שתף קטע נבחר
 

מסע אל העבר ברחובות נוה צדק

"ואוו, איזה בניין מקסים!" אתם מתלהבים והילדים שלכם, משועממים, ממש לא מבינים מה עושים במקום הזה ולמה בכלל סחבתם אותם לכאן. מירי לשם-פלאי מציעה לכם לא להתייאש. גם הילדים יכולים להנות מטיול קסום אל העבר ברחובות נוה צדק. קבלו כתבה נוספת בסדרת "פסח משפחתי": מסלול + פעילות לילדים

אתם מטיילים בסמטאות צרות ומתפעלים מן הבניינים הציוריים. אתם נהנים מכל רגע, אבל הילדים שלכם לא מבינים מה עושים פה. "מה זה מעניין?" הם מתפלאים, "סתם רחוב ישן".

 

"תראו איזה יופי הקיר הזה עם הצבע המתקלף" אתם מתפייטים והילדים מסתכלים עליכם כאילו נפלתם מהגג... אז קבלו רעיון לטיול משותף בסמטאות הציוריות של נווה צדק, מסע מרתק מלא דמיון אל העבר, שיגרום גם לילדים להתעניין ולהתלהב מהיופי במקומות הישנים.

 

מה צריך לקחת לטיול?

  • משטח כתיבה קשיח לכל ילד
  • קלמר עם כלי כתיבה וצבעים
  • דפים לבנים
  • מצלמה

 

נתחיל במסע

הטיול בשכונת נוה צדק מתחיל ברחבה הענקית במרכז סוזן דלל. המבנים כאן משופצים, הכל נראה חדש - עם טעם של פעם. ספרו לילדים ששני המבנים הגדולים משני צדי הרחבה, היו פעם בתי ספר – אחד לבנים ואחד לבנות. בצד הרחבה יש קיר צבעוני עם אריחי קרמיקה של המעצב טרטקובר, ובו תמונות המספרות על הקמתה של תל אביב. חפשו את תמונת הילדות בשיעור התעמלות – תמונה שצולמה ממש כאן, בבית הספר לבנות.

 

מה חדש ומה ישן?

נמשיך בטיול דרך סמטה קטנה שבה בתי קפה וחנויות וממנה נגיע לרחוב שלוש ונפנה ימינה. נבחר מקום יפה ברחוב ונתבונן סביב. נתחיל להבחין ו"להפריד" בדמיון בין החדש לישן.

 

שכונת נוה צדק הוקמה בשנת 1886 (לפני שתכננו אפילו להקים את תל אביב הקטנה). בקשו מהילדים לזהות אילו דברים לא היו כאן פעם, כשהקימו את הרחוב? (מכוניות, שלטים, עמודי חשמל, תמרורים). נסו "למחוק" בדמיון את הדברים החדשים ולהבין איך היה נראה הרחוב פעם. שאלה לילדים: מדוע הרחובות כאן כל כך צרים? (רמז: איך נסעו פעם?) מה עוד שונה ברחוב הזה לעומת רחוב בשכונה חדשה? (צורת בניה, גובה הבתים, רוחב המדרכה, הצבעוניות).

 

"אוספים" פריטים על הדף

נותנים לכל ילד משטח כתיבה עם כמה דפים ועיפרון. כל כמה דקות עוצרים בדרך ומבקשים מהילדים להתבונן היטב ולחפש פריטים מיוחדים, של פעם (גם אלו שעברו שיפוץ) – דברים שהם לא רואים בבתים חדשים. כל ילד בוחר פריט אחד שנראה לו מעניין ומצייר אותו. המטרה היא לאסוף כמה שיותר פריטים מיוחדים. אפשר להקדיש דף לכל סוג של פריטים – למשל "דף החלונות", "דף קישוטים על קירות", "דף פנסים" וכד'.

 

מצלמים את העבר

אפשר לעשות את אותו תרגיל בעזרת מצלמה - לתת לילדים לצלם פריטים מיוחדים השייכים לעבר.

 

עוד משימות שאפשר לעשות עם מצלמה:

  • צלמו תמונה שבה רואים ישן וחדש יחד.

 

  • צלמו תמונה של בית ברחוב, בה רואים רק דברים ישנים - האם הצלחתם לצלם תמונה שאין בה שום דבר חדש, אפילו לא חוט חשמל או תמרור?

 

  • פגעי הזמן – חפשו עם המצלמה דברים המראים את הזמן שעבר על המקום – צבע שהתקלף, קיר שנשבר, תריס שהתפרק. האם תוכלו למצוא יופי בפגעי הזמן?

 


 אמא, מה עושים במקום הזה? צילום: שרה לשם

 

רכבת נוסעת מתחת לגשר שלוש

לכו ברחוב שלוש. עצרו בדרך מול בית שלוש המפואר, הנראה כמו ארמון יפהפה. כאן תוכלו לצייר ולצלם. זה היה בית המשפחה של אהרון שלוש, שהיה בעל האדמות שעליהן נבנתה השכונה. לכו אל הגשר הסמוך, הקרוי אף הוא על שם שלוש. גשר זה חיבר בין יפו לשכונת נווה צדק.

 

עמדו על הגשר והביטו למטה – כאן, מתחתיכם, עברה הרכבת מיפו לירושלים. מה נמצא כאן היום? הפעילו את הדמיון וחזרו אחורה בזמן: הנה הרכבת עוברת למטה, מעלה עשן מהארובה, ועל הגשר לצדנו, חולפת כרכרה עם סוסים, המביאה את בני משפחת שלוש אל ביתם המהודר.

 

נחום גוטמן

לכו חזרה לעבר בית שלוש ופנו ימינה לרחוב שמעון רוקח. ברחוב זה ישנם כמה בתים מעניינים. מומלץ לבקר עם הילדים במוזיאון נחום גוטמן ברח' רוקח 21. תראו שם יצירות ססגוניות ומלאות חיים של האמן והמאייר נחום גוטמן. כשנחום גוטמן היה ילד הוא עלה עם משפחתו מרוסיה והם גרו לא רחוק מכאן, בבית בשכונת נווה צדק. כעבור כמה שנים, כשהקימו את תל אביב הקטנה, עברה משפחת גוטמן להתגורר בעיר החדשה. תוכלו להמשיך במוזיאון את המסע שלכם אל העבר ולגלות דרך התמונות איך נראו הנופים, הבתים והאנשים בישראל לפני הרבה שנים.

 


 חלונות בשכונה. צילום: שרה לשם

 

בית הפסלים

בהמשך הרחוב, ברוקח 36, נמצא בית שמעון רוקח, ממקימי שכונת נוה צדק. זהו בית גדול ומרשים, המשמש כיום כמוזיאון לתולדות נוה צדק ומשלב את פסליה של נכדתו של שמעון רוקח – לאה מג'רו-מינץ. גם אם המקום סגור כשאתם מגיעים – הציצו פנימה דרך השער ותגלו בית פלאות מלא דמיון – פסלי דמויות היושבות על ספסלים, סלעים גדולים מרחפים באוויר, אופניים נוסעים בשמיים ועוד המון הפתעות.

 

מזכרת מן המסע אל העבר

אם רוצים, אפשר להמשיך להסתובב ברחובות הסמוכים, לגלות עוד בתים מקסימים ולאסוף פריטים נוספים בציור ובצילום. כשתגיעו הביתה, תוכלו להכין מזכרת מיוחדת מכל מה שציירתם או צילמתם בנוה צדק: קחו בריסטול צבעוני גדול והדביקו עליו קולאז' מציורי/תצלומי הפריטים מנווה צדק. ביניהם תוכלו להוסיף גם ציורים מתאימים מדמיונכם כמו כרכרה עם סוסים, גברים עם תרבושים אדומים ונשים בשמלות ארוכות, איש רכוב על חמור, גמל נושא משאות ועוד.

 

פסח משפחתי - הכתבות הקודמות:

 

  • מירי לשם-פלאי היא סופרת ומאיירת לילדים, מחברת סדרת רבי המכר "פרופסור פצפונטבע" וספרים נוספים. מנחה מפגשים, שעות סיפור, טיולים וסדנאות לילדים ברחבי הארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם תוכלו למצוא יופי בפגעי הזמן?
צילום: שרה לשם
מומלצים