שתף קטע נבחר

צמיחת שיניים גורמת לחום? מיתוסים ברפואת ילדים

איזה הורה לא נתקל באמונות רווחות על גידול ילדים, שאין להן שום ביסוס מדעי ובכל זאת הן מסרבות להתפוגג. כך למשל הסבתא טוענת שהתינוק שלכם הצטנן כי לא הלבשתם אותו בסוודר, המטפלת משוכנעת ששפשוף עורו של הפעוט הקודח באלכוהול יוריד לו את החום, והשכנה ממליצה שתנעלו לילד נעליים כדי שלא יסבול מפלטפוס בעתיד. ד"ר איתי גל הורג בשבילכם את המיתוסים כשהם עוד קטנים

רפואת הילדים של שנת 2008 לא דומה לזו שעליה גדלתם אתם, ההורים, הסבים והסבתות. אתם יודעים את זה, ועדיין מסרבים להשתחרר משלל אמונות טפלות, הנחות שגויות ומיתוסים אפלים. חלק ניכר מהמיתוסים האלה גורמים לטעויות, חלקן מסוכנות, בגידול ובטיפול בילדים שלכם.

 

כך למשל חום גבוה גורם לבהלה - ברוב המקרים מיותרת - בקרב ההורים, כמו גם לשלל אמונות שווא לגבי מקור החום והטיפול בו. אמונות אחרות נוגעות לצורך של הילד לצרוך מאכלים מסוימים ולהטיל את צואתו מדי יום. אספנו למענכם את מיטב המיתוסים ברפואת הילדים, וניפצנו אותם אחד אחד.

 

צמיחת שיניים גורמת לחום

זה אולי המיתוס הוותיק מכולם. מאז ימי היפוקרטס נהגו להאשים את צמיחת השיניים בעליית חום הגוף , בשלשולים ואפילו בהצטננות. אבל אף מחקר לא הראה קשר, גם לא קלוש, בין התסמינים האלה לצמיחת השיניים. אם אכן עולה החום בזמן צמיחת השיניים, הוא נגרם מנגיפים או מחיידקים ולא מתהליך הצמיחה הטבעי של השן.


חום בעת צמיחת השיניים לא בהכרח נובע ממנה (צילום: index open)

 

ממתקים גורמים להיפראקטיביות

אילו המיתוס הזה היה נכון, החיים היו קלים הרבה יותר, ואז הטיפול בהפרעות קשב ובהיפראקטיביות היה מתבסס על דיאטה במקום על תרופות. אבל עשרות מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות לא מצאו קשר בין התנהגות ילדים לבין צריכת דברי מתיקה. כמו כן, לא נמצאה כל השפעה של סוכר על התנהגותם של ילדים שלוקים בהפרעות קשב ובהיפראקטיביות ושל ילדים בכלל.

 

קור וגשם גורמים להצטננות

הצטננות ושפעת הן תהליכים דלקתיים של דרכי הנשימה העליונות בעיקר (אף, לוע, קנה נשימה), שנגרמים לרוב על ידי וירוסים. הדרך היחידה להידבק בווירוסים האלה היא באמצעות מגע עם רסיסי רוק או נזלת של אדם נגוע. קור או הירטבות לא גורמים להצטננות, וקור גם לא מחליש את המערכת החיסונית. מדוע, אם כך, הצטננות שכיחה יותר בחורף? משתי סיבות עיקריות: האחת, הנגיפים חובבים מזג אוויר קר; השנייה, החדרים הסגורים, חוסר האוורור והקרבה אחד לשני מגבירים את העברת הנגיפים מאדם לאדם.

 

נזלת צהובה או ירוקה דורשת אנטיביוטיקה

לא בהכרח. נזלת כזו יכולה לסמל את סיום מחלת ההצטננות. נזלת ויראלית מתחילה לרוב כנוזלית ושקופה, והופכת ליותר ויותר צמיגה עד שהיא הופכת לירוקה או צהובה לקראת סיום המחלה. שימוש שלא לצורך באנטיביוטיקה גורם להתפתחותם של זני חיידקים עמידים שנגדם אין טיפול. שימוש באנטיביוטיקה לנזלת ירוקה ניתן רק אם הנזלת המרובה נמשכת עשרה ימים רצופים ללא הטבה.

 

כשלילד יש חום עדיף שלא יאכל

בעת עליית חום הצריכה האנרגטית של הגוף עולה, כמו גם אובדן הנוזלים. לכן דווקא בזמן הזה יש חשיבות לשתייה רבה וגם לצריכת מזון שכולל פחמימות וחלבונים.

 

חום גבוה גורם לנזק מוחי

החום כשלעצמו לא גורם לכל נזק מוחי. המיתוס הזה מקורו בדלקת קרום המוח, שגורמת ללא טיפול לפגיעה מוחית.

 

שפשוף העור באלכוהול מוריד חום

השיטה המטופשת הזו רק תגרום לילד להיות חולה יותר. אלכוהול מתאדה מהר כל כך, שהוא יכול לגרום לצמרמורות, מה שעלול לגרום לגוף להעלות עוד יותר את חום הגוף. כבר אירעו מקרים של הרעלת אלכוהול אחרי שנמרחה כמות נדיבה מדי של אלכוהול על עורו של הילד.

 

חשוב לזכור שחום הוא סימפטום ולא מחלה. למעשה, חום יעיל במלחמה נגד זיהומים, ולכן מה שחשוב הוא מצבו הכללי של הילד. אם הוא פעיל, משחק, ערני, חיוני ולא סובל מקשיי נשימה, מהקאות או משלשולים מרובים, עדיף להוריד לו חום ב־24 השעות הראשונות באמצעות פראצטמול (אקמול, דקסמול ודומיהם) או איבופרופן (אדוויל, נורופן).

 

אסור לחסן תינוק אם יש לו חום

אף שאחיות טיפת חלב נוטות לשלוח את ההורים בחזרה הביתה אם לתינוק או לילד יש חום, למעשה אין הוכחה לכך שחום גבוה הוא התוויית נגד לחיסון. האיסור היחיד לגבי חיסון הוא כשמחלת הילד גורמת לעלייה משמעותית של החום ל־39 מעלות ומעלה. אם מצבו הכללי של התינוק או הילד טוב, הוא חיוני וערני אך סובל מחום בינוני עקב מחלה קלה כמו דלקת אוזניים, דלקת ריאות קלה, גסטרואנטריטיס (מחלת הקאות ושלשולים) או הצטננות – אין סיבה שלא לחסן אותו.

 

למיניקות אסור לאכול שום, בצל ושוקולד

בעבר היתה מקובלת הסברה שמאכלים מתובלים יגרמו לתינוקות היונקים גזים וקיבה עצבנית, אך מחקרים שבדקו את הרגלי האכילה של תינוקות הראו שהם מעדיפים דווקא חלב של אמהות שאכלו שום. התינוקות האלה אף ינקו לאורך זמן רב יותר ועלו בצורה טובה במשקלם.


אין שום סיבה שאישה מיניקה לא תאכל שום (צילום: index open)

 

תינוק שלא מטיל צואה פעם ביום סובל מעצירות

אין שום חובה שהתינוק יטיל צואה מדי יום. חלק מהתינוקות שניזונים מחלב אם מטילים צואה גם פעם בשבוע. כל עוד הצואה רכה במרקמה, התינוק חיוני, לא מראה סימני כאב, אוכל היטב ועולה במשקלו על פי העקומות התקינות – אפשר להניח לו אם הוא מטיל צואה פעם ביומיים או שלושה.

 

ויטמינים נותנים כוח לילדים שלא אוכלים טוב

ויטמינים לא יכולים להעניק אנרגיה (כוח), משום שהם לא מכילים קלוריות, שהן המקור לאנרגיה. אם הילד לא סובל ממחסור ספציפי בוויטמין כלשהו, הכוח שלו לא ישתנה אם תתנו לו תוספי ויטמינים.

 

'קנאק' באצבעות גורם לידיים רועדות

בניגוד לשלל המיתוסים, 'קנאק' באצבעות של ילדים לא גורם לשחיקת מפרקים, לא יוצר רעידות, לא מגביר את הסיכון לפרקינסון ואפילו מהווה סימן לבריאות של המפרקים, משום שמפרק דלקתי לא יכול ליצור את קול ה'קנאק'. מנגד, קנאקים אצל מבוגרים עלולים לסמן שינויים ניווניים במפרקים.

 

פסים לבנים בציפורניים מעידים על חוסר סידן

הכתמים או הפסים הלבנים נקראים לויקוניכיה. אלה למעשה בועות אוויר זעירות שלכודות בתוך שכבות הציפורן. אחת הסיבות להופעתן היא כסיסת ציפורניים שאופיינית לילדים. הכתמים הלבנים עלולים להופיע גם אחרי חבלה של הציפורן. הופעתן ככל הנראה עוברת בתורשה, והן לא דורשות כל טיפול. הכתמים הלבנים, שמופיעים ברוב המקרים רק בחלק מהציפורניים ולא בכולן, בדרך כלל נעלמים בתוך שמונה חודשים, הזמן שאורך לציפורן לגדול מחדש. עם זאת, כתמים שמופיעים בכל הציפורניים למשך תקופות ארוכות עלולים להעיד דווקא על מחסור באבץ.

 

הליכה ברגליים יחפות גורמת לכפות רגליים שטוחות

הליכה ברגליים יחפות דווקא מצוינת בשביל הילדים. היא מאפשרת לרגל להתפתח באופן טבעי ומחזקת את השרירים והגידים בכף הרגל. אין כל עדות מדעית לכך שהרגליים של אלה שהלכו יחפים בילדותם נפגמות. הסיבה היחידה שבגללה כדאי לדאוג שהילדים ינעלו נעליים, היא להגן עליהם מפני חבלות, פציעות וקור.

 

צבע העיניים בינקות יישאר כך כל החיים

פעם היתה מקובלת הסברה שצבע העיניים של התינוק נותר כפי שהוא בגיל 3 חודשים למשך שארית חייו. אבל מחקר שנערך לאחרונה מצא שצבע העיניים של 90% מהילדים משתנה עד גיל 6. אצל האחרים, 5% נותרו עם צבע עיניים קבוע בעוד שאצל השאר התחוללו שינויים קלים במידת הבהירות של העין.

 

שתיית חלב מחמירה הצטננות

הורים רבים מאמינים ששתיית חלב בזמן שהילד חולה תגביר אצלו את הפרשת הנזלת והליחה. אבל מחקרים הראו שאין כל קשר בין צריכת חלב לבין כמות הכיח שמיוצר בזמן מחלה. הילדים זקוקים לחלב בשל תכולת החלבון והסידן הגבוהה בו, ואין כל סיבה להסיר פריט תזונתי חשוב כל כך דווקא בעת מחלה. ילדים רבים מעדיפים לשתות מים או מיצים בזמן מחלה, אבל אם הם מסוגלים – צריך לאפשר להם להמשיך לצרוך מוצרי חלב.


מותר וכדאי לתת לתינוקות ולילדים חלב בעת מחלה (צילום: index open)

 

השכבת תינוק על הגב מגבירה סכנת חנק

הורים, סבים וסבתות עדיין חוששים להשכיב את התינוק לישון על הגב מחשש שייחנק. אלא שמאז שהופצו לראשונה המלצות ארגון הבריאות העולמי למניעת מוות בעריסה בשנת 1992, שעיקרן השכבת התינוקות עד גיל שנה על הגב, סילוק כל אביזר מהלול, שינה נפרדת, הימנעות מעישון בסביבת התינוק ומתן מוצץ מגיל חודש – הופחתו מקרי המוות בעריסה בעולם המערבי בעשרות אחוזים. לכן ההמלצה היא חד משמעית: השכיבו את התינוק על הגב.

 

הליכון מסייע לפעוט ללכת מהר יותר

המיתוס הזה לא רק שגוי אלא גם מסוכן. פעוטות ותינוקות רבים נפצעו כשצעדו עם הליכון לעבר מקומות מסוכנים כמו מדרגות. באמצעות ההליכון מסוגל הפעוט להגיע למקומות מסוכנים, שלא התאפשר לו להגיע אליהם קודם לכן. חלק מהמומחים אף טוענים שההליכונים מעכבים דווקא את ההתפתחות התקינה ואת ההליכה, מאחר שבאמצעות ההליכון התינוק משתמש בשרירים שונים מאלה שמשמשים להליכה.

 

פרכוסי חום גורמים לנזק נוירולוגי

כ־5% מהילדים סובלים מפרכוסי חום.

בניגוד לחששות ההורים, פרכוסי חום שנמשכים פחות מ־15 דקות חולפים מאליהם עד גיל 6, אינם גורמים לנזקים נוירולוגיים, כמו אפילפסיה, ואינם צריכים להדאיג. ברוב המקרים פרכוסי חום אינם דורשים טיפול בתרופות נוגדות פרכוס, ודי להסתפק בהורדת החום באמצעות פראצטמול (אקמול, דקסמול, נובימול) או איבופרופן (נורופן, אדוויל) ומטליות קרות על המצח בכל עליית חום מעל 37.8 מעלות.

 

בחורף צריך לחמם מאוד את החדר של התינוק

זהו מיתוס שגוי, וגם מסוכן. הטמפרטורה המומלצת בחדר של תינוק, פעוט וילד היא 21־22 מעלות, ולא יותר. טמפרטורה גבוהה יותר גורמת להתייבשות ולעליית חום הגוף.

 

אם מעשנים במרפסת או בעבודה אין סכנה לילד

הורים מעשנים סבורים שאם לא יעשנו בקרבת הילד, הוא פטור מסכנה. אלא שעשן הסיגריות והרעלים שבו נספגים בחלל הפה, בשיער, בזיפים ועל הבגדים ועוברים אל הילד.


אל תעשנו גם לא בנוכחותם של הילדים (צילום: index open)

 

חיסונים גורמים לאוטיזם

בהלת החיסונים התחילה בשנת 1998 כאשר הרופא הבריטי ד"ר אנדרו וייקפילד פירסם מחקר שקשר בין החיסון המשולש MMR (נגד חזרת, חצבת ואדמת) לבין אוטיזם . בעקבות מאמרו אלפי הורים סירבו לחסן את ילדיהם, מה שהביא לעלייה דרמטית במקרי מחלת החצבת.

 

מאז המחקר פורסמו כמה מחקרים שקבעו שאין קשר בין החיסונים לבין אוטיזם. יותר מכך, המומחים הסבירו שאפשר לאבחן אוטיזם עוד לפני גיל שנה, שהוא הגיל שבו ניתן החיסון המשולש. מאוחר יותר התגלה שהחוקר וייקפילד קיבל תשלום כדי למצוא קשר בין אוטיזם לבין חיסונים לילדים, וכעת הוא עלול לעמוד למשפט בשל הטעיית ציבור חמורה. השימוע בעניינו ייערך בבריטניה השנה. אם יורשע, צפוי וייקפילד לאבד את רשיונו הרפואי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שפע אגדות רפואיות קטנות אך מסוכנות
צילום: index open
מומלצים