ח"כים: להשית פיקדון גם על הבקבוקים הגדולים
חברי השדולה הסביבתית בכנסת מתנגדים להסכמה המתגבשת בין השר להגנת הסביבה ויצרני המשקאות, לפיה לא יהיה פיקדון על הבקבוקים הגדולים, והם ייאספו וולונטרית. השר עזרא ל-ynet: יש בחוק בעיות ולכן אני מעדיף הסכמה על חקיקה
חברי כנסת מהשדולה הסביבתית דנו היום (ד') בתיקונים המוצעים לחוק הפיקדון על מיכלי משקה, וסיכמו כי יפעלו ללחוץ על חברי ועדת הכלכלה כדי להבטיח שהחוק יורחב, ויכלול גם את מיכלי המשקה הגדולים - בנפח של ליטר וחצי ומעלה - ולא רק על המיכלים הקטנים.
הדיון נולד בעקבות דיווחים על הסכמה המתגבשת בין השר להגנת הסביבה גדעון עזרא ליצרני המשקאות, ולפיה לא יוחל החוק על המיכלים הגדולים, והם ייאספו באופן וולונטרי.
השר עזרא הגיב לנושא ואמר ל-ynet כי הוא מוצא שחוק הפיקדון לוקה בכמה פגמים ולכן הוא מעדיף לקדם את הנושא בהסכמה עם יצרני המשקאות ולא בחקיקה.
חברי הכנסת מתנגדים לכך, ואמרו בדיון כי יקפידו שאיסוף המיכלים הגדולים יתבצע במסגרת החוק, ותוך מימוש של עיקרון תשלום והחזרה של פיקדון כספי. כמו כן החליטו חברי הכנסת כי יש להטיל את האחריות לנושא על יצרני המשקאות באופן ישיר, ולא על תאגיד המיחזור, כדי להבטיח שיעדי איסוף הבקבוקים שיוצבו יהיו גבוהים.
חברי הכנסת מתחו ביקורת על השר עזרא ועל העובדה כי למרות שהוזמן לדיון, בחר שלא להשתתף בו. חלק מהמשתתפים בדיון טענו כי השר מתנהל כאילו כבר החליט שלא להרחיב את החוק, ואף הציעו לפתוח נגדו בקמפיין אישי.
החוק נותר מצומצם - בשל התנגדות הסיעות הדתיות
חוק הפיקדון נחקק בשנת 1999 וקובע הטלת פיקדון של 25 אגורות על כל מיכלי המשקה בארץ - מלבד הבקבוקים בנפח 1.5 ליטר ומעלה. בקבוקים אלה הוצאו מהוראת החוק בשל התנגדות הסיעות הדתיות, שטענו כי תשלום הפיקדון בעת הקניה יכביד על הציבור הדתי, שרוכש כמויות גדולות של בקבוקים.
לצורך מימוש החוק הוקם תאגיד האיסוף אל"ה על ידי יצרניות המשקאות. לפי החוק אמורים להיאסף 85 אחוז מכלל מיכלי המשקה הקטנים הנמכרים בארץ אולם בפועל יעדי האיסוף עומדים על כ-67 אחוז בלבד. בתאגיד טוענים כי הרחבת החוק רק תפגע עוד יותר ביעדי האיסוף שכן הציבור לא יטרח להביא את הבקבוקים הגדולים לנקודות ההחזרה, ויעדיף להשליכן לאשפה.
בשל הליקויים בחוק הוצעו שלוש הצעות חוק הכוללות תיקונים, שעיקרם החלת הבקבוקים הגדולים בחוק, והטלת האחריות על האיסוף ישירות על היצרנים. השר עזרא תמך בתיקונים אלה ואולם מדיווחים לאחר הפגישה שלו עם יצרני המשקאות עולה כי חל שינוי בעמדתו.
על פי הדיווחים, השר הסכים שלא להעביר את האחריות על איסוף הבקבוקים ליצרנים, וכן שלא להעלות את יעדי האיסוף על הבקבוקים השונים. כמו כן מסתמן שהשר הסכים כי איסוף הבקבוקים הגדולים יעשה באופן וולונטרי - ולא במסגרת חוק הפיקדון, תוך קבלת הבטחה מיצרני המשקאות להרחיב את תשתית איסוף הבקבוקים באופן משמעותי.
"אדם, טבע ודין": יצרני המשקאות לא לוקחים אחריות
בעמותת "אדם, טבע ודין" תקפו בחריפות את שינוי העמדה של השר בנושא חוק הפיקדון ואמרו כי יצרני המשקאות, כמו גם תאגיד המיחזור, פועלים על מנת שלא לקחת את האחריות על הזיהום הסביבתי שהם יוצרים. בעמותה ציינו שיישום ההסכם האמור ישאיר בשטח כ-200 מיליון מיכלי משקה, שהיו אמורים להיאסף למיחזור, והם ימשיכו לזהם את חופי הים והשטחים הפתוחים.
בעמותה טוענים כי הורדת יעדי האיסוף תפגע במוטיבציה של הציבור לאסוף את הבקבוקים במקום לחזקה. יתרה מכן, אומרים בעמותה, כי יישום ההסכם יטע בציבור תחושה של עסקה נעשתה מאחורי גבו של הציבור, על חשבונו ולטובת היצרנים.
בעמותה הציגו סקר שערכה עבורם חברת "טלסקר" ולפיו 67 אחוז מהציבור סבור שהחוק תורם לשמירה על הסביבה והניקיון, אך 56 אחוז מהציבור אינו נוהג להחזיר את הבקבוקי הנושאים פיקדון. 77 אחוז אמרו שיחזירו את הבקבוקים אם תורחב תשתית האיסוף ויהיו נקודות החזרת בקבוקים רבות ונגישות יותר, ו-77 אחוז אמרו שהם תומכים בהרחבת החוק לבקבוקים הגדולים - משמע האיסוף הוולונטרי של הבקבוקים אינו מניב תוצאות בשטח.