפלייה - והמגזר אינו זוכה למשקל הראוי בתקציבי הרווחה, החינוך והתשתיות, למרות מצבם הקשה של האזרחים. "אולי מישהו בממשלה יתעורר", אמרו אוספי הנתונים ממרכז מוסאוא
"למרות שהאוכלוסייה הערבית מהווה 20% מאוכלוסיית מדינת ישראל, רק 4% מכלל תקציבי הפיתוח מוקצים לטובת מגזר זה". אלו הנתונים שיוצגו אחר הצהריים (יום ב') בכנסת, בדיון תחת הכותרת "דרוש תקציב הוגן לחברה הערבית", אותו יוזם זו השנה התשיעית חבר ועדת הכספים, ח"כ מוחמד ברכה, יו"ר סיעת חד"ש.
"לצערנו רמת התקציב בשנת 2008 זהה לתקציב שהועבר למגזר הערבי בשנת 99' מחסום ה4% לא נפרץ", אמר ל-ynet ג'עפר פרח, מנכ"ל מרכז מוסאוא. המרכז, שהוא גוף אזרחי הפועל למען זכויות הערבים במדינת ישראל,
הכין דו"ח מיוחד עבור ח"כ ברכה, ראשי רשויות וועדת המעקב, ובו פירוט נתוני התקציב המורים על האפלייה, לטענתו.
אחרי שרק לפני כמה ימים הוצגו נתונים מדאיגים על גזענות, מגיע עתה שלב התקציב - אשר הדיונים לקראת אישורו הסופי יחלו בכנסת בעוד כשבוע. מן הנתונים שנאספו על ידי אמין פארס, מנהל המחלקה הכלכלית במרכז מוסאוא, מתבררת תמונת מצב מדאיגה לא פחות.
בדיון בכנסת יוצגו נתוני תקציב עבור משרדי הממשלה השונים. בנושא הרווחה, למשל, כלל לא מזוכר מהו נתח התקציב שמוקצה למגזר הערבי, למרות ש-54% מכלל המשפחות הערביות בישראל נמצאות מתחת לקו העוני. "דרושה תוכנית לאומית למיגור העוני בחברה הערבית. אנו דורשים שמתוך תקציב של 4.85 מיליארד ש' במשרד הרווחה, יוקצו 500 למגזר הערבי", אמר פרח.
בתקציב משרד הפנים התמונה דומה. מתוך תקציב מענקי האיזון בסך 3.1 מיליארד שקלים, לא מוזכר כמה מוקצה למגזר הערבי, גם לא בתחום קטגוריית הפיתוח. פרח אמר בהקשר זה: "מענקי איזון ניתנים לרשויות מקומיות על פי מצב סוציו-אקונומי שנקבע על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. לפי הדו"ח האחרון שלהם, 95% מכלל היישובים הערביים נמצאים באשכולות הנמוכים ולפיכך הדרישה היא ל-1.2 מיליארד שקלים למאזני האיזון".
הזנחה בתקציבי פיתוח, כבישים וחינוך
בנושא פיתוח ותשתיות, למגזר הערבי מוקצים רק 46 מתוך 734 מיליון שקלים ובנושא פיתוח תשתיות לבנייה חדשה, 69 מתוך 527 מיליון. הדרישה היא ל-425 מיליון שקלים שייכללו בניית שכונות חדשות, שיקום שכונות קיימות ותמיכה וסיוע לזוגות צעירים.כמו כן, הנתונים מלמדים כי יותר מ30% מן המעורבים בתאונות דרכים קטלניות הם ערבים, בחרו במשרד התחבורה לקצץ את התקציב לסלילת כבישים ביישובים הערבי.
במשרד החינוך, לפי הנתונים, כמעט ואין תקציב המוקצה במיוחד למגזר הערבי. המשרד החינוך קיצץ בתקציב המיועד לתוכנית החומש למגזר, וזאת למרות הציונים הנמוכים של התלמידים הערביים במבחני המיצ"ב.
בסך הכל הדרישה היא להקצות למגזר הערבי מתוך סך תקציב המדינה 3.825 מיליארד שקלים, לטובת עידוד התעסוקה, גישור הפערים, הקמת תשתיות ומאבק בעוני בחברה הערבית. "אולי בעקבות דיון זה מישהו בממשלה יתעורר ויבין כי המדיניות פוגעת בצמיחה, ובתרומה של חמישית מאזרחי המדינה לפיתוח החברה", סיכם ג'עפר פרח ממרכז מוסאוא.
"לצערי אני לא מופתע", אמר ח"כ ברכה. "בכל מה שקשור לציבור הערבי הפערים רק הולכים וגדלים. חשוב לי דווקא לפני הדיונים על התקציב בכנסת לחשוף לעין הציבור את מימדי אי השוויון והאפליה".