המטווח
"המטבח" מביאה לשיאים חדשים את גסות הרוח, הטרנד הכי דוחה של תוכניות הריאליטי. המתחרים שם רק כדי שאתם תתהפנטו למופע ההשפלה, העריצות וגסות הרוח של רס"ר המטבח התורן. אריאנה מלמד העדיפה לירוק
"המטבח" הוא מופע של גסות רוח והשפלה, העלבה ועריצות בלתי מנומקת. את התירוץ "אבל ככה זה בפורמט המקורי" קצת קשה לי לקנות, מאחר והתשובה ההגיונית לטיעון המופרך הזה היא "ואם בפורמט המקורי קופצים מהגג, יקפצו גם בערוץ 2?", והתשובה לתשובה היא "אם זה מביא רייטינג, למה לא?" – כך שהמסקנה המתבקשת היא שיוצריה העבריים של המטבח בטוחים שאתם אוהבים לראות אנשים מושפלים, מולחצים, מועלבים, בוכים ואולי אפילו מובהלים לבית חולים באמבולנס בגלל שלא יכלו עוד לעמוד בזה. בסוף הפרק הראשון הבטיחו לנו שזה יקרה. אם תישארו לצפות, סימן ש"המטבח" חשף את הסדיסט הקטן החבוי בתוככם. לי הספיק הפרק הראשון.
עזרא קדם ולהקתו. מופע של עריצות וגסות רוח
הפורמט תפור על פי מידותיו של גורדון רמזי, שף אנגלי מהולל עם פה מלוכלך, שיצר סוג של קאלט-השפלות באנגליה ב"hell's kitchen" והמשיך בארצות הברית, בשלוש עונות מצליחות ברשת Fox. פנינים של רמזי: תוכנית ראשונה, עונה ראשונה, וכבר הוא יורק לעיני המצלמה מנה שמתמודד עמל עליה זמן רב. תוכנית שנייה, והוא פונה לסועד שיושב במסעדה בה אמורים אנשים מן היישוב לאכול מפרי עמל המתמודדים ואומר לו כך: "אתה רוצה עוד דלעת? אני אתן לך עוד דלעת. אני אדחף את הדלעת לתחת המזויין שלך".
אם עדיין לא ניחשתם, זו לא תוכנית על אוכל, או על הסיכוי (הדמיוני לגמרי, השקרי לחלוטין) להפוך למוביל של מסעדה רצינית בתוך שלושה חודשים מיום הצילומים הראשון. זו תוכנית שמאפשרת לאדם אחד להתנהג מאוד לא יפה לקבוצה של שוחרי-מטבח שבאמת מאמינים ביכולתם להיות שפים.
עזרא קדם ירק מנה שהכינה מתמודדת לתוך כולבויניק נירוסטה שהכינו לו מראש. הוא אמר לה: "את חושבת שזה ראוי בכלל הזוועה הזה?", והיא נאלמה דום. הוא אמר למתמודדים – ובעיקר למתמודדות – המון דברים שלא קשורים בכלל לאוכל: תפסיקי להתחנחן. אל תבלבל את המוח. תתאיידו מפה. יש לכם טונות של זחיחות. אתם פושעים קולינריים, זה מה שאתם. בלי סבבה, אני שונא שאומרים סבבה. בינתיים, אין לו פה מלוכלך. בינתיים, הוא נראה ונשמע כקריקטורה עלובה של רס"ר מטבח: גחמני, רודני, לחלוטין לא מנומק, מייצר אווירה של סף-היסטריה ללא סיבה נראית לעין.
כשהוא אומר "מי בישל את האינטיאס", זה נשמע כמו "מי רצח את ארלוזורוב". הוא לא מחייך והוא משליט טרור במועמדים המבוהלים שלו, שחלקם בכלל לא מתאימים לתוכנית מעין זו והובאו במיוחד להעצמת אפקט ההשפלה כשינשרו: למשל, נופית, שהיא בכלל דוגמנית, ומאמינה ש"החיים הם משאית של ארגזים עם הזדמנויות וצריך לחכות שיפול עליך ארגז", מעולם לא למדה לבשל. קדם טועם את
לא היה בפרק הראשון אפילו רגע אחד שבו קדם הסביר את צעקותיו, נזיפותיו, העלבותיו ורודנותו: כשהוא מזדעק אחרי שהמועמדים לא עומדים בלוח הזמנים ולא מצליחים להוציא מנות מן המטבח לסועדים שמחכים להם, לא תדעו מדוע כשלו: האם מפני שפשוט אי אפשר לצפות מהם להצליח כי כולם פושעים קולינריים, או מפני שלא נעשו עבורם קיצורי הדרך המקובלים במסעדות כדי להוציא את המנות בזמן?
הנה דוגמה: מתמודדת על סף דמעות עומדת ליד סיר ריזוטו שרוף וסופגת צעקות על כך שלא הצליחה לייצרו בזמן. בחיים, בניגוד לריאליטי, במסעדות הגיוניות לגמרי ואפילו מכובדות, נהוג לבשל את הריזוטו עד שהאורז רך למחצה, אחר כך לקררו בזריזות כשהוא משוטח דק, וכששעת הלחץ מגיעה ומשיהו מזמין את זה, לעבור לסיבוב שני ולסיים את הבישול.
המכות עוברות במשפחה
שפים לא פחות מהוללים מעזרא קדם עשו ועושים כן (למשל, ישראל אהרוני שממנו שמעתי כיצד זה נעשה כשהתפלאתי איך מייצרים ריזוטו מושלם בעשר דקות), אבל למתמודדת די מסכנה ודי מבוהלת מניחים להיכשל בשם השעשוע, ועוד טוענים שהמתמודדים מסכנים את השם הטוב של השף. מקצועיות או סאדיזם? תחליטו בעצמכם.
"הכשרון קיים, הוא פשוט מתחבא מתחת לטונות של זחיחות", אומר קדם למתמודד אחד. מעניין מתי הביט בפעם האחרונה במראה. "אל תשחקו עם המוניטין שלי", הוא צורח על מתמודדים. המוניטין הזה כולל איש שהצהיר כי הוא רגוע במטבח ורק פעם בשנה מטיח צלחת.
רק פעם אחת בפרק הזה אמר קדם משפט שיש בו גם הגיון קולינרי וגם ביקורת מנומקת על מעשה ידיהם של מתמודדים: "זה לא סטייק טרטר, זה מילוי של קובה". יתר זמן המסך שהוקדש לעריצותו חסרת הפשר נועד לשכנענו שבלי לחצים והשפלות אי אפשר, כמו בפורמט המקורי, כמובן.
בעונה הנוכחית של המקור ברשת Fox, השף הזועם הוא מרקו פייר וייט, הילד הנורא של המטבח האנגלי, שבע קרבות ותהילה וכוכבי מישלן. שף שהוא סלב-על במחוזותיו וגיבורן של שערוריות שונות, כולל בילוי במעצר אחרי מכות שהחטיף לאשתו. בינתיים הוא לא מקלל, אבל אומר דברים כמו "חבל שאין לך את החן של אמא שלך" לבת של מרגרט תאצ'ר.
אם אתם מאמינים שכל גבר מכה היה פעם ילד מוכה, תתנחמו בתמונה של גורדון רמזי בספר שוויט כתב על אודות חייו במטבח. רמזי היה חניכו של וייט. בתמונה רואים אותו עומד במטבח ובוכה אחרי שוייט צרח עליו. מעניין מי לימד את קדם לצרוח כך.
גסות הרוח היא הטרנד הכי דוחה של תוכניות הריאליטי: זה קורה לדוגמניות, לזמרים, לרקדנים, לשחקנים בהתהוות ששולחים אליהם את אלון גל ככדי שיפיק מהם דמעות וחרדה, וזה כנראה עובד היטב וחביב על הצופים. "ב"המטבח" מובטחת לכם איפוא מנה גדושה של אכזריות חסרת טעם. תבלעו או תירקו?