שתף קטע נבחר

 

גורמים מדיניים: יש עוד קלטות נגד מצרים

בשיחה עם ynet חושפים גורמים בירושלים, כי הקלטת המפלילה - עליה ביקש ח"כ שטייניץ הבהרות - אינה היחידה. את התיעוד על אוזלת ידה של מצרים בגבול הפרוץ הוחלט שלא להעביר לקונגרס, לאחר שהאחרון הטיל ממילא סנקציות על קהיר. מחר ינסה שר הביטחון ליישב את ההדורים עם מובארק, שלפי פרסומים הבוקר - הצטייד במערכת חדישה לאיתור מנהרות

"האי-נעימות המצרית היא כאין וכאפס לעומת היעדר הביטחון של אזרחי ישראל - המען לשיגור הרקטות, מטעני החבלה ופצצות המרגמה, המוברחים לעזה מציר פילדלפי". כך אומר הבוקר (יום ג') ל-ynet גורם בכיר בירושלים, בעקבות הסערה שעוררה חשיפת הקלטת ששלח צה"ל לוושינגטון כדי ללחוץ על קהיר. בתוך כך, גורמים מדיניים אומרים כי בידי צה"ל יש קלטות נוספות, דוגמת זו שנחשפה אתמול על-ידי ח"כ יובל שטייניץ מהליכוד בוועדת חוץ וביטחון. קלטות אלו מוכיחות בעיקר אוזלת יד בטיפול בנושא הברחות הנשק ואמצעי הלחימה. 

 

הקלטת המדוברת, שנדונה אתמול בכנסת, נשלחה לפני שבועות אחדים לנספח המודיעין של צה"ל בשגרירות בוושינגטון. היא הייתה ממוענת לקונגרס האמריקני, לדיון בהטלת סנקציות על מצרים בגין המשך ההברחות. אלא ההחלטה על הסנקציות - כך הבהיר אמש גורם בכיר במשרד החוץ - התקבלה עוד בטרם הגיעה הקלטת לקונגרס. לפיכך, בהתייעצות עם השגריר, הוחלט שאין טעם "לבזבז תחמושת" שכזאת.

 

למרות זאת, בעצה אחת, שוגרה הקלטת המפלילה אל הממשל בוושינגטון, כדי שגם שם ייחשפו למידע המצולם שבידי ישראל. "בכל מקרה", הבהירה אמש לשכתה של לבני, "משרד החוץ לא עצר שום קלטת, ובוודאי לא מן המניע שאין הוא רוצה לפגוע ביחסים עם מצרים, כפי שטען חבר הכנסת שטייניץ בכל אמצעי תקשורת".  

 

קורצים למבריחים

המתקפה הישראלית על תפקודה של קהיר, בכל נוגע לגבול עם רצועת עזה, פרצה בעיתוי מדיני לא נוח - ערב ביקורו במצרים של שר הביטחון, אהוד ברק. אולם בישראל אומרים כי החומר המפליל שנמצא, ובעיקר - המציאות העגומה, בה בחודשים האחרונים הוברחו עשרות טונות של אמצעי לחימה מסיני לרצועת עזה, לא הותירה ברירה. ראש הממשלה אהוד אולמרט שוחח על כך עם הנשיא מובארק בפגישתם האחרונה בשארם א-שייח. כל שר ישראלי, שנחשף בישיבות הקבינט למידע המצוי בידי צה"ל והשב"כ, תקף אף הוא את המצרים. אולם ההברחות נמשכות.

 

במערכת הביטחון מביעים כבר זמן רב אי שביעות רצון מפעילות המצרים לאורך הגבול הדרומי, בעיקר בקטע הגובל ברצועת עזה. למצרים, אומרים גורמים בכירים, יש תפקיד חשוב בעצירת ההתחמשות וההתעצמות של ארגוני הטרור ברצועה, אולם הם אינם נוקטים כל פעילות אקטיבית כדי לעוצרה - ומעלימים עין כשהם יודעים כי הברחה מתבצעת. באגף המודיעין ובפיקוד דרום עוקבים מדי יום אחר הנעשה בגזרה, והמידע שמתקבל לא מותיר ספקות: אמצעי לחימה רבים עושים דרכם במדבר מבלי שאיש עוצר אותם, ומשם - דרך המנהרות - הישר לעזה. קצין בכיר בצה"ל כינה לאחרונה את מלאכת ההברחות בגזרה כ"ייבוא" - רמז לכך שהדבר נעשה ללא הפרעה כלשהי, באופן שגרתי וכמעט לגיטימי.

 

בצה"ל מזהים עלייה תלולה בהיקפי ההברחות בשנה החולפת, בעיקר דרך עשרות ואף מאות המנהרות שנחפרות במקום. גם סכומי כסף גדולים במזומן עושים דרכם בנתיבים תת-קרקעיים אלה. הפעולות היחידות שמבצעים המצרים - כך עולה מדיונים ביטחוניים - קשורות לאירועים בינלאומיים, בעיקר מול ארצות-הברית. כך למשל, ביקור של אישיות אמריקנית בכירה "מדרבנת" את קהיר לסכל הברחה, כדי להציג עצמה באור חיובי. עוד אומרים במערכת הביטחון, כי המצרים קיבלו החלטה עקרונית שלא להתעמת עם אנשי חמאס, ודרך זו מונעת מלכתחילה כל ניסיון אמיתי לעצור את ההברחות.  

 

שאלה של רצון טוב

המצרים עצמם דוחים את טענותיה של ישראל. בפגישה עם אולמרט טען מובארק עצמו כי ארצו פועלת ללא לאות נגד ההברחות, ודיווח על מקרים רבים של חסימת מנהרות מצד אנשיו. בהקשר זה דווח הבוקר ב"ג'רוזלם פוסט", כי קהיר רכשה מערכת מתקדמת לזיהוי מנהרות תת-קרקעיות, בעלות של מיליוני דולרים.

 

כך או כך, דבריה הקשים של שרת החוץ בוועדת חוץ וביטחון, על המשך

 ההברחות מגבול מצרים לעזה, ועל כך שהדבר מהווה סיוע לקיצונים ובראשם החמאס - הפך זה כבר לעמדה ישראלית רשמית. אולם, היחסים הלא-נוחים עם קהיר קשורים יותר לעמדה שזאת מביעה לאחרונה בפעילותה המדינית דווקא. לצד סעודיה, מבקשת מצרים לקדם דיאלוג מחודש בין אבו-מאזן לחמאס, בניגוד לעמדה המוצהרת של ישראל, של ארצות-הברית והקהילה הבינלאומית. שרת החוץ רואה בכך פגיעה במדיניות בידול החמאס והקיצונים.

 

מחר, בפגישה עם מובארק בשארם א-שייח, ינסה שר הביטחון ליישב את ההדורים. הוא יעלה שוב את התביעה לעצירת ההברחות בגבול. "אם המצרים רוצים, הם יכולים", מבהירים הבוקר בירושלים, ומוסיפים: "לא פחות חשובה פעילותו של מובארק - עם שר המודיעין עומאר סולימאן ושר ההגנה חוסיין טנטאווי - בסוגיות הבקרה של פעולת החמאס ברצועת עזה, ומה שיותר חשוב מזה - ביכולת התיווך והפעלת הלחץ לשחרורו של החייל החטוף גלעד שליט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מערכת חדישה לאיתור מנהרות: מובארק
צילום: איי אף פי
קופץ לשארם: ברק
צילום: עופר עמרם
מומלצים