שתף קטע נבחר

 

פיקוד העורף: המענה לטרור כימי עדיין חלקי

מדינת ישראל, אומר אלוף יאיר גולן, עוד לא נמצאת במצב הרצוי בתחום. הוא יודע על 219 תלונות סביב חולשת הצופרים, אבל שבע רצון משיתוף הפעולה בין גורמי התרגיל. תגובתו לביקורת: "היתרונות גדולים מהחסרונות"

"המענה שלנו לטרור כימי הוא לא המענה הכי טוב - אנחנו עדיין לא נמצאים במקום שאנחנו רוצים להיות בו, אבל יש לנו פתרונות לחלק מהדברים. אני מניח שבתוך כמה שנים נוכל לתת מענה טוב הרבה יותר". כך אומר היום (ד') מפקד פיקוד העורף, אלוף יאיר גולן, בתדרוך כתבים בנוגע לתרגיל העורף הגדול שהחל ביום ראשון ואמור להסתיים מחר.

 

לדברי אלוף גולן, החלטת הקבינט מראשית החודש, שלפיה יש להחזיר את ערכות המגן לציבור, "מבטאת הבנה שטוב שיש ערכות במאגר הארצי, אך טוב יותר שהן יהיו אצל האזרחים, משום שמצבי חירום יכולים להתרחש כאן בלי התרעה מוקדמת".


תרגיל פיקוד העורף, הבוקר ביפו (צילום: ירון ברנר)

 

גולן אמר כי בימים אלה בוחנים במערכת הביטחון מהו התהליך המתאים לביצוע חלוקת ערכות המגן. "אני מניח שעם המשך האיסוף יגבר תהליך הייצור, עד שנגיע למצב שבו יש ערכה לכל אזרח. אני מניח שלא נמתין עד שהמחסנים יתמלאו, אלא נתחיל לחלק את הערכות בחזרה לפני זה. הדבר מחייב תוכנית רב-שנתית, וזה תהליך שלא ייקרה מחר, אלא ייקח בין שלוש לחמש שנים".

 

לדברי מפקד פיקוד העורף, בכל הקשור להגנה בפני טרור כימי יש מענה סביר בחדרים האטומים ובממ"דים. כמו כן, ארגוני החירום מצוידים בציוד מתקדם שיאפשר במקרה אמת לצמצם את היקף הנפגעים, ולטהר שטחים במידה טובה.

 

"ברור שלתרגיל כזה יש גם חסרונות"

אלוף גולן הביע שביעות רצון מהתקדמות התרגיל בעורף. הוא ציין כי ישנה רצינות רבה בקרב מוסדות המדינה, והדבר בא לידי ביטוי גם בתרגילים שהתקיימו אתמול במוסדות החינוך. לגבי רשויות מקומיות, ציין האלוף כי יותר מ-90% מהרשויות המקומיות תירגלו באופן רציני מצבי חירום; אלה שסיבות אובייקטיביות לא עשו זאת, ייבחנו כדי לשפר את תפקודם בעתיד.

 

"בכל הקשור לפרסום התרגיל ולביקורת שהייתה - כאילו מדובר בדבר מבהיל - אני רוצה לומר שברור מאליו שיש לתרגיל כזה גם חסרונות, אבל היתרונות גדולים יותר מהחסרונות. ידע זה כוח להתמודד, ואני סבור שתרגיל כזה נותן לאזרחים את הידע הנחוץ כדי להתמודד בחירום", הדגיש גולן.

 

האלוף ציין כי אתמול הופעלו ברחבי הארץ 1,500 צופרים, ולפיקוד העורף הגיעו 219 תלונות מאזרחים שלא שמעו את האזעקה. הוא ציין כי 136 תלונות היו מאזרחים ששהו בתוך מבנים, ולא ניתן לתת מענה עד לאחרון האנשים בסוגיה זו. עם זאת הודה מפקד פיקוד העורף כי במקביל להוספת כמה מאות צופרים עד סוף 2008, יש צורך לשכלל את כל מערך ההתרעה בישראל.

 

"ישנם בניינים גבוהים, אנשים שיושבים בתוך מיזוג; האזעקה לא מגיעה לכל אוזן, ולכן יש לחשוב על פריסה נרחבת ולשפר ככל שניתן את מערך ההתרעה", אמר האלוף.

 

לדברי גולן, ייתכן שבתרגילים הבאים יהיה שיתוף ער יותר של האוכלוסייה, לרבות תירגול של כניסה למרחבים ממוגנים. "נשקול את הסוגיה הזו בעתיד, אבל כבר כעת ניתן לומר כי האוכלוסייה מפיקה תועלת מהתרגיל, ובאופן הזה ניתן להתמודד בעתיד במצבי חירום באופן יעיל יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוכנים יותר: האלוף גולן
צילום: אוהד אבידן קינר
מומלצים