האם הגיע סופם של צווי המאסר בהוצאה לפועל?
ההוצאה לפועל הוציאה 195 אלף צווי מאסר לחייבים ב-2007 , ו-650 חייבים נכנסו לכלא בפועל. פשרה שהציע ראש לשכת עורכי הדין קוראת להתנות את המאסר במתן אפשרות ייצוג על ידי עורך-דין, ואף מציעה לשנות את השם "פקודת מאסר" ל"צו הבאה". יו"ר ועדת החוקה של הכנסת אומר ל-ynet כי נותרו עוד שלוש ישיבות בלבד בעניין, וכי השלב המעשי בפתח
ברפורמה ההולכת ומתהווה בימים אלו בלשכות ההוצאה לפועל, אחד הנושאים המצויים במחלוקת הוא צווי המאסר לחייבים. מצד אחד תלוי ועומד בג"ץ שהגישו הארגונים החברתיים נגד צווי מאסר, וכן עמדת יו"ר ועדת חוקה, חבר הכנסת פרופ' מנחם בן ששון, ושר המשפטים, פרופ' דניאל פרידמן, התומכים בביטול צו המאסר. מנגד - לשכת עורכי הדין, שרואה במערכת צווי המאסר אמצעי יעיל לגבייה בפועל של החובות.
ההוצאה לפועל הוציאה 195 אלף צווי מאסר לחייבים ב-2007 , ו-650 חייבים נכנסו לכלא בפועל. ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד יורי גיא-רון, מציע פשרה המורכבת מכמה סעיפים, שהראשון שבהם מתנה את המאסר במתן אפשרות ייצוג על ידי עו"ד. "באנלוגיה לדין הפלילי - שם ישנו תהליך מתמשך של הקניית זכות לייצוג בקטגוריות רבות בפלילים - יש להתנות את צו המאסר בייצוג משפטי של החייב על ידי עו"ד, מכיוון שמדובר באמצעי של נטילת חירויות", גורס גיא-רון. בדרך כלל, מרבית החייבים אינם מיוצגים על ידי עורכי דין.
בנוסף, ראש הלשכה מציע כי המאסר יותנה בשיקול דעת שיפוטי, ורק לאחר "שהשופט יתרשם שהחייב משתמט מתשלום חובו, על אף שיש לו יכולת לשלם". עוד מציע עו"ד גיא-רון כי לא יהיו חריגים לחובה המוחלטת, שלפיה עוד לפני שנעצר החייב הוא יובא בפני ראש ההוצאה לפועל.
הצעה נוספת היא שתהיה מידתיות בנקיטת הליכי ההוצאה לפועל. "יש ליצור מדרג באמצעי האכיפה שיינקטו טרם נקיטת הליך של פקודת מאסר. כלומר - קודם כל יתחילו בעיקולים, ורק לאחר מכן, בסופו של דבר וכמוצא אחרון במקרים חריגים יינקט הצעד של מאסר".
ראש הלשכה מציע גם לשנות את השם "פקודת מאסר" ל"צו הבאה", וכן שצו המאסר ייקבע לפי תוצאות של חקירת היכולת, כשבד בבד יופחתו האגרות המושתתות על חייב במקרה של מאסר.
"בעמותה שלנו תומכים במהלך שמובילה ועדת החוקה", אמר ל-ynet עו"ד יובל אלבשן מעמותת ידיד, שהדגיש כי מאסר החייבים בהוצאה לפועל חייב להיפסק. "חשוב לנו שמאסר החייבים יעבור מהעולם. המצב שבו אדם נכנס לכלא רק משום שהוא עני יחלוף, וישראל תצטרף למדינות מתוקנות שבהן עוני אינו פשע.
"עד היום שימשה ההוצאה לפועל כלי שרת זול בידי בעלי הון - דוגמת בנקים וחברות ביטוח - בכדי ללחוץ על החייבים. אנו מקווים שהרפורמה תעבור, ושההוצאה לפועל תחזור לשרת את האזרח הקטן".
השינוי שיביא את הכסף
פרופ' בן ששון אמר בסוף השבוע ל-ynet כי נותרו עוד שלוש ישיבות בלבד של ועדת החוקה בסוגיית הרפורמה, שלאחר מכן תיכנס לשלביה האחרונים והביצועיים. בשבוע הקרוב צפויה הוועדה לדון בשאלת מאסר החייבים, כשברקע הצעת הפשרה של יו"ר לשכת עורכי-הדין, שאותה קידם בן ששון.
"בשנה הראשונה נבצע מעצרים בתיקים של 100 אלף שקל ומעלה", אמר יו"ר ועדת החוקה.
"כך נוכל לבדוק כיצד זה מסייע בהליכי הגבייה בפועל. ההצעה של יו"ר לשכת עורכי-הדין היא במידה רבה כתוצאה מהלחץ שלי. בהתחלה אמרו שזה 'יהרג ובל יעבור', ועכשיו הם מוכנים כבר להתפשר.
"אני בגישה שאם נפתח את מערכות המידע מצד אחד, ומצד שני נטיל את האחריות על בתי המשפט, נוכל לצמצם משמעותית את כל צווי המאסר. רובם אלה שהוצאו עד כה הם צווי סרק. זה יחסוך תקנים במשטרה ויחסוך גם איום על זכותו החוקתית של האדם לחופש. לא פחות חשוב - זה יביא לגבייה של הכסף".