שתף קטע נבחר

 

סקר: המשפחה האידיאלית - אבא, אמא, 3 ילדים

ערב יום המשפחה מצביע הציבור על המודל המשפחתי המסורתי כאידיאל – זוג הורים שלא מאותו המין ושלושה ילדים משותפים. עוד בסקר ynet-גשר: 'פירוק החבילה' פוגע בילדים, אך הגרושים עצמם אינם נתפסים כחריגים. וגם: באיזו תדירות מתכנסת המשפחה כולה?

אבא, אמא, שלושה ילדים וכמה מפגשים משפחתיים בשבוע – כך נראית המשפחה האידיאלית. מתוצאות הסקר השבועי של ynet יהדות ועמותת גשר שנערך לקראת "יום המשפחה" עולה כי הציבור ברובו רואה במודל המשפחתי המסורתי את המסגרת הנכונה לגידול ילדים, ופרידת ההורים רק תפגע בהם. עם זאת, בני זוג שהתגרשו אינם נתפסים כחריגים, והם "רגילים, כמו כל נשוי או רווק".

 

הסקר נערך על ידי מכון מותגים בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת דוברת העברית בישראל.  

 

בתשובה לשאלה "מהי לדעתך המשפחה הטובה ביותר לגידול ילדים?" בחרו רוב הנשאלים במודל המסורתי. 91% אמרו כי אבא ואמא הם האידיאל, 1% מעדיפים אמא המגדלת לבד את המשפחה ו-1% סבורים שזוג הורים מאותו מין יגדלו ילדים בצורה הטובה ביותר. ל-5% אין העדפה ו-2% לא השיבו.

 

ניתוח התוצאות מלמד כי בנושא זה קיימת תמימות דעים בקרב כלל הקבוצות באוכלוסייה. עם זאת ציבור הנשים והמגזר החילוני בולטים כל אחד עם 7% שהודו כי אין להם העדפה.  

 

אבל למרות השמרנות והעדפת המשפחה ה"רגילה" – הציבור ברובו אינו תופס את הגרושים כחריגים. 67% מהנשאלים הגדירו אותם "רגילים, כמו כל נשוי או רווק", 15% אמרו כי דרוש להם יחס מיוחד ורק 6% רואים בהם חריגים בחברה. עם זאת בחלוקה לגילאי הנשאלים יש ביטוי לפער הדורות: 83% מבני ה-24-18 אמרו כי הם "רגילים", לעומת 58% מבני ה-65 ומעלה.

 

מפילוח להגדרות דתיות עולה כי 51% מהחרדים סבורים שלגרושים דרוש יחס מיוחד. מנגד אמרו 54% מהדתיים כי הגרוש הוא אדם רגיל, "כמו כל נשוי או רווק".  

 

ומה עושים גירושי ההורים לילדים? 54% מסכימים כי המהלך משפיע עליהם לרעה - 30% סבורים כי המצב קשה עד שהם דורשים טיפול ו-24% מגדירים אותו "טוב פחות". מנגד אמרו 5% כי לדעתם המצב לא משתנה ו-5% אף טוענים כי הוא נעשה טוב יותר. יתר המרואיינים לא השיבו לשאלה. גם במקרה זה בולטים החרדים עם 61% שאמרו: ילדים לזוג שהתגרש זקוקים לטיפול. 

 

שני ילדים או שישה?

בשאלה נוספת נשאלו המשתתפים מהו לדעתם מספר הילדים האידיאלי. 42% סבורים ששלושה, 27% בחרו בארבעה, 13% בשניים, 8% בחמישה ו-10% בשישה ילדים ויותר. באפשרות של ילד אחד בחרו רק 0.3% מהנשאלים.

 

מפילוח להגדרות דתיות עולה כי החילוניים הכריעו בוודאות לטובת שלושה ילדים (53%), לעומת המסורתיים שמתלבטים בין שלושה לארבעה (40% ו-35% בהתאמה). בקרב החרדים אמרו 70% כי שישה ילדים ומעלה הם האידיאל, ואצל הדתיים בחרו 39% בארבעה ילדים ו-24% בשישה או יותר.

 

נתון מפתיע מלמד כי אף לא נשאל אחד מהחילוניים, המסורתיים והחרדים נקבו באפשרות של ילד אחד, לעומת 2% מהדתיים שהשיבו כך. 

 

ומתי נפגשים?  

בחלקו האחרון של הסקר נבדקה תדירות הכינוסים המשפחתיים של הנשאלים. 25% אמרו שזה קורה כל יום, אצל 23% מתכנסים כולם רק בערב שבת, אצל 21% בחלק מהימים בשבוע, 15% אמרו כי רק בשבת מתכנסת המשפחה כולה, ב-7% מהמשפחות זה קורה לעיתים רחוקות, אצל 7% רק בחגים ו-2% לא מתכנסים אף פעם.

 

מחלוקה לגילאי הנשאלים עולה כי 50% מבני 44-35 אמרו כי המשפחה מתכנסת כל יום בשבוע, לעומת 4% בלבד מבני 64-55. פילוח להגדרות דתיות מלמד כי החרדים הם המשפחתיים ביותר - 42% השיבו כי משפחתם מתכנסת בכל הימים בשבוע.  

 

מנכ"לית גשר מפעלים חינוכיים, שושי בקר, אומרת ל-ynet בעקבות הממצאים: "המשפחה הנורמטיבית נתפסת כמשפחה האידיאלית - אבא אמא ושלושה או ארבעה ילדים שנפגשים כמה פעמים בשבוע, אך גם משפחות שאינן 'קולעות' לתפיסה זאת זוכות ליחס מקבל וסובלני. לדעתי זהו שינוי שחל בחברה היהודית-ישראלית בשנים האחרונות, ובפרט בחברה הדתית והחרדית. יום המשפחה היהודית צריך להיות 'חג' שחל כל שבוע ביום שבת, ולאו דווקא כיום אחד בשנה". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משפחה אידיאלית? אילוסטרציה
צילום: Index Open
גירושים. לא חריג
צילום: ויז'ואל/פוטוס
שושי בקר
צילום: מוטי חקשור
מומלצים