חברת החשמל: התחנה באשקלון תנקה את האוויר
בדיון ציבורי באשקלון - שנסגר בפני רוב הציבור וכלי התקשורת - טענו אנשי חברת החשמל כי הקמת התחנה הפחמית הנוספת בעיר לא תפגע באיכות האוויר ואף תאפשר לשדרג את מתקניה האחרים של החברה בארץ. במהלך הדיון הפציר נער בן 13 בפני מקבלי ההחלטות: "רוצה לנשום אויר נקי גם כשאהיה בן 50"
הויכוח סביב התוכנית להקמת תחנת כוח פחמית באשקלון עמד היום (ב') במרכזו של דיון שכונס בעיר, בהשתתפות הנוגעים בדבר משני צידי המתרס - חברי הוועדה לתשתיות לאומיות, אנשי חברת החשמל, נציגי המשרד להגנת הסביבה ונציגי התושבים בעיר.
נציגי חברת החשמל שהשתתפו בדיון דחו את טענות התושבים בדבר זיהום אוויר עתידי שיסכן את בריאותם, ואמרו כי לא רק שהתחנה העתידית תפעל בטכנולוגיה נקיה מזיהומים, אלא שהקמתה אף תתרום להפחתת פליטות המזהמים בעיר, ותשפר את איכות האוויר.
מנגד שבו והציגו ארגוני הסביבה את טענותיהם בדבר חוסר ההיגיון של הקמת תחנה מזהמת, בתקופה בה ישראל תידרש להפחית בפליטות המזהמים וגזי החממה. נציגי התושבים טענו כי התחנה תהווה מקור לזיהום אוויר חמור, שתסכן את בריאותם.
עוד בנושא:
את ההצגה גנב במפגש איתי גולן, נער בן 13 מאשקלון, שהפציר בפני אנשי חברת החשמל שלא להקים את התחנה. "אני, איתי מאשקלון, בן 13, רוצה לנשום אויר נקי גם כשאהיה בן 50. אני רוצה להישאר באשקלון ולא לברוח ממנה בגלל שהים יציף אותה. אני רוצה שילדי ימשיכו לחיות כאן באשקלון והסביבה. זו לא בקשה כל כך גדולה, אבל היא תלויה בהחלטה שלכם, ובהחלטות אחרות שאתם, המבוגרים, לוקחים על החיים שלנו".
הייתכן? התחנה הפחמית בעצם טובה לסביבה
בחברת החשמל דחו את טענות התושבים בדבר זיהום האוויר העתידי, והסבירו שהתחנה שתקום תפעל בטכנולוגיה הטובה ביותר הקיימת, עם מתקנים להפחתת תחמוצת החנקן, להפחתת תחמוצת הגופרית ומתקן נוסף להפחתת ריכוזי חלקיקים באוויר. "רמת הפליטות העתידית באשקלון, לאחר הקמת התחנה, צפויה להיות נמוכה במידה משמעותית מרמת הפליטות כיום", אמר בדיון ד"ר דוד אלמקייס, מנהל אגף תיכנון ופיתוח בחברת החשמל.
יתרה מזאת, אנשי חברת החשמל אמרו כי הפעלת התחנה אף תתרום להפחתת פליטות המזהמים בכל הארץ. הם הסבירו שכיום לא יכולה חברת החשמל להשבית תחנות כוח כדי להתקין בהן אמצעים להפחתת פליטות מזהמים, משום שרזרבות החשמל נמוכות מדי. ואולם, לאחר שהתחנה החדשה תחל לייצר חשמל, הרזרבות יאפשרו השבתה חלקית של התחנות האחרות לצורך שידרוג.
המפגינים מחוץ לאולם באשקלון (צילום: אייל מורג)
"מטבע הדברים, תושבי האזור אינם רוצים בהקמת מתקן שעשוי להיות מפגע באזורם - וזה מובן", אמר מנכ"ל משרד התשתיות, חזי קוגלר, בפתח דבריו. קוגלר אמר כי משבר אנרגיה פוקד לא רק את ישראל אלא את העולם כולו, "וחייבים להסתכל לטווח הרחוק". הוא ציין ששיעורי הצמיחה בישראל עולים בהרבה על שיעורי הצמיחה במדינות המפותחות, ושצמיחה קשורה בעליה מתמדת בביקוש לאנרגיה. "בקצב הזה, גם אם ניישם את כל התוכניות שלנו בתחום שימור האנרגיה, האנרגיות המתחדשות והייעול במשק - עדיין יהיה צורך בהקמת תחנה".
פחם מול גז: שאלה של פוליטיקה?
אחד הטיעונים הנשמעים מכיוונם של ארגוני הסביבה, הוא שמשק האנרגיה חייב להישען על אמצעים אחרים - גז טבעי ואנרגיות מתחדשות - ולא על פחם שהשימוש בו מזהם. במשרד התשתיות ובחברת החשמל הביעו עמדה מנוגדת.
"בשנת 2020 התכנון הוא שמשק האנרגיה יתבסס על כ-50 אחוז פחם, 40 אחוז גז טבעי ו-10 אחוזים אנרגיות מתחדשות", הסביר מנכ"ל משרד התשתיות. "אבל יש גבול לכמה אנו יכולים להסתמך על גז", הוסיף. הסיבה, לדבריו, טמונה במיקומן הגיאוגרפי של עתודות הגז בעולם. "79 אחוזים מהרזרבות של הגז העולמי מרוכזות כיום ב-12 מדינות בלבד בעולם - שמרביתן אינן מיודדות עם ישראל", הבהיר קוגלר. "הפחם לעומת זאת מגיע מצפון אמריקה, אירופה, אוסטרליה וברזיל - מדינות שעימן יש לנו יחסי ידידות".
"הגז נחשב מקור אנרגיה לא אמין ומחירו עולה בשיעורים גבוהים מאוד ביחס למחירי הפחם", אמר ד"ר אלמקייס מחברת החשמל. "ולגבי השימוש באנרגיות מתחדשות כמו רוח - זהו מקור אנרגיה אקראי שאי אפשר להסתמך עליו", פסק.
פעילי הסביבה: זה עלה תאנה ולא דיון ציבורי
מחוץ לאולם הפגינו כל העת פעילי ארגון "גרינפיס" ו"מגמה ירוקה", לבושים בחלוקי בית חולים, ישובים בכסאות גלגלים ומחוברים למסיכות חמצן. "לא ניתן שחברת החשמל תכתיב את האינטרסים שלה על חשבון בריאות הציבור בישראל. לא נאפשר את הקמתה של עוד תחנה פחמית בישראל", אמרה נילי גרוסמן מנהלת מאבק האנרגיה של גרינפיס בישראל.
הפעילים מתחו ביקורת חריפה על העובדה שהדיון לא נפתח לכלל הציבור וגם כניסת כלי התקשורת נמנעה. ואכן, ברגע האחרון שונה שמו של המפגש מ"דיון ציבורי" ל"דיון בפורום מורחב". "מה שקורה כאן היום אינו דיון ציבורי אמיתי, זהו עלה תאנה עבור וועדה שנראה כי תקינות התנהלותה מוטלת בספק", אמרה גרוסמן.
יושב ראש מטה המאבק נגד הקמת התחנה, ראש עיריית אשקלון רוני מהצרי, אמר: בריאות התושבים חייבת לעמוד בראש כל השיקולים להקמת תחנת הכוח, גם אם מדובר בעלות כספית גבוה יותר. לצערי ההתנהלות הרשלנית בניהול משק החשמל הביאה לדיונים חפוזים ותהליך קבלת החלטות תחת לחץ. כך לא מנהלים מדינה.