ביניש: העליון לא יתפקד; פרידמן: את אשמה
חלופת מכתבים נוספת במאבק על השליטה בבית המשפט העליון: הנשיאה ביניש מחתה בפני השר על דחיית כינוס הוועדה למינוי שופטים וטענה שהדבר עלול להוביל לביטול תיקים. פרידמן ענה בתקיפות: את זו שגרמת לעיכוב במינויים. גם תגובתה לא איחרה לבוא
פרק נוסף בהתנצחות בין שר המשפטים לנשיאת בית המשפט העליון: הנשיאה דורית ביניש שלחה היום (ג') מכתב בתלונה לשר דניאל פרידמן, בעקבות החלטתו לדחות את ישיבת הוועדה למינוי שופטים, שנקבעה ל-23 לחודש. בתגובה, השיב לה פרידמן: את זו שעיכבת את המינויים, וטענותייך סותרות את דעתך רק מהשבוע שעבר. גם התגובה הנגדית לא איחרה לבוא.
במכתבה לשר ציינה ביניש כי להחלטה בדבר ביטול ישיבת הוועדה לבחירת שופטים "תהיינה השלכות ניכרות בכל הקשור ליכולתו של בית המשפט העליון לקיים הרכבים שנקבעו זה מכבר ולשמוע תיקים הממתינים לדיון... ההחלטה מעמידה בספק את יכולתו של בית המשפט העליון לקיים את תוכנית העבודה לשנת 2008". לבית המשפט, הפועל כרגע עם 12 שופטים, אמורים להיבחר עוד שלושה כדי להשלים את התקן.
הנשיאה הוסיפה עוד כי "שופטי בית המשפט העליון ימשיכו ויעשו כל מאמץ - כפי שנעשה גם בשנים האחרונות - למנוע ביטולי תיקים בשל אי מינוי שופטים. המשמעות היא כי השופטים יקבלו על עצמם תוספת הרכבים וכתיבה על חשבון זמן שלא ניתן להם. עם זאת, ספק אם נצליח".
המחלוקת הארוכה בנושא שיטת "המינוי בפועל"
פרידמן הזדרז לנסח מכתב תגובה חריף, בו טען כי ביניש היא זו שמעכבת את כינוס הוועדה משך למעלה מחצי שנה, ושרק בשבוע כתבה כי מינוי השופטים לא משפיע על שמיעת התיקים. "כידוע לך אני פועל נמרצות למינוי שופטים לתקנים החסרים בכל הערכאות, לרבות בית המשפט העליון", כתב פרידמן לנשיאה.
"עם כניסתי לתפקיד כיהנו בבית המשפט העליון רק עשרה שופטים במינוי מלא, זאת לאחר שבמשך כשלוש שנים לא מונה לעליון אף שופט, עקב מחלוקות שונות.
בנסיבות אלה הסכמתי למינוי בפועל של שני שופטים נוספים (חרף התנגדותי העקרונית למינוי בפועל). המצב טוב יותר מאז היבחרי לתפקיד. ואת ועמיתייך השופטים בוועדה סירבתם למנות שופטים מחוזיים לעליון רק בגלל ההתעקשות על מינוי בפועל".
שיטת המינוי בפועל נהוגה זה שנים רבות בעליון, לפיה - מועמדים לכהונת שופט עליון שבאים מתוך שורות השופטים המכהנים, יהיו כאלה שכיהנו בפועל תקופה כלשהי בבית המשפט העליון.
עמדת נשיאת בית המשפט העליון היא כי המינוי בפועל יוצר אפשריות של סינון, ומאפשר לבחון האם המועמד מתאים להתמנות באופן קבוע לשופט עליון. מנגד, עמדתו של השר פרידמן היא כי לשיטת המינוי בפועל אין הצדקה ובסיס חוקי והיא עוקפת למעשה את פעולת הועדה לבחירת שופטים.
בנוסף, לדעת פרידמן "המינוי בפועל מהווה אפליה בין השופטים המועמדים למועמדים חיצוניים, ופגיעה בלתי מוצדקת בשופטים המחוזיים". בשבוע שעבר, בדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה, לא הוסכם על העברת חוק המבטל את המינוי בפועל לעליון, אולם בתמיכת פרידמן יצאה קריאה נדירה מהשרים לוועדה למינוי שופטים - לבטל את השיטה.
פרידמן לביניש: את מזגזגת; ביניש: לא אני יזמתי הדחיות
לגבי דחיית הישיבות כתב פרידמן לביניש, "הישיבה הראשונה למינוי שופטים לעליון הייתה קבועה למיטב זכרוני למרץ 2007, קצת למעלה מחודש לאחר כניסתי לתפקיד. את ביקשת לדחות ישיבה זו והצטרפתי לבקשתך והישיבה נדחתה ללא תאריך. אחר-כך ביקשת ממני שהישיבה תקבע רק בחודש אוגוסט 2007".
לגבי תפקוד השופטים כתב פרידמן: "אגב, במכתבך אליי מיום 19.3.08 ביקשת לשכנע כי עיקר התרומה להפחתת מלאי התיקים בבית המשפט העליון נובעת מהשופטים הוותיקים ולאו דווקא מהתוספת של שני השופטים במינוי מלא, שמונו לאחרונה. נראה איפוא שבית המשפט יכול למלא את משימותיו בהרכב של 12 שופטים,
אף שאני חפץ כמובן להשלים את מלוא התקן". לסיכום כותב פרידמן: "אינני רואה יסוד לטרוניה מצדך על הדחייה הנוכחית".
מאוחר יותר ניסחה ביניש מכתב תגובה משלה, ובו כתבה לפרידמן כי מכתבו "אינו משקף את תמונת המצב לאשורו". בהמשך ציינה: "דחיית מועדי הדיונים בעבר לא נעשתה מיוזמתי, אלא בתיאום עמך זמן סביר לפני המועדים שנקבעו... שנית, מועד הישיבה שנקבע ל-23.3.08 בוטל על ידיך יומיים בלבד קודם לכן, בנימוק שנראה על פניו נימוק סרק, כאילו מתחייב תיאום מוקדם והסכמה רחבה של חברי הוועדה".