בקרוב: גם חופי הכנרת יזכו להגנה מיזמי הנדל"ן
ועדת השרים לחקיקה אישרה את הצעתו של ח"כ אופיר פינס להחיל את חוק שימור הסביבה החופית גם על הכנרת. המשמעות? תוכניות בנייה חדשות החל ממרחק של 300 מטרים, תהיינה טעונות אישור ועדה תכנונית מיוחדת ובנוסף - תובטח זכות מעבר חופשי בחופים
בקרוב, גם חופי הכנרת יחוייבו במעבר ציבורי חופשי ויזכו להגנה מפני יזמי הנדל"ן - בדומה לחופי הים התיכון. ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (א') את הצעת התיקון לחוק של ח"כ אופיר פינס (עבודה), שקוראת להחיל את חוק שמירת הסביבה החופית גם על חופי הכנרת. ההחלטה מהווה אמנם רק צעד ראשון בהליך החקיקה אך בשל תמיכת הממשלה ביוזמה, ההערכות הן שהתיקון לחוק יעבור בקלות את ההצבעות הבאות.
עד כה הייתה הסביבה החופית של הכנרת רצועה של 50 מטרים מקו המים. על פי ההצעה החדשה, תורחב הרצועה לכדי 300 מטרים מקו המים. באם תצלח הצעתו של פינס את כל הליכי החקיקה, הרי שתוכניות הנדל"ן החדשות המיועדות לרצועה זו ייאלצו מעתה לקבל את אישורה של ועדה מיוחדת לשמירה על החופים. ועדה זו, המכונה הוועדה לשמירת הסביבה החופית, מונה 17 חברים ונחשבת לוועדה שבה ייצוגם של ארגוני הסביבה והגופים "הירוקים" גבוה. יצויין עם זאת שהחוק אינו חל על תוכניות שכבר החלו בתהליכי אישור במוסדות התיכנון.
לצד המכשול העתיד להתייצב בפני יזמי הנדל"ן, מעגנת ההצעה גם זכות מעבר חופשי לכל אזרח לחופי הכנרת. ואולם, עדיין תותר למפעילי חופים לגבות תשלום עבור מה שמוגדר כ"שירותים": חנייה, מתקנים שונים וכ"ד. בינתיים כבר נשמעה ביקורת מצד פעילי סביבה שטוענים שמפעילי החופים יוכלו למעשה להמשיך ולגבות תשלום מופרז עבור הגישה לחוף, ולהגדירו כתשלום עבור חנייה. הצעה אחרת של ח"כ פינס בנושא הזה - הקוראת להגביל את הסכום ל-10 שקלים - נמצאת בדיונים.
חוק מהפכני לשמירת החופים
החוק לשמירת הסביבה החופית אושר בכנסת בשנת 2004 ונחשב לאחד מחוקי הסביבה החשובים ביותר. עד אז ניתן היה לשמור על ערכי טבע לאורך חופי הים של מדינת ישראל בעיקר באמצעות הכרזתם כשמורות טבע. החוק זה הגדיר למעשה בפעם הראשונה את חוף הים כמכלול עצמאי ושלם - ובו הים, החוף ועורף החוף.
החוק, שמטרתו הייתה לאזן בין צרכי הפיתוח והנדל"ן לבין משאבי הטבע וצרכי הציבור, הגדיל את רצועת החוף המוגנת מ-100 מטרים בתוכנית המתאר הארצית ל-300 מטרים תחת החוק. כמו כן, הגדיר החוק זכות מעבר חופשי בחופים לכל אזרח במדינה, וקבע מה נחשבת פגיעה בחוף. בעקבות החוק תוקן חוק התכנון והבניה משנת 1965 והוחלט על הקמתה של ועדה לשמירת הסביבה החופית - מנגנון המחייב קבלת אישורים מיוחדים לצורך פיתוח ובנייה בחוף.
אלא שבעת אישורו, חל החוק המהפכני רק על חופי הים התיכון. רק לאחרונה התקבל תיקון לחוק שהחיל אותו גם על חופי ים סוף. היום יצא לדרך הצעד הראשון שיחיל את החוק גם על חופי הכנרת, שסובלים מניצול ארוך שנים של יזמי נדל"ן הבונים לאורכם או סוגרים חופים למעבר חופשי בתואנות שונות.
"משאב ציבורי ייחודי"
"הכנרת היא משאב בעל ערך ציבורי וסביבתי ייחודי... (וגם) אתר נופש הכולל אתרים היסטוריים ומושך תיירות ישראלית ובינלאומית", כתב פינס בדברי ההסבר להצעה. הוא ציין גם כי הכנרת היא מערכת אקולוגית המהווה בית גידול למיני בעלי חיים וצמחים הן ביבשה והן במים, וכי לאופן השימוש בה ובחופיה יש השלכה ישירה על איכות המים, ועל אפשרות הציבור ליהנות ממנה. "מצבם של חופי הכנרת מחייב הסדרת הטיפול בהם", כתב פינס.
בתוך כך, בסוף השבוע הורעלו רבבות דגים בכנרת, ככל הנראה בעקבות פעילות בלתי חוקית של דייגים. החלת חוק שימור הסביבה החופית על הכנרת צפויה לחול גם על מקרים כאלה, והעבריינים צפויים לעונשים בחוק על זיהום הסביבה החופית הייחודית.
לאחר האישור היום בוועדה צפוי ח"כ דב חנין (חד"ש), שהגיש הצעת חוק דומה, לאחד כוחות עם פינס ולנסות ולקדם את היוזמה במהירות האפשרית בהליכי החקיקה. "מדובר בחקיקה חשובה שנועדה להגן על אחד המקומות המיוחדים בישראל", אמר חנין בתגובה.
"ההגנה צריכה לכלול גם את חופי הכנרת וגם את האגם עצמו, שהוא אגם המים המתוקים היפים בישראל. החקיקה חייבת להבטיח גם בכנרת גישה חופשית של הציבור לחופי הרחצה והורדה של כל המכשולים והגדרות שהושמו. בשנת ה-60 למדינה ראוי שהכנרת תינתן בחזרה לציבור האזרחים", הוסיף חנין.
מהחברה להגנת הטבע נמסר כי "היום זה תחילת סופו של עידן המערב הפרוע בכנרת". ניר פפאי, מנהל אגף שמירת טבע של החברה, בירך את פינס ואמר אמר ל-ynet: "זוהי הצעה חשובה מאוד, שכן מתוך 60 הקילומטרים של חופי הכנרת - נותרו היום כ-50 שאינם בנויים - אך מיועדים לבנייה. מעתה, ייאלצו תוכניות אלה לעבור בפני הוועדה".