שתף קטע נבחר

 

"ביקור סולימאן - רגע לפני מכה צבאית בעזה"

בירושלים שוררת אופטימיות זהירה לגבי הצעת הרגיעה שיביא עמו היום שר המודיעין המצרי, עומר סולימאן. למרות התנגדות בממשלה, הקבינט יכריע אם לקבל את מתווה הרגיעה לחצי שנה - או להנחית על הרצועה עוד מכה צבאית. ומה עם גלעד שליט?

"ביקור עומאר סולימאן בישראל הוא ניסיון של הרגע האחרון להביא לכך שהעימות סביב רצועת עזה יגמר ללא מכה צבאית ישראלית" - כך הבהירו הלילה (יום ב') גורמים מדיניים רמי דרג בירושלים, אחרי עוד יום של מתקפת טרור הרקטות על הנגב המערבי, וביקורת קשה על הממשלה בעקבותיה.

 

שר המודיעין המצרי, המשמש כמתווך המרכזי במשא ומתן העקיף בין ישראל לחמאס ולפלגי ההתנגדות ברצועת עזה, יגיע הבוקר מקהיר. סולימאן יביא איתו נוסחה להסכם רגיעה (תהדייה), אותה גיבש מול החמאס והפלגים האחרים בעזה. את ההצעה יפרוש בפני שלושת שרי המטבחון, ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ציפי לבני ואהוד ברק. תחילה ייפגש עם ברק בביתו בתל-אביב, אחר כך עם אולמרט במעונו בירושלים ולבסוף עם לבני בלשכתה בבירה.

 

אולמרט, ברק ולבני דנו אתמול במתווה שיציע סולימאן, וסיכמו שברק יציג את הנושא בפני כלל שרי הממשלה. ברק דיבר על הצעה להסכם רגיעה בן שישה חודשים, והדגיש שישראל תובעת שהחמאס וכל הפלגים יעמדו בהסכם,

 שיכלול הפסקת הטרור ובראשו ירי הרקטות והפצמ"רים. כן דובר על הצורך בפעילות מוגברת מצד המצרים לעצירת הברחות הנשק לרצועה.

 

אולמרט, מבהירים מקורות מדיניים רשמיים, מציב שלושה תנאים לרגיעה: "הפסקת פעילות הטרור, הפסקת התעצמות חמאס וארגוני הטרור, כולל הברחות מגבול מצרים ויצור אמצעי לחימה ברצועת עזה, ומניעת קישור בין הנעשה ברצועה להמשך פעולת צה"ל והשב"כ ביהודה ובשומרון. בלי התנאים האלה, אין שקט. אם אין שקט, כפי שאמר ראש הממשלה בישיבת הממשלה השבועית, ישראל שומרת לעצמה את הזכות לפעול להגנת אזרחיה בדרכים אחרות", אמרו הגורמים.

 

"אחרי החגים" כבר כאן

בדיון שנערך בממשלה אתמול, איפשר ראש הממשלה לשרים להביע את דעתם על המתווה האפשרי. מספר שרים, ובהם אבי דיכטר, רוני בר-און, זאב בוים ושרי ש"ס, הביעו את התנגדותם. בוים הסביר אמש בשיחה עם ynet: "אין המדובר בשלום, אלא תהדיה, הפסקת אש זמנית, שתשרת את החמאס ואת ארגוני הטרור, שאחר כך יחדשו את האש. צריך להמשיך ולהכות בטרור, כמו ביהודה ושומרון, ולהמשיך לפעול כמכסחת דשא, שמורידה את ראשו".

 

עם זאת, לבוים וליתר המתנגדים ברור שההחלטה אם לקבל את הצעת סולימאן תתקבל בקבינט. זאת לאחר ששרי המטבחון ילמדו היום את פרטי ההצעה, ויקשו על המתווך המצרי בסוגיית ההברחות, סגירת גבול ישראל-מצרים,

 התעצמות חמאס, המשך ההפרדה בין מדיניות הטיפול בגדה לזו שבעזה, אפשרות פתיחת מעבר הגבול ברפיח ועוד.

 

"הנושא מורכב ורגיש מכדי להידון בממשלה. המונח 'אחרי החגים', עליו דיברנו לכל אורך הדרך כדי להגיע להכרעה - עכשיו כאן. הקבינט יצטרך להכריע עכשיו אם ללכת לרגיעה, או שישראל תצטרך להשתמש במכה צבאית כדי להביא לשקט לדרום", אמר גורם מדיני בירושלים.

 

בסך הכל, בירושלים אופטימיות מסויגת לקראת ביקור סולימאן - למרות מחלוקת קשה עם המצרים רק בשבוע שעבר. הדיון בנושא בקבינט עלול להידחות בשבוע, בשל גל הביקורים המדיניים שיחל כאן ביום שלישי ושיאו בביקור נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש, בימים רביעי עד שישי השבוע.

 

אז שליט קשור להסכם? "בינתיים אין לנו תשובה"

בואו של סולימאן מהווה אפשרות נוספת להתקדמות בסוגיית שחרור החייל החטוף גלעד שליט. שר המודיעין מהווה איש הקשר המרכזי מול חמאס והחוטפים בעסקה שאינה מבשילה בינתיים. סגן ראש הממשלה אלי ישי יוועד עמו בנושא אחר הצהריים עם סולימאן, וסוגיית שליט תעלה גם בשיחותיו של סולימאן עם אולמרט, ברק ולבני.

 

גורם מדיני-ביטחוני אמר הלילה שהוא סבור שהבכיר המצרי אינו מביא בשורות של ממש בפרשת שליט. עם זאת, לדברי גורם מדיני בכיר המעורה במגעים, אין לפספס את ההזדמנות כדי לראות מה עוד ניתן לעשות.

 "אחת השאלות המונחות לפנינו בביקור הזה, היא אם לכרוך את שחרור שליט בהסכם רגיעה בעזה. בינתיים אין לנו תשובה", הבהיר.

 

ישי, שניהל עם סולימאן שיחות בקהיר כבר לפני שמונה חודשים, אמר אמש בשיחות סגורות: "אמרתי שאני מוכן ללכת לכל מקום שיגידו לי ולהקדיש כמה זמן שיידרש כדי להביא לשחרור החטופים. אני מוכן להיפגש עם כל אדם, כולל עם בכירי המחבלים והחוטפים עצמם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
סולימאן. מה באמתחתו?
צילום: רויטרס
אולמרט. שלושה תנאים
צילום: AFP
צילום: ירון ברנר
ברק. שישה חודשים
צילום: ירון ברנר
צילום: נועם רותם
גלעד שליט. אלי ישי מבטיח לעשות הכל
צילום: נועם רותם
מומלצים