האיטי: ראש הממשלה הודח עקב "מהומות המזון"
16 מתוך 17 חברי הסנאט הצביעו בעד הדחתו של ז'אק אדוארד אלכסיס בעקבות התנגדותו לתוכנית הנשיא לריסון המחירים. בתוך כך, נהרג הלילה חייל או"ם בבירה פורט או-פרינס בעימותים עם מפגינים הנמשכים מזה עשרה ימים
הסנאט של האיטי הדיח אמש (שבת) את ראש הממשלה, ז'אק אדוארד אלכסיס, לאחר עשרה ימים של מהומות ברחבי המדינה במחאה על האמרת מחירי המזון. 16 מתוך 17 הסנאטורים הצביעו בעד הדחת אלכסיס, שנחשב עד לימים האחרונים לשותפו הפוליטי של הנשיא, רנה פרבל.
בימים האחרונים גיבש פרבל תוכנית עם ראשי המגזר הפרטי להוזלת מחיר האורז מ-51 לשק ל-43 דולרים. על פי התוכנית,
אמורים אנשי עסקים לממן הוזלה של שלושה דולרים והוזלה של חמישה דולרים נוספים ימומנו מתרומות בינלאומיות. למרות זאת, דחה אלכסיס את התוכנית. "הדחתי אינה הוגנת כיוון שהממשלה אינה אחראית לגל ההתייקרויות המהיר בשווקים בינלאומיים. הממשלה מתמודדת עם המשבר כמיטב יכולתה", אמר אלכסיס טרם הודח.
עד לפרוץ מהומות המזון, הצליח אלכסיס, אגרונום שמונה לראשות ממשלה ב-2006, להביא ליציבות ושקט יחסי בהאיטי - הנחשבת לענייה שבמדינות יבשת אמריקה והשכר הממוצע בה נמוך משני דולרים ליום. אלכסיס כיהן כראש ממשלה גם בקדנציה הראשונה של פרבל בין השנים 1996 ל-2001 והדחתו מהווה מכה קשה לנשיא. "כעת זה הזמן שלי לקחת אחריות", אמר פרבל לאחר ההצבעה בסנאט וציין כי יבקש מהפרלמנט לבחור ראש ממשלה חדש.
בתוך כך, דיווח הלילה כוח המשקיפים של האו"ם בהאיטי כי חייל ניגרי נהרג בעימותים שבבירה פורט או-פרינס עקב "משבר המזון". דוברת הכוח מסרה כי המשקיפים השיבו בירי גז מדמיע אך נמנעו מלירות אש חיה לעבר המפגינים. היא סירבה למסור פרטים נוספים.
במהלך השבוע האחרון נהרגו במהומות בהאיטי לפחות חמישה בני אדם. בנוסף, להאמרת מחירי האורז, מוחים המפגינים נגד ההתייקרויות במחירי מוצרי יסוד נוספים כגון: שעועית ושמן בישול. למרות ניסיונותיו של פרבל להידבר עם ראשי המפגינים ולהביא לסיום ההפגנות, נמשכים העימותים והמון זועם משחית חנויות, בוזז מצרכים ומצית כלי רכב בבירה. "אלכסיס לא עשה דבר בתקופת כהונתו כדי להוזיל את מחירי המחייה. אני מקווה שהמצב ישתנה כשייבחר ראש ממשלה חדש", אמר אחד מתושבי פורט או-פרינס.
עליית מחירי המזון אינה תהליך מקומי העובר על האיטי בלבד. בחודשים האחרונים האמירו מחירי המזון בכמה מדינות עניות נוספות, רובן באפריקה. גל ההתייקרויות מוסבר בעליית מחירי הנפט,
בדרישה ההולכת וגוברת למזון באסיה וכן בשימוש ההולך וגובר במוצרי יסוד (תירס לדוגמא) כתחליפים לדלק פוסילי.
תוכנית המזון הבינלאומית וסוכנויות סיוע נוספות כבר פרסמו בקשות דחופות לסיוע בינלאומי עקב התרחבות משבר המזון בעולם. ברזיל, העומדת בראש כוח המשקיפים בהאיטי, כבר העבירה למדינה 14 טונות של מוצרי מזון.
ראש מחלקת הקאריבים בבנק העולמי, איבון ציקטה, אמרה הלילה כי נפילת ממשלת האיטי בעקבות משבר המזון, "מדגישות את הצורך הדחוף בהתמודדות עולמית עם האמרת מחירי המזון" וכי "חשוב שהקהילה הבינלאומית תגיב במהירות".