שתף קטע נבחר

 

חיזבאללה ניצח: וטו בממשלה ושינוי מחוזות בחירה

כל הדרישות שהציג נסראללה מתממשות בהסכם קטאר, ובראשן: 11 שרים מטעמו, שיקנו לו זכות וטו, ושינוי במחוזות הבחירה שאפשרו את ניצחון המחנה האנטי-סורי. התביעה העולמית נגדו בעניין הפירוק מנשק, נפתרה בניסוח מעורפל: "לא ייעשה בו שימוש לצרכים פוליטיים". בעקבות ההסכם הודיעה האופוזיציה: מפסיקים את השביתות וההתכנסויות

הישג נוסף לחיזבאללה, בתום סבב אלימות חריף במיוחד בלבנון. בדוחא בירת קטאר הוכרז היום (ד') ההסכם החדש, שגובש בין הצדדים הנצים בארץ הארזים.  

 

במסגרת ההסכם תוקם בביירות ממשלת אחדות לאומית, כאשר 11 מ-30 חבריה

 יהיו אנשי חיזבאללה. המשמעות: נסראללה ייהנה מזכות וטו על כל ההחלטות - דרישה עקרונית, אותה הציב בראש תביעותיו במשבר האחרון. בממשלה יכהנו 16 מהשרים הנוכחיים, אנשי הקואליציה, ועוד שלושה יישבו בה מטעם הנשיא. פשרה מסוימת בכל זאת הייתה מצד חיזבאללה, שתבע לכונן ממשלת מעבר ולגשת לבחירות, וסירב תחילה להסתפק בשליש מחברי הממשלה.


מתחבקים לאחר השגת ההסכם בקטאר (צילום: AFP)

 

כן הסכימו הצדדים לבחור במפקד צבא לבנון, מישל סולימאן, כנשיא הבא - כנראה בתוך יומיים. יו"ר הפרלמנט הלבנוני, נביה ברי, יכנס ביממה הקרובה מושב מיוחד כדי לעשות כן - בישר ראש ממשלת קטאר, חאמד בן-ג'אסם אל ת'אני, שרושם לעצמו הישג בינלאומי משמעותי כמתווך.   

 

סעיף חשוב נוסף שדרש חיזבאללה היה שינוי חוק הבחירות הנוכחי - וגם זה הושג: הצדדים הסכימו לחזור לחוק הבחירות משנת 1960, הכולל שינוי במחוזות הבחירה - ובפרט במחוז ביירות, שיחולק לשלושה. השיטה הנוכחית היא שאיפשרה למחנה האנטי-סורי לנצח.  


המהומות בביירות

 

ומה בנוגע לסוגיית הנשק של חיזבאללה? הדבר לא נדון כלל ברצינות

 וסוכם על נוסח מעורפל, לפיו: "הצדדים הסכימו שלא להשתמש בנשק לטובת הישגים פוליטיים. כן סוכם לחדש את הדיאלוג כדי לחזק את מוסדות המדינות".

 

נביה ברי, מנהיג תנועת אמ"ל השיעית, הודיע בשם האופוזיציה על סיום הפעולות נגד ממשלתו של פואד סניורה. "אני מודיע על סיום השביתות וההתכנסויות במרכז ביירות", הכריז - ונענה במחיאות כפיים.

 

סניורה עצמו שיבח את הליגה הערבית ואת קטאר, על התיווך אשר "משרת את לבנון ואת המדינה השכנה האחות - סוריה". הוא קרא "לזנוח את האלימות ולהתחייב שלא נעשה שוב שימוש בנשק במחלוקות הפוליטיות העתידיות. עלינו לקבל את האחר ולהידבר איתו בצורה תרבותית ודמוקרטיות".

 

שר החוץ הסורי, וליד מועלם, מיהר לברך על הסכם דוחא. גם סעד חרירי, מיריבי חיזבאללה בלבנון, תמך בהסכם, והוא התקבל בברכה גם בסעודיה ובצרפת. חרף ההישגים הברורים של חיזבאללה והאופוזיציה, סיכם מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא: "במסמך הזה אין מנצחים ואין מנוצחים".  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שמחה ברחובות ביירות
צילום: AP
מנצח ברור: נסראללה
צילום: איי אף פי
מומלצים