חיסכון בחשמל? פואד מעדיף עוד ועדה
משק החשמל הישראל במשבר והביקושים לחשמל רק עולים. המומחים תמימי דעים שהפיתרון אינו עוד חשמל אלא הפחתה בצריכה. שר התשתיות התחייב לפעול לצימצום הצריכה ב-20 אחוז עד 2020. הדרך: ועדת מנכ"לים
משק החשמל בישראל נמצא במשבר חמור, הביקושים עולים ובקרוב לא יישארו רזרבות חשמל זמינות. הפיתרון שלגביו מסכימים כל המומחים הוא מהלך של התייעצות וצימצום בצריכת החשמל - כלומר חיסכון. וכיצד מבקש שר התשתיות הלאומיות, בנימין (פואד) בן אליעזר, לקדם את החיסכון בחשמל? הוא מציע להקים ועדה.
את ההצעה צפוי להעלות בן אליעזר מחר (ד') לחברי הקבינט הכלכלי-חברתי. ועדת המנכ"לים תכלול נציגים מהאוצר, רשות המסים, משרד האוצר והמשרד להגנת הסביבה. מטרתה: להביא לצימצום צריכת החשמל בישראל ב-20 אחוז, בהדרגה משנת 2009 עד שנת 2020. אם תקבל הוועדה את אישור הקבינט היא תידרש להגיש את מסקנותיה עד 30 ביוני.
על פי הערכות, כמה חודשים אחר כך - בשנת 2009 - צפויה צריכת החשמל בישראל להדביק את כושר הייצור. המשמעות: בשעת שיא לא יהיה מנוס מהפסקות חשמל יזומות. לשם המחשה, ב-31 בדצמבר הגיע הביקוש לחשמל בישראל לשיא שהותיר אותה עם רזרבה של פחות מ-5 אחוזים מכושר הייצור הזמין. "מדינת ישראל - מדינה מפותחת עם הרגלי צריכה מערביים - נותרה עם רזרבה בשיעורים המוכרים רק במדינות עולם שלישי", אמרו במשרד התשתיות. "רזרבה זו מבטאת סיכון עצום לביטחון האנרגטי של המדינה". הדחיפות של הנושא בולטת גם נוכח העובדה שישראל מתפקדת כ"אי אנרגטי", ואינה מחוברת בתשתיותיה למדינות אחרות.
ההצעה של השר פירושה חלוקת האחריות על התייעלות משק החשמל ועידוד החיסכון בין משרדי הממשלה השונים, בשונה מהמצב השורר כיום, בו האחריות להתיעלות אנרגטית מוטלת על כתפי האגף לשימור אנרגיה במשרד התשתיות. מכפי שנחשף ב-ynet, אגף זה הוא היחיד האחראי על פעולות לעידוד החיסכון בחשמל ומעסיק חמישה עובדים בלבד בתקציב תפעולי של 1.6 מיליון שקלים בשנה.
חברת החשמל מצידה מעדיפה פיתרון אחר. היא אמנם פתחה בקמפיין לעידוד החיסכון בחשמל, אך במקביל מקדמת את פרוייקט D - הקמת תחנת כוח פחמית נוספת באשקלון שתגביר את כושר הייצור. החברה נתקלת לפי שעה בהתנגדות עזה מצד התושבים, ארגוני הסביבה והמשרד להגנת הסביבה.
ארגוני הסביבה חוזרים וטוענים בהקשר זה כי לא הגדלת כושר הייצור אלא צימצום הצריכה יביאו לפיתרון המשבר באופן יעיל ונקי מזיהומים. הארגונים מזהירים כי הקמת תחנה חדשה ומזהמת רק תפגע בבריאות התושבים ותגביר את פליטת גזי החממה שפולטת ישראל, בעידן בו העולם כולו פועל להפחתת הפליטה.
בחברת החשמל אומרים שהתחנה החדשה תפעל בטכנולוגיה נקייה. יתרה מזאת, הם טוענים כי הקמתה תאפשר להם להרחיב את רזרבות החשמל כדי להשבית תחנות אחרות ולהתקין בהן אמצעים להפחתת הפליטות.