בראשון ינשמו לרווחה; בוצת השפד"ן לא תישרף
בעקבות הסכמה בין אנשי השפד"ן, משרדי החקלאות והגנת הסביבה, עיריית ראשון לציון ועמותת "אדם, טבע ודין" הוחלט כי לא תוקם משרפה לטיפול במשקעים שנותרו מטיהור שפכי גוש דן. החומר, שהוזרם עד כה לים, ייאגר, יעבור ייבוש והפרדה ויימכר לחקלאים כדשן. "אדם, טבע ודין": זה הפיתרון הסביבתי ביותר; עמותת "צלול": הפסקת ההזרמת של הבוצה לים - צעד חיובי
בתום מאבק ארוך שנים יכולים תושבי ראשון לציון לנשום לרווחה: התוכנית להקמת משרפה שתשרוף את הבוצה שנשארת לאחר טיהור השפכים של גוש דן בסמוך לעירם ירדה מהפרק. ל-ynet נודע כי בשפד"ן הוחלט לסגת מהתוכנית להקים את המשרפה ותחת זאת תקודם חלופה להפיכת הבוצה לדשן חקלאי.
מחר תכונס מסיבת עיתונאים בה יודיעו הצדדים - אנשי השפד"ן ואנשי עמותת "אדם, טבע ודין" - על התוכנית באופן רשמי.
עוד בנושא:
השפד"ן - מכון טיהור השפכים של גוש דן - ממוקם ליד ראשון לציון ומשרת למעלה משני מיליון תושבים מ-24 רשויות מקומיות באזור. מדי יום מוזרמים למכון כ-350 אלף מטרים מעוקבים של שפכים שעוברים טיהור, ובתהליך מיוצרים כ-15 אלף מטרים מעוקבים של בוצה - שהיא המשקע שנשאר לאחר טיהור השפכים. בהיעדר פתרון מוסכם לטיפול בבוצה, היא מוזרמת כיום לים באמצעות צינור ארוך, ששפכו נמצא במרחק של 5 ק"מ מהחוף ובעומק של 38 מטר.
במשך שנים רבות נדחה שוב ושוב הטיפול בנושא ובינתיים המשיך השפד"ן להזרים את הבוצה לים הפתוח. ברקע הייתה התנגדות נחושה של תושבי האזור לחלופת הקמת המשרפה כאמצעי לטיפול בבוצה ארגוני הסביבה, תושבי ראשון לציון וראש העיר מתנגדים לפיתרון זה משום זיהום האוויר שהוא עתיד לייצר, ומשום העובדה שיפלוט גזי חממה ויתרום להתחממות כדור הארץ בשעה שהעולם כולו מנסה להפחית את הפליטות.
פיתרון אחר - בו תומכים העירייה ומשרד החקלאות - הוא הפיכת הבוצה לדשן שיימכר לחקלאים. אלא שעלות הפיתרון הזה יקרה ומתנגדיו חוששים שהחקלאים לא יוכלו לרכוש את כל הדשן, ולמעשה יהפכו את המיזם לבלתי כדאי כלכלית.
לפני כחודש נפגשו אנשי "אדם, טבע ודין", אנשי השפד"ן, נציגי משרדי החקלאות והגנת הסביבה ועיריית ראשון לציון לדיון בנושא, ובחנו גם חלופה של מתקני עיכול מיוחדים, שיטפלו בבוצה טיפול מיוחד. "אדם, טבע ודין" חזרו על עמדתם כי מדובר בחלופה הסביבתית הטובה ביותר, שאינה גורמת פליטת גזי חממה ומשפרת את הקרקע המדושנת.
בעקבות הפגישה סוכם כי השפד"ן יחל לקדם תוכנית להקמת עשרה מתקני עיכול שכאלה, בהם תיובש הבוצה ותופרד למרכיביה, באופן שיאפשר להפוך את החומר לדשן חקלאי.
מעיריית ראשון לציון נמסר בתגובה: "אנו שמחים כי במשרד להגנת הסביבה ובשפד"ן התעשתו, וכי נושא המשרפה ירד מהפרק. מעכלים היא אלטרנטיבה שיש לשקול אותה בתנאי שיהיה מדובר בטכנולוגיה הטובה ביותר הקיימת כיום והמונהגת במדינות אירופה".
בעמותת "צלול", שהיו מעורבים במאבק נגד שריפת הבוצה במשך שנים רבות, ברכו על ההחלטה. בעמותה אמרו כי מעבר לפיתרון מיחזור הבוצה, העובדה שתופסק הזרמתה לים היא צעד חיובי מאוד. ב"צלול" ציינו כי השפד"ן מזרים כיום 5 מיליון מטרים מעוקבים של בוצה לעומק הים באזור פלמחים, ובדו"חות האו"ם בנושא, מדובר במפגע הסביבי השישי בחומרתו בים התיכון.