שתף קטע נבחר

 

שנת העכבר בסין: משחקי חתול-עכבר עם ארה"ב

מחרתיים יציינו בסין את ראש השנה הסינית - ואז תסתיים שנת החזיר, ותחל שנת העכבר. מהו לוח השנה הסיני? מה צופנת שנת העכבר לסין מבחינה כלכלית, צבאית ופוליטית? ומה בכלל עושים בראש השנה הסינית? הד"ר יורי פינס מהאוניברסיטה העברית עונה על כל השאלות

"היום נחשב ליום מאוד רע, לא היית צריכה להתקשר אלי כי הכתבה תיכשל", נוזף בשעשוע הד"ר יורי פינס, מומחה לסין מהחוג ללימודי מזרח אסיה באוניברסיטה העברית. נבואתו השחורה וההומוריסטית של פינס ניתנה לאחר עיון קצר בספרי ההורוסקופ הסיניים, כדי לבחון עבור ynet מה צופנת השנה הסינית החדשה, שתחל ביום רביעי הקרוב, 6 בפברואר.

 

"לוח השנה הסיני שהתגבש אי שם באלף הראשון לפני הספירה, מבוסס על מחזור של ספירת שנים בן 60 שנה", מסביר פינס את נוהל ספירת השנים בסין. לדבריו, לכל שנה במחזור בן 60 השנים יש שם, אבל השם לא אומר לסינים הרבה. "ברמה העממית, כדי שאנשים יוכלו לזכור את המחזור טוב יותר, הוא פורק לחמש כפול 12. חמישה יסודות שעומדים בבסיס התפיסה הסינית של הרכב היקום, כפול 12 חיות". היסודות הם אדמה, מתכת, מים, עץ ואש - ואילו החיות הם עכבר (או עכברוש), שור, נמר, ארנבת, דרקון, נחש, סוס, כבש, קוף, תרנגול, כלב וחזיר.

 

השנה הסינית העומדת בפתח היא, אם כן, שנת העכבר והאדמה. פינס מציין כי השילוב של יסוד קוסמי וחיה גם מעניק לשנה את מאפייניה, אך מוסיף כי מאחר שהמחזור בן 60 השנים ניתן לבדיקה היסטורית, אפשר לערוך השוואות ולראות שלמעשה אין דימיון גדול מאוד בין השנים. "צריך לקחת את הכל בערבון מוגבל. זה נחמד, אבל כמו כל אמונות עממיות, לפעמים זה עובד, ולפעמים לא".


פועלים מדביקים כרזת ברכה לקראת ראש השנה הסיני (צילום: AFP)

 

בחזרה לתחזית השנתית. "שנת העכבר נחשבת בדרך כלל לשנה טובה, שכדאי באופן יחסי להיוולד בה. היא לא אמנם לא שנה אידיאלית כמו השנה החולפת שנגמרת עכשיו, שנת החזיר והאש, שהיתה שנה נפלאה, ונחשבה לשנה הטובה ביותר בכל המחזור בן שישים השנים. זו היתה שנה טובה מאוד להולדת ילדים, ולכן כולם מנסים ללדת לפני 6 בפברואר", מסביר פינס.

  

לא שנה טובה ליחסי סין-ארה"ב

ומהאסטרולוגיה - לאקטואליה. פינס מציין כי אם השנה הקרובה לא תביא עימה משבר חדש בין שתי הקוריאות, ואם תצליח מפלגת האופוזיציה הלאומנית בטיוואן לנצח בבחירות לנשיאות - כפי שהיה בבחירות הכלליות - תהיה שנת 2008 שנה טובה מאוד לסין. "סין צריכה שקט ושלווה בגבולות שלה ובאזור המזרח-אסייתי. זה אינטרס כלכלי ברור של סין, ויש לה גם אינטרס לשפר את היחסים עם השכנות החשובות ביותר, הודו וגם יפן. זה לא פשוט: עם יפן יש הרבה זיכרונות לא נעימים והרבה מתח, שמלובה על ידי הקיצונים הלאומנים משני הצדדים - ובהודו יש חששות מסין ומקצב ההתפתחות המואץ שלה, למרות שסין לא מתייחסת אל הודו כמי שמאיימת עליה אקולוגית, כלכלית או צבאית. יש אמנם מתח עם סכסוך הגבול שטרם נפתר אך בגדול הודו וסין הולכות בכיוון הכרחי של שיפור היחסים".

 

ומה באשר ליחסים עם המעצמה ממערב, ארצות הברית? "שנת בחירות בארה"ב היא על פי רוב לא שנה טובה ליחסים עם סין", מסביר פינס. "במהלך מערכת הבחירות, המועמדים נוטים לנקוט את הטקטיקה הקלה ביותר, שהיא האשמת הסינים בהצפת השוק האמריקני בסחורה זולה ואת המטבע הסיני באחריות למצב הכלכלי. זה נפוץ בעיקר אצל הדמוקרטים, המבקשים לנשוא חן בעיני איגודים מקצועיים. אבל אם בוחנים את מערכות הבחירות שניהלו ביל קלינטון וג'ורג' בוש, הניסיון מלמד שהדברים שנאמרים ערב הבחירות אינם רלבנטיים לחלוטין אחרי מערכת הבחירות - למרות שקשה מאוד לעשות צעדים פרו-סיניים בשנת הבחירות עצמה. בגדול, ארה"ב תלויה בסין כמעט באותה מידה שסין תלויה בארה"ב. הבוחרים אולי לא יודעים זאת, אבל המדינאים מבינים את זה היטב, והם לא יעשו דבר שיערער את היחסים עם סין, למרות שבטווח הקצר זה עלול ליצור מתח בין שתי המעצמות", הוא מסכם. 


מפעלים פולטים פיח בסין. המחיר האקולוגי של הצמיחה (צילום: רויטרס)

 

איך להאט את הצמיחה?  

האתגר הגדול ביותר שניצב בפני סין, לטענת פינס, הוא לנסות להאט את קצב הצמיחה המהיר של כלכלתה, מבלי לערער אותה. "סין צמחה בשנים האחרונות בקצב מטורף, ולצמיחה הזאת יש מחיר. ראשית, עליית האינפלציה. בשנה האחרונה האינפלציה עלתה מאוד בפעם הראשונה מזה עשור. סין גם משלמת על הצמיחה בהגדלת הפערים בין עניים לעשירים, ולצמיחה יש גם מחיר אקולוגי חמור".

 

לדבריו, המטרה של בייג'ינג תהיה להאט את הצמיחה בצורה מושכלת - מבלי למוטט את הכלכלה ולהביא למיתון, וגם מבלי להביא לעלייה באבטלה. "אחת ההצלחות של סין היא שהיא מסוגלת לספוג מדי שנה 15 מיליון מצטרפים חדשים למעגל העבודה, חלקם צעירים, וחלקם הגדול הם איכרים שמצטרפים לאוכלוסייה העירונית. אי אפשר לעצור את הצמיחה לגמרי כי הדבר יגרום לאבטלה נוראית", הוא מסכם.

 

וכמובן, אי אפשר שלא לציין שהשנה צפוי לסין אתגר נוסף - צנוע יותר - והוא המשחקים האולימפיים שייערכו בבייג'ינג באוגוסט. פינס לא צופה בינתיים בעיות מיוחדות. "מבחינת הזיהום, הפתרון ברור: הרשויות כבר הודיעו כי יקרקעו מדי יום מחצית מכלי הרכב בעיר, שאחראיים לעיקר הזיהום בבייג'ינג. היום גם הודיעו על סגירת עשרה מפעלים נוספים באזור הבירה. אני לא חושב שהתנאים יהיו גרועים יותר מאשר מה שהיה באולימפיאדת סיאול ב-1988".

 

גם מבחינה פוליטית, פינס משוכנע שהעם הסיני לא ינצל את האירוע כדי להפגין בהמוניו נגד הממשל. "גופים שונים המתנגדים למשטר בסין סבורים שזה לא מתאים להתעמת עם הממשלה דווקא על רקע האולימפיאדה. האירוע הזה מעורר בקרב כל הסינים מידה רבה של גאווה והתלהבות, והם לא רוצים לקלקל דווקא את זה. אבל אני מעריך שגורמים מערביים שונים ינסו להפגין בטייננמן ובאתרים אולימפיים למען טיבט או למען מטרות אחרות. ייתכן שגם סינים ישתתפו בהפגנות האלה, אך הם יהיו בהן מיעוט".


הפגנה למען טיבט. בעיקר גורמים מערביים יפגינו (צילום: AFP) 

 

ומה צופן ההורסקופ הסיני באשר לאולימפיאדה? כאן, מציין פינס, צפויה הפתעה. "זה מאוד מצחיק, אבל על פי ההורוסקופ הטאואיסטי שלי, האולימפיאדה מתחילה ביום מאוד גרוע. אבל על פי האמונה בצלילים, אמונה עממית אחרת בסין, הצליל של המילה שמונה מאזכר את צליל המזל, ולכן מספר שמונה נחשב למספר בר מזל. האולימפיאדה נפתחת ב-8 באוגוסט 2008 בשעה שמונה ושמונה דקות – ולכן, זה נחשב למועד עתיר-מזל. זה רק מראה שאין מסורת סינית אחת, והעניינים מורכבים יותר", הוא מסכם.

 

זיקוקים, משפחתיות ואוכל

אז איך מציינים הסינים את שבוע החג? "קודם כל, הם מציינים אותה בדרך שאי אפשר לציין את השנה החדשה בישראל - עם הרבה הרבה זיקוקי די-נור, נפצים וקפצונים, בעוצמה של הפצצה ממוצעת על ביירות", הוא מתאר בהומור. "זה נועד גם לשמח, גם לעורר את תשומת לב האלים וגם לגרש את השדים", הוא מסביר, אך מציין כי הדבר נעשה תוך זלזול בכללי הבטיחות והגהות ועל כן מסוכן למדי.


נוסעים הביתה לחג. אם ובתה בתחנת הרכבת בבייג'ינג (צילום: AFP)

 

כנהוג במסורת היהודית, גם בסין החג משמש למפגשים משפחתיים. עם זאת, פינס מציין כי תופעה חדשה שמאפיינת את החג השנה היא נסיעות לחו"ל. "השנה סינים רבים, שנמאס להם לבלות בחיק המשפחה, ינצלו את החג לנסיעות מחוץ למדינה - וגם לישראל. התיירות מסין לישראל פסקה בתחילת האינתיפאדה אך היא זוכה עכשיו להתעוררות מחודשת, ואין ספק שהפוטנציאל עצום. ישראל זכתה למעמד של יעד תיירותי רשמי של סין, הממשלה ממליצה לתיירים להגיע לבקר, ובישראל צריכים להתחיל להיערך לכך, בעיקר להכשיר מדריכי תיירות דוברי סינית".

  

ונקודה משותפת נוספת בין ראש השנה הסינית לחגי ישראל היא האוכל. "אוכל זה הדבר החשוב ביותר בסין, אך מחירי המזון עלו מאוד בשנה האחרונה", הוא אומר. "העלייה במחירים אולי נתפסת כחיובית בעיני האיכרים, אך מבחינת התושבים העירוניים מדובר בבעיה קשה, שכן מחיר החזיר -  מרכיב מרכזי מאוד במטבח הסיני - הוכפל השנה. פתאום מחירי הבשר בסין קרובים למחירי הבשר בישראל, וזה דבר שממש קשה לדמיין. זה אמנם לא אסון, אבל זה דבר שגורם להתמרמרות כי זה פוגע מאוד במשפחות מעוטות יכולת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פנסים תלויים לרגל ראש השנה בבייג'ינג
צילום: AFP
מאות אלפי נוסעים צובאים על תחנת הרכבת
צילום: AP
מומלצים