שתף קטע נבחר

זירת הקניות

בייג'ינג: האתלטים יוכלו להתחרות לשעה בלבד

הוועד האולימפי העולמי טוען שאיכות האוויר בבייג'ינג השתפרה הודות לתוכנית מקיפה של השלטונות, ובתקופת המשחקים לא יהיה סיכון בריאותי לאתלטים שיתחרו למשך שעה אחת. "ייתכן סיכון - אך הוא אינו גדול - בכל הנוגע לתחרויות הדורשות סיבולת, ונמשכות יותר משעה. במקרה הזה נדחה תחרויות", אמר בכיר בוועד

לבד מהויכוח סביב סוגיית זכויות האדם והדיבורים על החרמה, החשש מנזקי זיהום האוויר שאופף את הבירה הסינית מעיב על ההכנות לקראת המשחקים האולימפיים בקיץ. אך מדענים מטעם הוועד האולימפי העולמי טוענים כי ביצעו בדיקות שהוכיחו שזיהום האוויר בבייג'ינג לא יסכן את האתלטים בתנאי שיתחרו במשך שעה אחת בלבד.

 

בייג'ינג היא בין הערים עם זיהום האוויר החמור בעולם. למרות השקעה של 120 מיליארד יואן (כ-17 מיליארד דולר) בתוכנית מקיפה שנמשכת כבר עשר שנים, איכות האוויר נותרה נחותה ומטרידה מאוד את מארגני המשחקים - והספורטאים שעתידים להגיע ולהתחרות.

 

אך ועדת מומחים מטעם הוועד האולימפי הבינלאומי, שביצעה בדיקות מקיפות בעיר, טוענת שהזיהום לא חמור מאוד ויאפשר קיום של מרבית התחרויות. היין פרברוגן, יו"ר המועצה המתאמת של הוועד האולימפי הבינלאומי, אמר היום (ד') כי ניתן יהיה לקיים תחרויות שנמשכות עד שעה. במקרה של אירועים ארוכים יותר - קיים לדבריו סיכון קטן לספורטאים.

 

עוד אמר פרברוגן כי במקרה הגרוע ביותר, אם במהלך המשחקים יהיו ימים בהם ישררו תנאי זיהום אוויר קשים במיוחד, ניתן יהיה לדחות את התחרויות למועד אחר.

 

"הסינים, יחד עם המומחים הרפואיים שלנו, עשו עבודה נהדרת", אמר פברוגן בהופעה מול עיתונאים לאחר ביקורת אחרונה של ההכנות למשחקים, שיחלו ב-8 באוגוסט. "המומחים הוכיחו לנו באופן מדעי שאין סיכון בריאותי למשתתפים ברוב ענפי הספורט. ייתכן סיכון - אך הוא אינו גדול - בכל הנוגע לתחרויות הדורשות סיבולת, ונמשכות יותר משעה. בדיוק למקרים האלה אנו מכינים תוכנית חלופית, במסגרתה נוכל לדחות אירועים ותחרויות ליום או יומיים - אך המצב יצטרך להיות רע במיוחד כדי שנעשה זאת".

 

דובר הוועד האולימפי הבינלאומי, קוואן גוספר, אמר לעיתונאים כי ההשקעה הגדולה של הסינים הניבה תוצאות, ואיכות האוויר בבירה הסינית השתפרה מאוד. "בזמן המשחקים, יש לנו צעדים רבים בהם נוכל לנקוט... הם סיפקו לנו שלל כלים ופרטים על מה שהם מתכוונים לעשות", אמר גוספר. "בכל המשחקים בהם הייתי שותף, מאז שנת 1984, היו לנו חששות בנוגע לאיכות האוויר, ותמיד הדברים היו בסדר".

 

הצעדים עליהם דיבר גוספר נכללים בתוכנית מקיפה לשיפור איכות האוויר, אותה גיבשו השלטונות בסין לקראת המשחקים. בין היתר הם מתכננים להוריד מחצית מ-3.5 מיליון המכוניות בעיר מהכביש ימים ספורים לפני טקס הפתיחה, וכן להשבית מפעלים סביב העיר לתקופה של חודשיים - למשחקים האולימפיים ולמשחקי הנכים שאחריהם.

 

שלטונות העיר מתגאים כי מספר ימי "השמיים הכחולים" בבייג'ינג עלו מ-100 בשנה ב-1998, ל-246 אשתקד - עדות לשיפור שכבר ניכר לדבריהם. אלא ש"ימי השמיים הכחולים" אינו מדד המקובל על מדענים בעולם, ונשמעו לא מעט טענות לפיהן הסינים מסלפים את התוצאות כדי ליצור מצג שווא של שיפור.

 

"תמיד יהיו מבקרים, אך הנתונים חשופים לכולם... ויש הוכחות מוחשיות המעידות על שיפור", התעקש גוספר. "אני סבור שהסינים עשו הרבה מאוד כדי לשפר את איכות האוויר וזה לא יהיה מכשול בתקופת המשחקים".

 

אלא שלא מעט ספורטאים עדיין מודאגים. מחזיק שיא המרתון היילה גברסילאסי למשל, שסובל מאסטמה, הודיע בחודש שעבר שלא ישתתף במשחקים השנה בשל החשש מזיהום האוויר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפשר לנשום בלי חשש - לשעה בלבד. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים