שתף קטע נבחר

דו"ח עישון בישראל: נערים מעשנים - ולא מצליחים להיגמל

מחר יצוין יום ללא עישון, ועל אף שמנתוני משרד הבריאות עולה כי שיעור המעשנים בארץ בירידה קלה, עדיין ניכר כי מדובר בהתמכרות, שמתחילה כבר בגיל צעיר: 16 אחוז מבני הנוער בארץ ניסו להיגמל מעישון - ונכשלו

בשנתיים האחרונות נרשמה ירידה קלה במספר המעשנים בישראל וגם מספר התלמידים והתלמידות היהודים המעשנים נמצא במגמת ירידה. עם זאת ישנה עלייה במספר המעשנים ערב הגיוס לצה"ל, והצבא נחשב לנקודת זמן בה צעירים רבים מתחילים לעשן. כך עולה מדו"ח שר הבריאות בנושא העישון בישראל שמתפרסם היום (ג') לרגל היום הבינלאומי ללא עישון שיחול מחר.  

 

הנתונים התקבלו מסקר טלפוני שנערך בקרב 3,200 מדגמים על ידי המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות. 

שיעור המעשנים בישראל הוא 23.2%, כאשר 29% מהגברים וכ-18% מהנשים מעשנים. 

 

בעשור האחרון נמשכת מגמת ירידה קלה במספר המעשנים בישראל. בדו"ח הקודם, שסקר את השנים 2004-2005, נמצא כי 25.5% מהציבור עישנו. עם זאת, רוב המעשנים בישראל הם מעשנים "קלים", ורק 15% מהגברים ועשירית מהנשים מעשנים מעל 20 סיגריות ביום. כשישית מאוכלוסיית המעשנים מתכוונים להפסיק לעשן בחצי שנה הקרובה וכרבע ענו שבכוונתם להפסיק בחודש הקרוב. עוד עולה מהנתונים שכמעט מחצית מהציבור הם מעשנים לשעבר.

 

"השיחה על עישון והסבר של רופא המציג אפשרויות לגמילה מסייעים לקבל החלטה על הפסקת עישון", מציינת פרופ' תמי שוחט, ממלאת מקום ראש המרכז הלאומי לבקרת מחלות.

 

רוצים להפסיק, מנסים - וחוזרים לעשן

מהדו"ח עולה כי בשנים האחרונות נרשמה ירידה בשיעור המעשנים בקרב בני נוער. בין השנים 1998-2006 נרשמה ירידה של 12% בקרב הבנים ו-6% בקרב הבנות. עם זאת, בקרב תלמידים בגילאי 12-18 דיווחו 22% שהתנסו בעישון סיגריה, כ-6% מעשנים פעם בשבוע ו-3.6% מעשנים פעם ביום. גיל התחלת העישון בקרב צעירים מתחת לגיל 18 הוא 15.  

 

כמעט מחצית מהנשאלים דיווחו כי הם מעוניינים להפסיק לעשן וכ-16% מהנשאלים (גילאי 12 עד 18) דיווחו שניסו להפסיק וחזרו. כבר בכיתה ו' התנסו 12% מהבנים וכ-6% מבנות בעישון סיגריה. מנתונים שנאספו על ידי החוקר ד"ר יוסי הראל עולה שכעשירית מתלמידי כיתה ו' במגזר היהודי אשר התנסו בעישון, דיווחו על ניסיונות כושלים להפסקת העישון. במגזר הערבי עלה שיעור הילדים בכיתה ו' אשר ניסו ולא הצליחו להיגמל ל-23 אחוז מכלל המעשנים בקבוצה זו. 

  

השנים בצבא עדיין נחשבות לתקופת זמן שבה צעירים רבים מתחילים לעשן, למרות שבשנים האחרונות נעשים ניסיונות רבים להיאבק בעישון בצה"ל. כ-7% מהמתגייסים החלו לעשן במהלך השירות וכ-40% מהמשתחררים מעשנים, שיעור יציב בשנים האחרונות. 

 

למרות החוק - רק 13 אחוז הפחיתו את העישון

במהלך 2007 הושלמה חקיקה המגבילה את העישון במקומות ציבוריים ומטילה את האחריות על אכיפת החוק על בעלי בתי קפה ומקומות בילוי. מסקר טלפוני שנערך החודש בקרב למעלה מ-500 נשאלים נמצא כי 80% תומכים בתיקון

 לחוק וקרוב למחצית מהמעשנים (44%) תומכים בתיקון לחוק.   

 

נמצא שהחוק הוביל להפחתת העישון במקומות בילוי, אך רק 13% מהנשאלים ציינו שהפחיתו את כמות הסיגריות שהם מעשנים באופן כללי. "עדיין לא קרה השינוי המיוחל של הפסקת עישון או הפחתה משמעותית בצריכה, אולי זה ייקרה בהמשך". אומרת ד"ר תמי שוחט.

 

התיקון לחוק, שאוסר על עישון גם במקומות מוגדרים ומבודדים בתוך מקומות הבילוי, עורר סביבו סערה ציבורית. ולמרות זאת, עדיין כמחצית מהמעשנים וכ-80% מהלא מעשנים אמרו כי הם תומכים בהגבלות נוספות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
קשה להפסיק. עישון
צילום: גבי מנשה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים