שתף קטע נבחר

פינס: לסגור מפעלים מזהמים בצו זמני

בעקבות חשיפת רמות חריגות של זיהום אוויר באזור חיפה, לרבות הימצאות של חומרים מסרטנים באוויר, מתחו חברי כנסת ביקורת על המשרד להגנת הסביבה, ואמרו שהליך איתור גורמי הזיהום, בירור הנושא והבאה לדין של האחראים ארוך - ובינתיים ממשיכים המפעלים לסכן את בריאות הציבור

חברי הכנסת בוועדת הפנים ואיכות הסביבה מתחו ביקורת חריפה על המשרד להגנת הסביבה על רקע הממצאים הקשים שפורסמו בשבוע שעבר בדבר חומרים מסוכנים וזיהום אוויר קשה באזור מפרץ חיפה. חברי הכנסת אמרו כי עד שיסיים המשרד להגנת הסביבה הליך של בירור ואיתור המהזמים, והבאתם לדין על חריגות לכאורה בהם חרגו, יחלפו חודשים ארוכים של פגיעה מתמשכת בבריאות הציבור.

 

"לא ייתכן שבישראל של 2008 תהיה תעסוקה על חשבון בריאות הציבור", אמר יושב ראש הוועדה, ח"כ אופיר פינס (עבודה), ודרש מהמשרד להגנת הסביבה לסגור מפעלים מזהמים המסכנים את בריאות הציבור בצו זמני עד שיוכחו שאינם מזהמים. "חובת ההוכחה היא על המפעלים. הם צריכים להראות שהם לא מסרטנים – ועד אז יש לסגור אותם בצווי ביניים".

 

בדיון הציגה שולי נזר, ראש אגף איכות אוויר במשרד, את ממצאי בדיקות המשרד באזור חיפה. לדבריה, המשרד איתר 11 מפעלים החשודים כמקור הזיהום, ובעליהם יזומנו לבירור. המשרד נקב בשמות המפעלים - גדות מסופים לכימיקלים, גדיב תעשיות פטרוכימיה, בית הזיקוק, דור כימיקלים, כרמל אולפינים, פז שמנים וכימיקלים, פרוטרום, תרו תעשיות רוקחות, פוליאורטן, א. שיצר ואלקטרוכלור תעשיות כימיות - והודיע כי פנה אליהם והורה להם להתחיל במדידות ולהערך לבדיקה של המשרד.

 

במקביל הודה המשרד כי "יכול להיות שהקריטריונים שלנו לא מספקים ונצטרך להחמיר את הדרישות מהמפעלים".

 

המשרד ציין כי לא ניתן לפעול נגד המפעלים מבלי שיש הוכחות כי הם אכן גרמו לזיהום החורג מהתקן, ולאחר סיום הבירור יוחלט על הצעדים הדרושים.

 

חריגות מסוכנות

בשבוע שעבר נחשף כי חומרים רעילים, ביניהם גם חומרים הנחשבים כמסרטנים כמו בנזן ומתילן כלוריד, נמצאו ברמות חריגות בבדיקות שביצע המשרד להגנת הסביבה באזור חיפה. הבדיקות, חסרות תקדים בהיקפן, מצאו כי באוויר באזור המפרץ ישנם ריכוזים של חומרים רעילים ברמות החורגות מהתקן היומי והשנתי, ומהסף הנחשב למסוכן לציבור.

 

יושב ראש השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, ח"כ דב חנין (חד"ש), כינה את הסוגיה "מצב חירום סביבתי" ודרש להרחיב את הבדיקות גם לאזור באר-שבע, המדורגת אף היא גבוה ברשימת מוקדי תחלואת הסרטן בישראל. "הממצאים הללו הם פעמון אזהרה שמצלצל בעוצמה רבה", אמר.

  

נציג עמותת "אדם טבע ודין" בדיון העלה בהקשר זה את הצורך הדחוף בזירוז חקיקת חוק אוויר נקי לישראל – אותו מקדמת העמותה מזה תקופה ארוכה. לדברי הנציג, אביעד אורן, הבדיקות שערך המשרד באזור חיפה מספקות תמונת מצב חלקית בלבד ורק השלמת הליך החקיקה תביא לקבלת תמונת מצב מלאה.

 

ראש עיריית קריית אתא, יעקב פרץ, אמר בתגובה: "תושבי הקריות הם הקורבנות הישירים של אותם מפעלים מזהמים, ועל המדינה לנקוט ביד קשה כנגד אותם מזהמים". פרץ שב וקרא לממשלה להזיז את המפעלים ממקומות צפופי אוכלוסין אך הוסיף וציין שאם אין כוונה לעשות זאת, יש לפחות להאיץ באותם מפעלים לעמוד בתקנים המחמירים".

 

פינס: ישראל הופכת פח זבל לפסולת מסוכנת

בהמשך הדיון דנה הוועדה ביבוא ויצוא של פסולת מסוכנת בישראל. נציגת המשרד להגנת הסביבה ציינה כי בכל שנה מיובאים לישראל 10,000 טונות של חומרים מסוכנים למיחזור - מצברים, שמנים ומתכות יקרות.

 

ח"כ פינס אמר כי מדובר בתופעה מדאיגה, שישראל הופכת לפח הזבל של הפסולת המסוכנת. "לא פלא שהיבוא הולך וגדל - באירופה יש חובה לשרוף חומרים מסוכנים תוך 24 שעות, ואילו בישראל ניתן לאחסן אותם עד תשעה חודשים. מדיניות המשרד להגנת הסביבה חייבת להשתנות".

 

ראש אגף החומרים המסוכנים במשרד להגנת הסביבה, מיכל בר טוב, הודתה כי התקנות בישראל בנושא מפגרות אחרי מדינות העולם, ואינן כוללות אפילו הגדרה מדוייקת של פסולת מסוכנת. היא ציינה שהמשרד מתכנן רפורמה מקיפה בתחום הטיפול בפסולת מסוכנת על בסיס עקרון "המזהם – משלם".

 

לדבריה, למשרד יש בעיית כוח אדם בטיפול בנושא, כש-15 איש אחראים על 3,000 מפעלים העובדים עם פסולת מסוכנת. "הרפורמה בטיפול בפסולת מסוכנת תטפל גם בבעיית חוסר התיאום בין המשרד להגנת הסביבה לגורמים כמו המשטרה ופיקוד העורף", אמרה בר טוב.

 

הוועדה אישרה בדיון הוספת סעיף עונשין לתקנות יבוא ויצוא חומרים מסוכנים הקובע עונש מאסר של עד שישה חודשים בגין יבוא ויצוא בלתי חוקיים של פסולת מסוכנת או חלופת קנס של כ-13 אלף שקלים. בר טוב אמרה כי המהלך ישפר את הטיפול בנושא משום שהתקנות היו חסרות טעם ללא סעיף העונשין הנוכחי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים