שתף קטע נבחר

בחירות כלליות בפקיסטן: האם רק מושארף יכול?

הבחירות הכלליות בפקיסטן היו העילה לשובה של בנזיר בוטו למולדתה - היום הן ייערכו במדינה, בלעדיה. ד"ר איזי כפיר מהמרכז הבינתחומי מעריך שהרצח רק יגביר את התמיכה במפלגתה של בוטו, אך מודה כי יהיו התוצאות אשר יהיו, אין כרגע אף פוליטיקאי שיצליח להוות תחליף לנשיא פרבז מושארף

אזרחי פקיסטן הולכים הבוקר (ב') לקלפיות כדי להצביע סוף כל סוף בבחירות הכלליות - שנדחו בשישה שבועות עקב המהומות שסחפו את המדינה לאחר רצח מנהיגת האופוזיציה וראש הממשלה לשעבר, בנזיר בוטו. מאז שובה למדינה באוקטובר האחרון אחרי גלות של שמונה שנים, ועד לרציחתה, ניהלה בוטו מסע בחירות קולני וסוחף, שהציב אותה - לפחות בעיני המערב - בעמדה של ראש הממשלה העתידית. אבל הציפיות האלה נגדעו ב-27 בדצמבר 2007.

 

"קשה לומר אם לבחירות האלה יש עדיין משמעות", מסכים הד"ר איזי כפיר, מומחה לפקיסטן מהמרכז הבינתחומי בהרצליה. "במדינות כמו פקיסטן, בחירות הן עלה התאנה של הממשל, הן מקנות לגיטימציה למשטר לא-לגיטימי. הבחירות האלה מאפשרות לנשיא פרבז מושארף להצטייר כאדם שמקדם את הדמוקרטיה במדינה. מה שבעיני מעניין יותר הוא מה יקרה במהלך הבחירות, וכמה אנשים יקפחו את חייהם. מעניין גם לראות מה יגידו המשקיפים הזרים שיפקחו על הבחירות".

 

הקלפיות נפתחו בשעה 8:00 בבוקר, וייסגרו בשעה 17:00 (14:00 שעון ישראל). בניגוד לתחזיות - בהן גם התחזית של כפיר עצמו באתר זה לפני כחודש וחצי - התמיכה במפלגתה של בוטו, מפלגת העם הפקיסטני, רק התחזקה. זאת, למרות מותה של המנהיגה הכריזמטית, חרף העובדה שהמפלגה כעת שסועה בין מחנה משפחת בוטו - שמתעב את יושב הראש שמונה תחתיה, אלמנהּ אסיף עלי זרדרי, ועל אף שעדיין לא ברור מיהו מועמד המפלגה לתפקיד ראש הממשלה. זרדרי עצמו מנוע כרגע מלמלא את התפקיד הזה, משום שהורשע בשחיתות. העמימות הזאת, סבור כפיר, לא תשפיע על המצביעים. "מלבד המעמד הבינוני, בפקיסטן מצביעים לפי מה שהאימאם אומר – או לפי מה שהכפר מחליט. אין כאן שאלה של מה המצע ומהי זהותו של המועמד לראשות הממשלה".


בנזיר בוטו נואמת בעצרת שבה נרצחה. מפלגתה התחזקה (צילום: רויטרס) 

 

"אני חושב שמפלגת העם הפקיסטני צפויה להשיג בבחירות תוצאות נאות, יותר מאשר אילו בוטו היתה עדיין בחיים. גם בגלל הרצח, וגם משום שבחירה במפלגה של בוטו נתפסת כקול נגד מושארף - מאחר שפקיסטנים רבים סבורים שהוא זה שאחראי לרציחתה", הוא אומר, ומזכיר את חיבתם הגדולה של הפקיסטנים לתיאוריות קונספירציה. מנגד, הסקרים כלל אינם מאירים פנים לראש הממשלה לשעבר נוואז שריף.

 

מושארף: התשובה היחידה?

ומה בנוגע לתמיכה במפלגתו של הנשיא מושארף? תלוי את מי שואלים. סקרים שנערכים בעבור הממשלה מנבאים למפלגתו של מושארף הצלחה - אבל סקרים אחרים מעידים על ירידה בתמיכה בו. "כל פעם כשארצות הברית אומרת שהיא תשגר כוחות לפקיסטן, התמיכה במושארף יורדת", מסביר כפיר. "ההתבטאויות האמריקניות גורמות לציבור במדינה לראות במושארף בובה של ארה"ב ולוחם נגד האיסלאם. אין ספק שיש בפקיסטן הרבה כעס על מושארף: אם זה לא הכעס של המוסלמים, זה הכעס של החילונים, שלא יכולים לסלוח לו על מה שעשה לבית המשפט העליון. מושארף צריך לשכנע אותם שהוא התשובה היחידה", הוא קובע.

 

אבל האם מושארף הוא באמת התשובה היחידה? כפיר מציין כי מאז שתפס את השלטון, הצליח מושארף לשפר מאוד את מצבה הכלכלי של המדינה, ש-60 אחוזים מאוכלוסייתה - הנאמדת בכ-165 מיליון בני אדם - נמצאת מתחת לקו העוני. "מאז 2001, כלכלת המדינה צמחה מדי שנה ב-5 עד 7 אחוזים, כך שבאמת נראה שהוא כרגע התשובה היחידה. אני לא רואה כרגע אף פוליטיקאי בפקיסטן שיוכל להחליף את מושארף - אלא אם מדובר בגנרל בכיר אחר בצבא. בלי עבר צבאי קשה עד בלתי אפשרי לשלוט בפקיסטן".


כוחות הביטחון הפקיסטניים בקראצ'י. עבר צבאי הוא חיוני (צילום: AFP) 

 

בשבוע שעבר התפרסמו תוצאות של סקר שערך המכון האמריקני "מחר בלי טרור", שגילה ירידה בתמיכה באל-קאעידה ובטליבאן בקרב הציבור הפקיסטני - אבל כפיר מבקש לשים את תוצאות הסקר הזה בפרופורציות. "הסקר הזה פגום כי סביר להניח שהוא מקיף רק כמחצית מהאוכלוסייה", הוא אומר על הסקר האמריקני. "אני חושב שאכן יש ירידה בתמיכה באל-קאעידה - אך לא ירידה משמעותית בתמיכה בטליבאן, בטח לא באזורים השבטיים הסמוכים לגבול. באזורים האלה, השבט והאיסלאם קודמים לכל, והממשלה נתפסת כדבר מערבי ומושחת שאי אפשר לסמוך עליו".

 

הצבא הפקיסטני לא יכול להיכנס

בשבוע שעבר שוב טענו גורמים צבאיים אמריקנים כי מנהיג הטליבאן המולה עומר ומפקדים בכירים בארגון אל-קאעידה - בהם ראש הארגון אוסאמה בן לאדן וסגנו איימן א-זוואהירי -  חיים באזורים השבטיים בפקיסטן. "האזורים האלה הן כמו מדינות בפני עצמן. הצבא הפקיסטני לא יכול להיכנס לשם - אלא עם דיוויזיה שלמה. בן לאדן בנה לעצמו באזורים האלה רשת של מנהרות והוא יכול להתחבא שם ככל שיחפוץ", מסביר כפיר.

 

בסופו של דבר, כפיר סבור שהמצב הנוכחי בפקיסטן הוא יציב - יציב יחסית לפקיסטן, כמובן. "ככה הדברים בפקיסטן: תמיד נראה שהכל עומד לקרוס - אבל כל עוד הצבא מרגיש חזק, פקיסטן תמשיך להחזיק מעמד. אם יהיה פיגוע נורא, אם יתנקשו בחייו של מושארף או של אשפאק קיאני ראש צבאו, זה כבר סיפור אחר".

פורסם לראשונה 17/02/2008 23:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מושארף. הבחירות עלה תאנה
צילום: איי פי
זרדרי. מנוע
צילום: איי אף פי
הד"ר איזי כפיר
צילום: גדי דגון
מומלצים