שתף קטע נבחר

משרד הבריאות התעורר באיחור - עם הנחיות לא הגיוניות

האם מי שניסח את הנחיות משרד הבריאות בנושא ביספינול A בבקבוקים ניסה בזמן האחרון להכין בקבוק לתינוק? שושנה חן חושבת שלא

מתי הכינו מפרסמי ההנחיות החדשות בנושא בקבוקי תינוקות בפעם האחרונה אוכל לתינוק? זו הייתה השאלה הראשונה ששאלתי את עצמי, למקרא ההנחיות הבלתי הגיוניות והבלתי פרקטיות שפירסם משרד הבריאות. האם מישהו שם במשרד רוצה לשגע אותנו? לי נשמעות ההנחיות החדשות כמו מישהו שהחליט לאכול את העוגה וגם לשמור עליה שלמה.

 

מצד אחד, מוטרדים כנראה במשרד הבריאות, כמונו, מהדיווחים המצטברים בעולם בדבר סכנותיו של הביספינול A ומהתגובה התקיפה של הקנדים ושל רשת וול-מארט השמרנית, המסירים מן המדפים בקבוקים ומוצצים המכילים את החומר מצד שני, בחרו שם להמשיך ולהסתתר מאחורי הנימוק שהמחקרים עדיין אינם חד משמעיים, שכן הם נערכו עד היום על בעלי חיים בלבד יש להניח שגם בעתיד לא יימצאו הורים שינדבו את תינוקותיהם כדי לבחון עד כמה ואם הביספינול A משפיע על התפתחותם ההורמונלית.

 

וכך מסתתרים מקבלי ההחלטות אצלנו מאחורי החלטות מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה‭,(FDA-‬ שהחליט על פסק זמן של בחינת טיוטות המחקרים האחרונים ושולחים אותנו הצרכנים להשתעשע עם הכנה מסורבלת, מרגיזה ומעייפת של הפורמולה לתינוקות. כאילו שלאם המצויה אין מספיק כאב ראש ועמל.

 

אחת לכמה שנים פורצות שערוריות סביב השימוש במוצר בארץ היינו עדים לשתי מתקפות ציבוריות נגד השימוש בביספינול ‭- A‬ ב‭2004-‬ וב‭.2006-‬ לפני שנתיים הוציא גם משרד הבריאות את ההנחיות הראשונות שלו, שהמליצו להחליף בקבוקי תינוקות אחת לשנה ולהימנע מצריכת בקבוקים שרוטים.

 

עכשיו אומרים לך במשרד הבריאות: הרתיחי את הבקבוקים. לחיטוי, כמובן. המתיני בנחת עד שהבקבוקים יתקררו. הרתיחי את המים להכנת הפורמולה. המתיני שוב להצטננותם. תינוק שנולד זקוק ל‭6-‬ מנות אוכל ביום ופג אפילו לכמות גדולה יותר מישהו במשרד הבריאות חושב שבאמת, אמא יקרה, אין לך מה לעשות עם תינוק בבית?

 

מישהו אולי גם יכול להסביר מה ההיגיון? איפה הביטחון שהרתחת בקבוק אינה גורמת לדליפת ביספינול ואילו הכנסת מים רותחים כן? מחקרים, זוכרים, לא נעשו הרי על בני אדם. ומה על קרצוף הבקבוק במברשת? לדעת מומחים כמו פרופסור פרנסיס מימוני, יו"ר איגוד רופאי הילדים, פעולה כזו מסירה את הביספינול A לא פחות מאשר המים הרותחים.

 

אני מצפה ממשרד הבריאות לדבוק בשיטה של בית שמאי כשהדברים נוגעים לבריאותי וכל שכן כשהדברים נוגעים לבריאות תינוקותינו, שחשופים לסיכונים ותלויים בנו יותר מכל אחד אחר ואם "רק" הקנדים והרשת הקמעונאית הגדולה בעולם החליטו להעיף את הבקבוקים עם הביספינול A מהמדפים, למה לא אנחנו? למה להיות הבאים בתור?

 

ואם החלטתם להמתין - תנו לנו את הבחירה. חייבו כל יבואן וכל יצרן של מוצרי תינוקות המכילים ביספינול ‭,A‬ ולא רק בקבוקים, לסמן בצורה ברורה על מוצריהם שהם מכילים את הרכיב השנוי במחלוקת. אשמח אם החובה הזאת תורחב גם למוצרים המיועדים לכלל האוכלוסייה. אנחנו נחליט אם לצרוך אותו או לא, עד שמשרד הבריאות יחליט על מדיניות מובנת לכולנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים