שתף קטע נבחר
 
צילום: AFP

התעשייה בשדרות: נזק של 60 מיליון מהקסאמים

ירידה של לפחות 30% בתפוקת קווי הייצור, ספקים שמסרבים להגיע, החזרת סחורה פגומה והוצאות של מיליונים על מיגון, זוהי שגרת החיים של התעשיינים בשדרות. למצוקת מצטרפת גם זעקת בעלי העסקים שאומרים: "אנחנו עובדים על בסיס פדיון יומי ללא גב מאחורינו"

60 מיליון שקל - זהו ההיקף המשוער של הנזקים שנגרמו למפעלים בעיר שדרות ב-7 שנות ירי הקסאמים. אולם מעבר לכך, סובלים תעשייני העיר ובעלי העסקים גם מהפרעות חוזרות ונשנות לקווי הייצור (הפרעות הגורמות לפי הערכות לירידה של 40%-30% בתפוקה), מוצרים שנפגמים ומחייבים את החלפתם לפני ההגעה ללקוח, וכמובן האחריות הבלתי נסבלת של בעלי הבית לעובדים בשטח מפעלם לאחר שעשרות רקטות כבר פגעו פגיעה ישירה במפעלים.

 

עוד על שדרות:

 

 

בנוסף, לפי הערכת התאחדות התעשיינים, המצב הביטחוני הקשה אילץ כ-90 מפעלים ובתי מלאכה להוציא מיליוני שקלים לצורך מיגון מבנים, חיזוק מקלטים, רכש חדרי ביטחון ניידים ועוד.

 

אחת הפגיעות הישירות ההרסניות ביותר אירעה במפעל עוף קור לפני כשנה שבה נהרג אחד העובדים. עשרות קסאמים נפלו גם לאחר מכן בשטח המפעל והוא ספג גם כמה פגיעות ישירות.

 

מנכ"ל המפעל, יוסי חוגי, סיפר לאחרונה על המאמצים שעשה כדי להגן על 170 עובדים המפעל. "התקנו מערכת כריזה אוטומטית שמחוברת לפיקוד העורף וחילקנו ביפרים לעובדים", סיפר, "אבל עדיין התפקוד הוא כמעט בלתי אפשרי וגם עם כל ההבטחות למגן אותנו, לא עשו דבר. למרות זאת אין לי מחשבות לעזוב את העיר".

 

לעומתו, אבי ברססט, מנכ"ל מפעל הולנדיה, שמפעלו ספג פגיעה ישירה, מהרהר בהוצאת קווי הייצור משדרות. ברססט אומר כי כמחצית מהעובדים כבר עזבו בחודשים האחרונים את המפעל, ורוב אלה שנשארו אינם מתנגדים לעזיבת העיר.

 

בהתאחדות התעשיינים אומרים כי העזיבה המאסיבית של עובדים, כדוגמת עובדי הולנדיה, היא מנת חלקם של מפעלים רבים בעיר. בהתאחדות מעריכים כי 300 עובדים כבר עזבו את העיר בתקופה האחרונה, ורבים אחרים שוקלים מהלך דומה.

 

אלא הגדלת טווח הירי לעבר אשקלון גורמת לחששות גם בקרב תעשייני העיר, שגם אזור התעשייה הדרומי שלה הפך באחרונה למוכה טילים. רפי סלהוב, הבעלים של מפעל ייצור דלתות הפלדה רשפים, הפועל בעיר מזה 25 שנים ומעסיק 100 עובדים, הודיע כי ישקול את עזיבת העיר והעתקת המפעל לחו"ל. "זה מצב לא נורמלי, אנחנו עובדים ברעש ועלולים לא לשמוע את האזעקות", הוא אומר. "הדבר שהכי מפחיד אותי הוא שייגרם נזק לעובדים שלי. כמו שלהורים יש אחריות על הילדים שלהם וכשהם בלתי כשירים לוקחים את הילדים מהם, כך גם המדינה, אם היא לא מסוגלת לשמור עלינו אז נצא מכאן, אנחנו לא מבקשים כסף ולא הטבות, אנחנו מבקשים שישמרו עלינו".

 

"החזרתי מיד את בית הקפה לשגרה"

תמהיל התעשייה והעסקים של שדרות מכיל מפעלים גדולים וותיקים המעסיקים מאות עובדים כמו יצרניות המזון אסם וקבוצת שטראוס בצד עסקים עצמאיים קטנים ובינוניים. בעלי העסקים הקטנים טוענים כי הנזקים שנגרמים להם מצומצמים אמנם בהיקפם הכספי, אך הרסניים הרבה יותר בהשפעה הכללית שלהם.

 

"בניגוד למפעלים הגדולים אנחנו עובדים על בסיס פדיון יומי ללא גב כלכלי מאחורינו", אומרת בעלת בית קפה בעיר. "כל צבע אדום מרוקן את בית הקפה מיושביו. ובנוסף, מצב הרוח הכללי ירוד מה שמשפיע על איכות העסקים והקושי להתפרנס גדול. לפני חצי שנה נפל בקרבת העסק שלי קסאם, כל החלונות התנפצו. עוד באותו יום ניקיתי וחזרתי לעבודה, למרות שפקידי מס רכוש אמרו לי לחכות. לא יכולתי להרשות לעצמי לעשות אחרת".

 

ברשות המסים נפתחים מדי שבוע מאות תיקים של תושבים באזור שרכושם נפגע מירי הקסאמים. חלקם גם בשל הנזק התעשייתי. אלא שבמקרה זה, בניגוד לנזקים שנגרמים לרכוש פרטי, הפיצוי בעייתי יותר שכן אין דרך ודאית לאמוד את הפיצוי העקיף הנגרם לתעשייה, למשל כפועל יוצא של ירידה בתפוקה.

 

פיצוי רטרואקטיבי

התאחדות התעשיינים מקדמת בשבועות האחרונים מהלך שיעניק הטבות מס גם לעובדי המפעלים המתגורר מחוץ לשדרות ועוטף עזה על מנת להילחם בעזיבה המאסיבית ולתמרץ את העובדים המגיעים לעבוד בעיר מכל יישובי האזור. מדובר במתן זיכוי מס בשיעור של 13% ל-1,000 עובדים המהווים 20% מעובדי המפעלים באזור.

 

כמו כן מבקשים בהתאחדות להאריך את מתן ההנחה בארנונה (בשיעור של 50%) אשר ניתנה בשנתיים האחרונות וטרם אושרה לשנת 2008 ולהעמיד תקציב של כ-5 מיליון שקל להכשרת עובדים חדשים במפעלי שדרות ועוטף עזה.

 

"חייבים לעודד מפעלים באזור שהחיים בו כמעט בלתי אפשריים", אומר נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש. "ספקים ולקוחות לא רוצים להגיע, העובדים עוזבים, יש בעיה לשמור על רציפות הייצור, ירידה בתפוקות ועלייה במתח".

 

הטבות נוספות שעומדות על הפרק הן החזר הוצאות מיגון לתעשיינים בעיר, תוספת תקציבית מיוחדת מכלי הסיוע הממשלתיים למפעלים בעיר (מדובר בהטבות הקשורות לחוק עידוד השקעות הון ותקציבי מדען ראשי).

 

בינתיים, מבין רשימת ההצעות הארוכה הבשורה לבעלי העסקים האזור היא אישור שנתנה שלשוםועדת הכספים להארכת תוקף הסיוע לעסקים החל מנובמבר 2006. המשמעות היא יכולת להגיש תביעות רטרואקטיביות על נזקים שהיקפן מוערך בכ-300 מיליון שקל. מדובר בהישג לבעלי העסקים שכן האוצר ביקש לאשר להם פיצוי רק מחודש מאי 2007 .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפעל אסם בשדרות
צילום: גדי קבלו
מפעל הולנדיה בשדרות
עסקים ריקים בשדרות
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים