שתף קטע נבחר

מדריך: כך אפשר לחסוך בחשמל בבית

חברת החשמל רוצה להקים תחנת כוח פחמית באשקלון כדי לענות על העליה בביקוש לחשמל, וכדי להימנע מקריסת המערכת בשעות השיא. מומחים טוענים כי במקום לייצר עוד חשמל ניתן - באמצעים פשוטים וזולים - לחסוך באנרגיה ולהימנע מהקמת התחנה. הנה כך:

חברת החשמל רוצה להקים תחנת כוח פחמית נוספת באשקלון. היא טוענת שהגיעה לסף כושר ייצור החשמל, אך הביקוש רק גובר והולך. מעבר לשאלה הסביבתית של זיהום האוויר, מומחי אנרגיה טוענים שהפיתרון אינו הגדלת כושר הייצור באמצעות תחנה נוספת, אלא דווקא הפחתת הביקושים לחשמל. כך יישארו לדבריהם רזרבות מספיקות של חשמל גם לשעות ביקושי השיא בקיץ ובחורף. בעצם אומרים המומחים - לא צריך לייצר יותר חשמל אלא לחסוך ולמנוע ביזבוז על ידי מספר פעולות פשוטות.

 

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת הוצג היום (ד') דו"ח של "הפורום למדיניות אנרגיה", המפרט את האפשרויות השונות לחיסכון בחשמל שישראל יכולה ליישם. הדו"ח, שחובר על-ידי ד"ר שחר דולב, מסיק כי ניתן לקצץ באופן דרמטי בצריכת החשמל בישראל, תוך פרק זמן קצר יחסית ובהשקעה לא גדולה.

 

אז איך מתחילים לחסוך?

 

  • מוצרי צריכה ביתיים: בידקו את הספקי החשמל 

על פי הדו"ח, מוצרי צריכה יעילים אנרגטית מאפשרים חיסכון של 25 עד 40 אחוז בצריכת החשמל. במספרים, מדובר בחיסכון של עד 488 מיליוני קוט"ש בשנה, שהם כ-11 אחוז מתפוקת התחנה הפחמית העתידה להיבנות. הדו"ח מציין כי הממשלה יכולה לעודד באמצעות תקינה מתאימה, יבוא של מוצרים ביתיים חסכוניים בחשמל ולחסוך תוך תשע שנים כמות חשמל שוות ערך לזו שתייצר תחנת הכוח המוצעת - וזאת מבלי להוציא שקל מקופתה.

 

ד"ר עופר אלון, מומחה בינלאומי לאנרגיה ופתרונות אקלים, מסביר כי ניתן לחסוך בחשמל בכל המכשירים הביתיים: תנור, מכונת כביסה, מקרר, טוסטר, מיקרוגל וגם קומקומים ודודי השמש. "בראש ובראשונה יש לבחון את ההספקים של המכשירים הללו, ואת הנצילות האנרגטית שלהם", הוא מבהיר. 

 

כך למשל, בבואכם לקנות מכונת כביסה - בידקו את נתוני ההספק של המנוע שלה (בכוחות סוס). סביר להניח שבאותה חנות ממש תוכלו למצוא מכונה בעלת אותה קיבולת כביסה, אך כזו הפועלת על הספק נמוך יותר - ובהתאם - באופן חסכוני יותר באנרגיה. "כל אדם צריך לבחון ביסודיות האם המכשיר החשמלי שהוא קונה אכן מתאים לצרכיו, או שהוא מייצר אנרגיה לא מנוצלת, לשווא", אומר אלון.

 

בבית ממוצע מספיק קומקום חשמלי אך מה עושים במשרד? אם אתם בעלי חברה, מבהיר אלון, חסכוני יותר לקנות מיחם שישמש את העובדים להכנת שתייה חמה. אופציה נוספת היא לחפש אחר תו האנרגיה, ולוודא שהמכשיר שרכשתם עמד בתקנים הקיימים.

 

  • מחשבים: לא לכבות בסוף היום 

אלון מבהיר כי הצריכה במשק בתחום המיחשוב נמצאת במגמת עלייה תמידית, בשל חדירת הטכנולוגיה, אך למרות זאת, מדובר בחלק זעום יחסית מסך הצריכה הביתית. "כשמדברים על חסכון באנרגיה בשימוש במחשבים, צריך להבין כי פעולות ההדלקה והכיבוי שלהם צורכת יותר חשמל מהשארתם במצב 'נמנום' (Standby)". לכן, בניגוד להמלצה לכבות מכשירי חשמל שאינם פועלים, במקרה זה אלון ממליץ להשאיר את המחשבים במצב המתנה. 


כל פעולת חיסכון, מפחיתה את הפליטות (צילום: אמיר כהן) 

 

  • מזגנים: כמה עובדות שלא ידעתם  

"אנו נמצאים במקום השלישי בעולם בחדירת מזגנים - אחרי ארצות הברית ויפן", אומר אלון, ומציין כי בצריכת שיא הביקוש מהווים המזגנים 45 אחוזים מסך צריכת האנרגיה. אז מה הצעד הראשון שניתן לעשות? "לבדוק האם המזגן שלנו יעיל", הוא אומר, וממליץ לבדוק שהמזגן אינו סובל מבלאי ולכלוך, שהמסננים נקיים, והמדחס פועל כראוי. אלון ממליץ לשם לב לווסת החום, ומציין שמערכת בקרה שאיננה יעילה תגרום לבזבוז מיותר באנרגיה. באותו האופן, הוא ממליץ לוודא שהמזגן אינו עומד ליד מקור חום בקיץ - או קור בחורף.

 

"אם למשל נעמיד מיחם מתחת למזגן, הוא ישאב את אדי המיחם ויטפל בהם קודם, במקום לצנן את האוויר בחדר", מבהיר אלון. כך גם בכל הנוגע למיקומו של המזגן בסמוך לחלונות. במקרה כזה, המזגן יצנן את מוקד החום שמגיע מבחוץ, לא יפעל בצורה יעילה ויסבול מתופעת "הזעה" - שמשמעותה מאמץ יתר של המערכות, ובזבוז נוסף של אנרגיה.

 

ומה בנוגע לטמפרטורות? בקיץ הישראלי ממליץ אלון להשאיר את המזגן על טמפרטורה של בין 23-25 מעלות.

 

  • נורות: רגילות, חסכוניות ומה שביניהן (פלורסנט) 

כדי למנוע הפסקות חשמל, ממליץ אלון לשם לב לשלוש קטגוריות מרכזיות של נורות. "יש את הנורות הרגילות, נורות הליבון, שמפזרות חום, צורכות הרבה חשמל וניחנות באורך חיים קצר יחסית של כ-1,000 שעות". בקטגוריה השנייה קיימות נורות הפלורסנט – הצורכות פחות אנרגיה ונהנות מחיים ארוכים יותר בממוצע. הנורות החסכוניות יותר הקיימות כיום בשוק, משתייכות לקטגוריה השלישית - באמצעותן ניתן לחסוך עד כדי 20 אחוז מצריכת האנרגיה. נורות אלה מחזיקות זמן רב יותר, אולם גם מחירן בשוק - בדרך כלל גבוה יותר. 

 

החטא ועונשו: השלכות הבזבוז

אנשי הפורום שבים ומדגישים בדו"ח שהציגו כי הצורך להקים את התחנה באשקלון מקורו בצורך לספק את שיאי הצריכה במשך כ-100 שעות בשנה – בצהרי הימים החמים ביותר בקיץ, ובערבי הימים הקרים ביותר בחורף. על פי הדו"ח, הקמת התחנה תימשך כשבע שנים ותעלה כ-2.2 מיליארד דולר. "אם רוצים להבין את המצב של קריסת המשק כיום, צריך לדמיין מכונית עם מנוע של 1,000 סמ"ק שגוררת אחריה רכב ששוקל 100 טון", מסביר אלון.

 

ואולם גם אנשי הפורום וגם מומחים נוספים טוענים כי בשיטות ואמצעים לחיסכון בחשמל - ניתן לצמצם את הצריכה ולהשאיר במערכת מספיק חשמל גם לשיאי הביקוש. "אנחנו חייבים להתאגד ולבטא את הכוח שלנו כצרכנים, בראש ובראשונה", מדגיש אלון, ומזכיר ניסוי שנערך בטכניון במסגרת תוכנית "הקמפוס הירוק" של מוסד שמואל נאמן.

 

בניסוי הוכח שמערכות בסיסיות לשימור אנרגיה עשויות להביא להישגים משמעותיים. במסגרת הניסוי הותקנו המערכות בשני בניינים בפקולטה לחשמל, ולאחר ניתוח הפעילות במשך שמונה חודשים נרשם חיסכון של 16 אחוז בצריכת החשמל. ניסוי זה העלה כי החיסכון בחשמל החזיר את ההשקעה באמצעי החיסכון  - בתוך פחות מחודשיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדיף לא לכבות. מחשבים
צילום: index open
בידקו את ההספק. מכונות כביסה
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים