שתף קטע נבחר
 

מחקר ענק קובע: ויטמינים "עלולים לקצר חיים"

נטלתם ויטמינים היום? אולי מוטב היה שלא. מחקר ענק שכלל סיכום של 67 מחקרים מצא כי ויטמינים ונוגדי חימצון שאנו משתמשים בהם על בסיס קבוע, לא רק שאינם מאריכים חיים, חלקם אף מגבירים את סיכון התמותה המוקדמת בקרב אנשים בריאים. מומחה ישראלי: עדיף פירות וירקות על ויטמינים

אמרו לכם שנוגדי חימצון בריאים? מחקר חדש מצא שאין כל הוכחה לכך שתחליפי תזונה מאריכים חיים. אבל זה לא הסוף: מחברי המחקר מצאו כי חלק מתחליפי התזונה גם מגבירים את סיכון התמותה.

 

 

המחקר החדש מסוג "מטא-אנליזה" אותו ערכו חוקרי אוניברסיטת קופנהגן כלל סיכום של 67 מחקרים בו השתתפו מעל ל-230 אלף איש. שמצאו כי כאמור

אנטי-אוקסידנטים (נוגדי חימצון) לא רק שאינם מאריכים חיים, חלקם – כולל ויטמין A, ויטמין E וביטא קרוטן עלולים להגביר את הסיכון לתמותה מוקדמת.

 

בדו"ח נכללו מחקרים שכללו מבוגרים בריאים או כאלה שסבלו מבעיות בריאות. החוקרים לא כללו במחקר ילדים, נשים בהריון, כאלה הסובלים מחסרים תזונתיים או מחקרים שהעריכו תחליפי תזונה כטיפול מחלות ספציפיות כמו סרטן.

 

החוקרים הדנים מצאו כי תחליפי ויטמין A מגבירים את סיכון התמותה המוקדמת בקרב אנשים בריאים ב-16 אחוז. נטילת ביטא קרוטן הגבירה את סיכון התמותה ב-7 אחוז, בעוד שתחליפי ויטמין E הגבירו את הסיכון למוות מוקדם בשיעור של 4 אחוז.

 

"ההשפעות המזיקות של תחליפי התזונה אינן קשורות רק לויטמין A", אמר אחד ממחברי הדו"ח ד"ר כריסטיאן גלוד, "הניתוח שלנו מראה כי ביטא קרוטן וגם ויטמין E עלולים להגביר את סיכון התמותה בהשוואה לתרופות פלצבו (תרופות ללא חומר פעיל). הממצאים דורשים התייחסות ממשלתית".

 

מומחה ישראלי: עדיף פירות מתוספים

"ידוע כבר כמה שנים שקיים פער בין המחקרים שנעשו על תוספים, לבין צריכת מזון שמכיל ויטמינים", אומר ד"ר עופר כספי, מומחה לרפואה פנימית ורפואה משלימה מביה"ח בילינסון, "הפער הזה נעוץ בעובדה שכשאוכלים ירקות ופירות, יש פיטוכימיקלים נוספים המסייעים להטמעה נכונה בגוף, בעוד שכשלוקחים נוגדי חימצון סינתטיים, לוקחים מרכיבים מבודדים. כבר לפני 20 שנים הוכח שביטא קרוטן מגביר את הסיכון לסרטן הריאה אצל מעשנים. מחקר רחב אחר הראה שצריכה מוגברת של ויטמינים לא שלא מונעת מחלה, אלא סטטיסטית יכולה להגדיל את התמותה".

 

"ההמלצות של האגודה למלחמה בסרטן הישראלית והאמריקנית היא להסתמך על פירות וירקות ולא על תוספים. ההמלצות היומיות נועדו כדי למנוע חסר, ולא על מנת לקדם בריאות. יש דיווחים שונים לגבי כמה באמת ויטמינים אנחנו צריכים לצרוך ביום. כנראה שכמות גבוהה מידי של ויטמינים מופרשים דרך הכליה ואינם משפיעים, ואף יכולים לגרום לתופעות לוואי. ההמלצות היום כדי לשמור על בריאות, הן שכדאי להיעזר בירקות ופירות מצבעים שונים מידי יום. נמצא שבין 5 ל-8 מנות של ירקות ופירות ויום, היא הכמות הנכונה של צריכת אנטי אוקסידנטים במזון".

 

נוגדי חימצון: איך הם משפיעים עלינו

נוגדי חימצון (אנטי אוקסידנטים) ידועים כמגנים על תאי הגוף מתקיפת מולקולות המכונות רדיקלים חופשיים. נוגדי החימצון ובהם הוויטמינים A, E, C נלחמים כנגד רדיקלים חופשיים, חומרים המשנים את מבנה החומר התורשתי די-אנ-איי. השינוי הזה גורם לנזק משמעותי שמוביל בסופו של דבר לפגיעה בתאים ולמחלות. זה קורה בעיקר בזמן מחלה, עישון וכתוצאה מחלק מתהליכי ההזדקנות.

 

אחד מנוגדי החימצון הוא ויטמין E. הוא מעורב בייצור תאי דם אדומים, ביצירת אנרגיה לתפקוד הלב והשרירים, ומייצב את קרום התא על ידי מניעת חימצונו. ויטמין E נמצא ברמות מספיקות בשמנים צמחיים, ביצים, חמאה ודגנים מלאים. בשל העובדה שהוויטמין נמצא בסוגי מזון רבים כל כך, חסר בויטמין E הוא נדיר ולכן קיימת מחלוקת האם יש צורך בנטילתו.

 

אלא שעל פי עדויות מחקריות חדשות, נראה כי מינון גבוה של ויטמין E גורם לוויטמין לשנות את עורו להפוך לפרו-אוקסידנט, דהיינו – מסייע לרדיקלים החופשיים לתקוף ולגרום לנזק בתאי הגוף. מחקר שפורסם בחודש שעבר וכלל 77 אלף איש הראה כי הויטמין מגביר את הסיכון ללקות בסרטן הריאות.

 

מחקר נוסף שפורסם אשתקד כבר הראה כי לא נתגלתה כל השפעה משמעותית על שיעור התמותה בקרב אלה שהשתמשו בוויטמינים נוגדי חימצון. כאשר התמקדו החוקרים בתוצאות מחקרים אמינים יותר, הם אף מצאו סיכון גבוה למוות בקרב נוטלי הוויטמינים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ויטמינים. אז עדיף בלי?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים