שתף קטע נבחר

 

אהרן ברק: מצמידים אקדח לרקתו של ביהמ"ש

בכנס לציון 60 שנות משפט ישראלי מתח אהרן ברק ביקורת נוקבת על הכוונה לצמצם את סמכויות בית המשפט העליון ועל הצעות החוק שמעלה שר המשפטים, דניאל פרידמן. "נעשה ניסיון מכוּון להחליש את בית המשפט", אמר ברק, "חושש אני מהיום שבו לא נראה שנעשה צדק". לקברניטי המדינה פנה: "שימרו על בג"ץ ואל תתנו לשנות את אופיו"

נשיא בית המשפט העליון בדימוס, השופט אהרן ברק, תקף הערב (יום ד') בחריפות את צמצום סמכויות בית המשפט העליון וטען כי הדבר עלול להוביל לכך שהצדק לא ייעשה. "לבי קשה, אני מלא דאגה", אמר ברק, "נעשה ניסיון מכוּון להחליש את בית המשפט, ולהניח אקדח לרקתו. נעשה ניסיון מכוון לפגוע בעצמאותה של הרשות השופטת ולהנמיך את אופקיו של השופט".

 

השופט ברק נשא דברים בכנס במכללת "שערי משפט" לרגל 60 שנה למשפט הישראלי, במהלכו הוענק אות "חושן המשפט" לשופט מאיר שמגר. בתחילת דבריו בירך את שמגר ולאחר מכן גם סקר את קורות המשפט הישראלי. הוא ציין כי לפני עשר שנים, בטקס לציון 50 שנה למדינה, הביע תקווה וביטחון שבית המשפט ישמר ויפתח את הדמוקרטיה. "לצערי, היום אינני יכול לחזור על דברים אלה", אמר.

 

לדברי ברק, החלשת בית המשפט, משמעותה החלשת שלטון החוק וטוהר השלטון, החלשת החלשת ערכיה הדמוקרטיים והיהודיים של ישראל והחלשת החירות והחוסן הלאומי. ברק טען כי אי-פתיחת דלתות בית המשפט לעתירות על הפרות

קשות של שלטון החוק ומתן חסינות על החלטות שונות של השלטון עשויים להפוך את ישראל למדינת עולם שלישי.

 

נשיא בית המשפט העליון לשעבר הביע דאגה מכך ש"התקפות קשות ובלתי מבוססות על בית המשפט העליון והעומדת בראשו, נמשכות והולכות. "היהלום שבכתר שלנו - בג"ץ - מותקף יום יום, שעה שעה", אמר, "בעקבות התקפות אלה הביטחון לא יושג באופן אינטנסיבי יותר, אבל החירות האישית עלולה להיפגע באופן קשה, טוהר השירות הציבורי ייפגע והעצמאות השיפוטית תתערער".

 

ברק מתח ביקורת גם על השינויים שמבקש פרידמן להכניס בדרכי בחירת השופטים. לדבריו, הגברת המשקל של גורמים הפוליטיים והקטנת משקל השופטים בתהליך יפגעו קשות בטיב השיפוט ובעצמאות השופטים. "המגמה המודרנית היא בכיוון הרחקת הפוליטיקה מהשפיטה, ואילו אצלנו המגמה הפוכה", טען. 

 

למה שהגדיר כ"ניסיון מכוּון לגמד את מעמדו של נשיא בית המשפט העליון" עשויות, לטענת ברק, להיות תוצאות שליליות קשות: "נעשה מהלך מכוון להפוך את נשיא בית המשפט העליון כמי שאחראי אך לניהולו של בית המשפט העליון ולא לניהולה של המערכת השיפוטית כולה. התוצאה היא סימביוזה אפשרית בין הפוליטיקה לשופטים, ובין שר המשפטים לנשיאים של השלום והמחוזי. העצמאות המוסדית של השפיטה בסכנה והעצמאות האישית של השופטים עשויה להיפגע. חושש אני מהיום שבו לא ייראה שנעשה צדק".

 

לקראת סוף נאומו פנה ברק לקברניטי המדינה וביקש מהם להגן על המערכת השיפוטית ולא לתת יד להצעות שישנו את ייעודה. "עץ שגדל והתפתח שישים שנה, ניתן לכרות אותו בהנף גרזן. אל תתנו לכך לקרות", אמר. "הימנעות מלנקוט עמדה היא נקיטת עמדה, הימנעות מהגנה על הרשות השופטת היא התקפה עליה. שימרו על בג"ץ ואל תתנו לשנות את אופיו, שכן שינוי אופיו ישנה את אופיה של המדינה לרעה". 

 

דרושה: חוקה

מחברי הכנסת ביקש ברק לסיים את מפעל החוקה וליצור מצב שבו לא יהיה ניתן לשנות את חוק-יסוד השפיטה ברוב רגיל של המשתתפים בהצבעה. בטווח הרחוק ביקש מהם ברק לתת לישראל חוקה חדשה שמחזקת את מוסדות השלטון ומגינה

על עצמאותה של הרשות השופטת ומבטיחה את זכויות האדם בישראל. את השינויים שנעשו עד כה הוא מבקש לבטל.

 

בתום נאומו סיכם ברק: "הדמוקרטיה שלנו שברירית מדי. אם נרצה לשמור על המסגרות החברתיות שלנו, אם נרצה לקיים כאן ערכים יהודיים ודמוקרטיים גם יחד, אם נרצה לשמור על ביטחון וחירות, אם נרצה להעניק שוויון לכל אדם ואזרח שבתוכנו - לא נוכל להשיגם בניפוץ יומי של אבן נוספת בבניין השיפוטי שלנו.

 

"אומר אני דברים אלה בכאב רב. משקיף אני על החברה הישראלית מתוך נקודת מבט שאין בה כל אינטרס אישי, איני נושא עיני לשום תפקיד ציבורי... בית המשפט הוא נכס של העם ומעמדו נתון בסכנה. אם לא נשמור עליו, הוא לא יוכל לשמור עלינו. אם לא נשמור על הדמוקרטיה שלנו היא לא תשמור עלינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב גלאי
ברק. נאום תקיף
צילום: יואב גלאי
פרידמן. בעד שינוי דרך בחירת השופטים
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים