שתף קטע נבחר

 

לכל איש יש שם. לא סופי

לנר-יה השתנו החיים, לאורלי זה לא ממש עזר, ואלעד בא בגישה של "אני את שלי עשיתי" והוא רק מקדים רפואה למכה. ומה חושב הרב אליהו על בחירה והחלפה של שמות מטעמים דתיים? 21 אלף ישראלים שינו בשנה החולפת את שמם הפרטי, כתב ynet מנסה להבין למה

כשחייליו של סער זייד הסתדרו בשלשות וקראו לעברו "הקשב המפקד נר-יה" – גם הוא לא באמת קלט שהכוונה היא אליו. רק כמה ימים קודם לכן הוא החליט לעשות מעשה והחליף את השם הפרטי שכל כך לא הלם אותו, וכבר הוא נדרש להגיב בטבעיות לקריאות פקודיו. היום, שמונה שנים אחרי, כמעט כולם שכחו את סער, ולנר-יה ברור למה זה קרה: "לא בחרתי שם על פי טרנד כזה או אחר, אלא חיפשתי משהו אמיתי; לא הלכתי על עוד שם של סלב'ס, אלא התייעצתי עם רב שהמליץ על משהו משמעותי יותר; אפילו את המקף הוא אמר לי היכן למקם, ומעולם לא הייתי שלם כל כך עם השם שלי".

 

על פי נתוני משרד הפנים, 21,231 ישראלים שינו את שמם הפרטי במהלך השנה שחלפה. 'אגם', 'בר' ו'נינט' כנראה שולטות היום גם במרשם האוכלוסין, אבל יש מי שמוּנע משיקולים אחרים לגמרי. רבה של צפת, הרב שמואל אליהו, מספר על עשרות פניות שמגיעות אליו מדי שבוע ובכולן בקשה דומה: עזור לנו לבחור שם "נכון" על פי היהדות. אביו, הרב מרדכי אליהו, מייעץ יום-יום לפונים רבים בעניין, בספר ההדרכה "קוראי שמו" המבוסס על תשובותיו אין מי שלא הציץ, ואת כמות השו"תים הוירטואלים בעניין כבר באמת קשה לספור.

 

"אף פעם לא התחברתי לשם הזה, ותמיד הייתה לי הרגשה שהוא מסמל דברים 'סוערים' שאינם משקפים את האופי שלי" מספר נר-יה על גלגולו כ'סער'. "באותן שנים גם עברתי הרבה תהליכים נפשיים, התבגרתי והשתניתי מאוד, וההסתכלות שלי על החיים הייתה אחרת. הרגשתי שיש צורך גם בביטוי חיצוני לתהליכים הפנימיים שאני עובר".

 

אחרי שהבין שהשינוי הכרחי פנה זייד לרב מקובל שהיה קרוב אליו וביקש עצה. "אני מרגיש מחובר מאוד לדרכו של הרב נריה (אבי דור הכיפות הסרוגות – ק.נ.)", הוא אמר, והרב דווקא התלהב מהרעיון. סער נכנס לייעוץ קצת מבולבל ויצא עם 2 שמות אופציונליים לבחירה, ורק כשהתיישב מול הפקידה במשרד הפנים החליט על מה הוא הולך. סער זייד הוא היום נריה זיו – כן, גם את שם המשפחה הוא כבר הספיק לשדרג.

 

"אלה היו החלטות מאוד קשות. זה ממש לשנות מהות, להחליף זהות", הוא מודה. "עד היום לא קל לי עם זה, וברגעים מסוימים אני מוצא את עצמי תוהה: 'נריה? זה אתה!? לאן נעלם סער?'. דווקא היום אני מבין יותר מבעבר ששם הוא מהות האדם. מאז אני בנאדם אחר. בהחלפת השם רציתי לבטא שינוי שעברתי, אבל גם היא עצמה שינתה אותי לגמרי".

 

ואיך הסביבה הורגלה לשם החדש?

 

"היא לא הורגלה – היא פשוט התרגלה. אני לא נדנדתי ולא התעקשתי. הודעתי לכולם פעם אחת שהחל מהיום זהו השם שלי, וזה עבד. למשפחה היה קשה עם זה, החברים לא הסתגלו, אבל שידרתי שלמות עם הבחירה וזה עשה את שלו. אחרי תקופה קצרה מאוד אף אחד כבר לא התבלבל".

 

ובכל זאת?

 

"פעם נפגשנו כמה חבר'ה, ומישהי החזיקה ביד רשימת שמות. דקות ארוכות היא התעמקה בה, ולא הצלחתי להבין מה העניין. בסוף היא פנתה אלי בעצבים ואמרה: 'מי זה לעזזאל נר-יה? אני לא זוכרת שהיה איתנו בשבט מישהו כזה".

 

אבל מי שבונה על עדכון ספח תעודת הזהות כבסיס לשינוי משמעותי בחיים עלול גם להתאכזב. אורלי פנתה לרב מקובל בעקבות "שנים רעות בנישואין", וזה גילה לה: "יש לך שם קשה של מידת הדין, והוא גם לא מתאים לשם של בעלך". בהמלצת הרב "איזנה" אורלי את השם הבעייתי והוסיפה לו את 'מרים'. השם החדש לא ממש תפס, אורלי נותרה אורלי, וזו אולי הסיבה לכך שהשיטה לא עבדה והסיפור נגמר בגירושין.

 

אורלי עצמה דווקא מעדיפה לראות את חצי הכוס המלאה: "התחתנתי שוב ויש לי היום בעל מקסים. אז מי אמר שזה לא עזר? אני גם מכירה מישהי שלא מצאה שידוך הרבה מאוד שנים, ושלושה שבועות אחרי ששינו לה אות אחת בשם היא התארסה. אני מאמינה בדברים האלה. כל דבר יכול לעזור. לשם יש הרבה כוח על הבנאדם".

 

"מקדים תרופה למכה"

בשנים האחרונות התרחבה התופעה, כשזוגות רבים פותחים ספרים ופונים לרבנים לקראת ההחלטה כיצד לקרוא לילדים שבדרך. "במקום למצוא עוד כמה שנים כל מיני הסברים בנסתר ובנגלה לכל מיני צרות ומחלות – אנחנו עושים את כל הבירורים מראש", מסביר אלעד, שהתייעץ עם הרב מרדכי אליהו לפני שבחר שמות ל-3 בנותיו. לדבריו, מדובר פשוט ב"הקדמת רפואה למכה": "אתה מונע מראש חילופי שמות עתידיים של הילדים. אף אחד לא רוצה לקרוא לבן שלו מתניה ולגלות בעוד כמה שנים שיש לו בבית איזה זלמן-רפאל".

 

וכמה אתה מאמין בקשר הזה, שבין השם לגורל הילד?

 

"עשיתי את זה 3 פעמים, ויהיה דבילי לטעון שאני לא מאמין בזה לחלוטין. אני לא לגמרי סגור על העניין, אבל אם הרב אליהו מאשר שמות ופוסל שמות – כנראה שהוא יודע מה הוא עושה. ברור לי שהמנגנון הזה לא מכסה את כל המחלות והצרות, אבל אני יודע שאני את שלי עשיתי, לפחות בזמן נתינת השם".

 

מותר ואסור, גרסת הרב אליהו

רב העיר צפת, הרב שמואל אליהו, מרבה לעסוק ולייעץ בבחירת שמות, ואף עונה על שאלות גולשים בנושא באתר האינטרנט "מוריה". לדבריו, "למשמעות השם חשיבות גדולה מאוד ביהדות. ספר בראשית, הספר הראשון בתנ"ך, עוסק הרבה בשמות. התורה מתארת את תהליך הבחירה, נותנת הסבר לכל שם ומספרת כיצד גם הקב"ה מתערב בבחירה". הרב מדגיש כי אין מדובר בנושאים קבליים אלא "בפשט התורה".

 

אז מהם הכללים הבסיסיים לבחירת שם?

 

"קודם כל לא קוראים לילד בשמו של אדם שהיה רע או שקרה לו מקרה רע ולא נותנים שם בעל משמעות רעה. מעבר לזה, לא נותנים לבנים שמות של בנות ולא לבנות שמות של בנים. השמות הדו-מיניים הם הבעיה הכי קשה. הכלל השלישי הוא לא להעניק שם שכולל בתוכו את שם ה' – א-ל או י-ה, אלא אם מדובר בשם תנ"כי. באלה שאינם מהמקורות יש כוחות שאינם בהכרח חיוביים".

 

הרב אליהו מבהיר עוד כי הרבנים העוסקים בנושא לא נוהגים להציע שמות בעצמם, והם רק מכריעים בין האפשרויות שמוצגות בפניהם.

 

על שינוי שם שכבר ניתן אומר הרב: "בדרך כלל אדם רוצה מעצמו להחליף שם פרטי. נדיר מאוד שהרבנים יוזמים דבר כזה. כשזה כבר קורה, בגלל בעיות לאדם או שם לא טוב, אנחנו נמליץ על שם חדש עם צליל דומה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
הרב מרדכי אליהו. ויקרא שמו בישראל?
צילום: איי אף פי
מומלצים