מה עושים כשהילד סובל מכאבי ראש?
כשילד מתלונן על כאבי ראש חזקים - זה יכול להישמע מאוד מבהיל, אולם ברוב המקרים לא מדובר בבעיה מסוכנת. כיצד תזהו את סוגי כאבי הראש, מתי תטפלו בילד בבית ומתי צריך לרוץ למיון? מדור נוסף בסדרת הדברים שהורים חייבים לדעת
אחד מכל 10 ילדים סובל מכאבי ראש, אצל כמחציתם יחלפו הכאבים כלא היו לאחר גיל 10, אולם רבים מהם ימשיכו לסבול גם הלאה. הרוב המוחלט של כאבי הראש אינם מסוכנים ומגיבים היטב לטיפול תרופתי, אולם לעתים כאבי ראש בשילוב סימנים נוספים מעידים על מצב מסוכן הדורש בדיקות נוספות.
שכיחות המיגרנות וכאבי הראש מגיעה לכ-2.5% אצל ילדים לפני גיל ההתבגרות, ועד 8% בקרב המתבגרים. לפני גיל ההתבגרות שווה שכיחות כאבי הראש אצל בנים ובנות, ולאחר גיל ההתבגרות עולה שכיחותם בקרב המתבגרות. אצל כמחצית מהילדים הסובלים מכאבי הראש תחול הפוגה מגיל 10 ומעלה.
מיגרנה מוגדרת על ידי ארגון הבריאות העולמי כאחת מהמחלות המגבילות ביותר את איכות החיים מבחינת השפעתה על תפקוד החולה וקשריו עם הסובבים אותו וביכולת לנהל אורח חיים תקין.
כאבי הראש מתחלקים לכאבים ראשוניים הכוללים מיגרנות, כאב ראש מקבצי - Cluster headache, או כאב ראש תעוקתי – Tension Headache וכאבי ראש משניים – הקשורים למחלות שונות כמו שרירי צוואר תפוסים או דלקתיים, כאבי ראש לאחר חבלות בראש או צוואר,דימומים, דלקת קרום המוח, סינוסיטיס או גידולים.
מיגרנה מוגדרת באופן מקובל על ידי הקריטריונים הבאים: לפחות 5 התקפים, כל אחד נע בין 4 ל-72 שעות, הכאב הוא חד צידי או פועם, בדרגה בינונית עד קשה לדברי המטופל, מוחמר על ידי מאמץ גופני, ולעתים מלווה בבחילות, הקאות, פחד מאור או מקולות.
אצל כמחצית מהסובלים ממיגרנות קיימת היסטוריה משפחתית של המחלה. אצל ילדים המתלוננים על בחילות והקאות בנסיעה, יש סיכוי גבוה יותר כי בהמשך יפתחו אירועים מיגרנוטיים. להורים אצלם מופיעה מיגרנה עם התקף מקדים הקרוי "אאורה" (של הפרעות ראייה או שמיעה), יש סיכוי יותר גבוה להביא ילדים הסובלים אף הם ממיגרנות.
מרבית הסיבות למיגרנות עדיין אינן מובנות, אולם ההשערה הרווחת כעת היא כי מדובר בירידה באספקת הדם לאיזורים שונים במוח ולגירוים הגורמים לשחרור שליחים עצביים (נוירוטרנסמיטרים), הגורמים להרחבת כלי דם ולתגובה דלקתית המתבטאת בתחושת כאב.
קיימים גורמים סביבתיים הידועים כמעוררים התקפי מיגרנות ובהם חוסר שינה, עייפות, שינויים הורמונליים של גיל ההתבגרות (כולל שימוש בגלולות למניעת הריון במתבגרות), אלכוהול, עישון, גבינה צהובה (ככל הנראה בשל מרכיב הטיראמין שבה), מאכלים משומרים (המכילים ריכוז גבוה בעיקר של סודיאום גלוטאמט), קפאין, משקאות תוססים ופעילות גופנית מאומצת. נמצא כי אצל 50% מהילדים שהפחיתו את אחד מגורמי הסיכון הללו, חלה נסיגה של התקפי המיגרנה.
כאב הראש השכיח מכולם הוא כאב הראש התעוקתי – Tension Headache, ממנו סובלים כאחוז מכלל ילדי בית הספר. לרוב לא קיים סיפור משפחתי של כאבי ראש. הכאב הוא לוחץ, עמום ולא ממוקד, הוא אינו מלווה בבחילה או הקאה ואינו מעיר מהשינה. לא ברור מדוע הוא מתרחש, אולם הגורם לו הוא ככל הנראה לחץ נפשי.
כאב הראש השלישי בשכיחותו הוא כאב ראש מקבצי – Cluster Headache, המופיע בעיקר בבנים בהתקפים הנמשכים מספר ימים או אף שבועות, אשר נעלמים לתקופות שבין מספר שבועות או חודשים ושוב חוזר חלילה. הכאב תמיד הינו הוא חד צידי או באחורי העין ומשם מתפשט לעתים לכל צד הפנים המעורב. לרוב הכאב אינו מלווה בבחילות והקאות, ומתחיל בלילה. בניגוד למיגרנה, השינה אינה מקלה על הכאב. לכאב מתלווים לרוב אודם בלחמית העין בצד המעורב, דמעת, גודש באף וכן צניחת עפעף.
האבחון
כאמור, מרבית כאבי הראש אצל ילדים אינם מצב חירום והם ניתנים לטיפול יעיל גם בבית. אולם, כאב ראש המעיר את הילד בלילה, כאב ראש ההולך ומשתנה באופיו, מלווה בשינויי התנהגות, או כאב המלווה בחולשת פלג גוף, בשיתוק פלג גוף, ראיה כפולה, הפרעות בתחושה, ירידה במשקל, סחרחורות, קשיון עורפי, פרכוס או לאחר חבלה - דורשים בדיקת רופא.
האבחון העיקרי נעשה בבדיקת הרופא, השומע את התלונות והרקע המשפחתי, עורך בדיקה נוירולוגית מקיפה ומתייחס לממצאים. כאמור, בדיקה גופנית לא תקינה והופעת אחד מסימני האזהרה שהוזכרו, מחייבים הפניה לחדר מיון לשם בדיקות דם, בדיקת קרקעית העין העוזרת באיתור לחץ תוך גולגולתי מוגבר או החלטה על הצורך המתקדם לשיקול הרופא בהדמיית מוח, ולפי הצורך במיקרים ייחודים ישקלו האפשרויות לבצע גם בדיקת EEG או דיקור מותני לבדיקת נוזל השדרה הסובב את חוט השדרה והמוח.
אם הבדיקה הגופנית נמצאה תקינה ותאור התלונות איננו מצביע על בעיה חריפה, מומלץ לרוב ניסיון בשינוי הרגלי כלכלה כפי שציינו מעלה וטיפול בתרופות משככות כאבים, כאשר המטופל או הורי הילד הכאוב מתבקשים לנהל יומן כאבי ראש במשך כחודש. יומן כזה כולל את תכיפות האירועים, חומרתם, הגורמים לתחילת האירוע והגורמים המקלים על כאבי הראש.
הטיפול
בכאבי ראש קשים וגם במיגרנה בילדים מתחילים בטיפול סימפטומאטי על ידי אקמול או נורופן שנבדקו ונמצאו יעילים מאוד. תרופה נוספת שניתן לתת היא אינדומד בעלת אפקט נוגד דלקת ובמקרים חמורים במיוחד ישקול הרופא טיפול בתכשירים נוגדי הקאה ואף בתכשירים סטרואידים המפחיתים את התהליך הדלקתי.
קבוצה נוספת של תרופות הינה הטריפטנים אשר חלקם טרם אושר לשימוש בילדים והפועלים על המנגנון הסרוטונרגי במוח, מונעים את ההתרחבות של כלי הדם ובכך מונעים את ההגעה של אותם מרקרים דלקתיים. התוויות נגד העיקריות הינם: יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם.
הטיפול המניעתי בילדים הסובלים מכאבי ראש או מיגרנות שלא הוקלו הינו מורכב וכולל טיפול שאיננו תרופתי כגון: ביופידבק, הורדת לחצים, שינויים בכלכלה ובאורח חיים. כאשר במיקרים שאינם מגיבים או במקרים קשים יותר הדורשים טיפול תרופתי, ישקול הרופא להמליץ על תרופות(דורש לקיחה יום-יומית פעם עד פעמיים ביום) כגון, דראלין דפלפט טגרטול טופמקס ונוירונטין.
סימני האזהרה
אם כאב הראש מלווה באחד או יותר מהסימנים הבאים, יש לפנות מיד לרופא:
- חום גבוה וקשיון עורפי (קושי בקירוב הסנטר לבית החזה בעת שכיבה).
- הקאות מרובות.
- כאב ראש ההולך ומחמיר גם במנוחה או שמעיר מתוך שינה.
- כאב ראש לאחר חבלת ראש.
- פרכוסים.
- טשטוש ראיה או ראיה כפולה.
- שינוי קיצוני בהתנהגות המתלווה לכאב הראש.
ייעוץ רפואי: ד"ר שי מנשקו, נוירולוג ילדים בכיר, ביה"ח לילדים ספרא בתל השומר.