שתף קטע נבחר

 

"סוריה לא תתיר לפקחי האו"ם לבקר במתקנים"

דיפלומטים בסוכנות הגרעין דיווחו כי דמשק אינה מתכוונת לאפשר לפקחים לבקר בשלושה מתקנים סודיים החשודים כי היו חלק מתוכנית הגרעין הסורית. ארה"ב חושדת שהמתקנים סיפקו, בין היתר, מוטות דלק גרעיני. הפקחים יוכלו לבקר באתר שהופצץ על ידי ישראל בספטמבר אשתקד ונחשד ככור גרעיני

סוריה הודיעה לנציגי מדינות ערביות במועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בווינה, כי לא תתיר לפקחי הסוכנות הם לבקר בשלושה אתרים החשודים ששימשו את תוכניתה הגרעינית החשאית - כך מסרו הערב (ג') דיפלומטים בבירת אוסטריה.

  

לפי הדיפלומטים, גורם סורי בכיר אמר לנציגים ערביים בסוכנות שהפקחים יורשו לבחון את המתקן שהושמד בספטמבר אשתקד בתקיפת חיל האוויר הישראלי באל-קיבאר שבצפון-מזרח סוריה. באתר הוקם, על-פי החשד, כור גרעיני להפקת פלוטוניום בסיוע מהנדסים צפון קוריאנים. אולם, אותו בכיר שלל את האפשרות שהפקחים יבקרו במתקנים אחרים שלטענת המודיעין האמריקני ייתכן שקשורים לתוכנית.

 

הבוקר השתלח היומון הממשלתי הסורי "א-תוורה" בישראל ובארה"ב על רקע ההאשמות כי דמשק ניסתה לבנות כור גרעיני חשאי, וטען במאמר המערכת השלו כי פקחי סוכנות הגרעין צריכים ראשית לבקר במתקני הגרעין הישראליים. "טענות האמריקנים והישראלים שקריות. במקומן, על ישראל להעמיד את מתקניה הגרעיניים לפיקוח בינלאומי, כדי שלפחות נדע כמה נשק גרעיני נמצא ברשותה", נכתב במאמר.

 

ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, ד"ר מוחמד אל-בראדעי, אמר אתמול כי סוריה הסכימה לאפשר למשלחת של פקחי הארגון לבקר בשטחה בכדי לחקור את הטענות בדבר הפעילות הגרעינית הבלתי חוקית. הוא הודיע שהפקחים יבקרו בסוריה בין ה-22 ל-24 ביוני, ואולם לא פירט היכן בדיוק יבקרו.

 

במקביל, מתח אל-בראדעי ביקורת על ישראל והאשים אותה כי תקפה את הכור הנבנה לפני שסוכנות הגרעין הספיקה לבחון אותו. הוא גם תקף את ארה"ב על כך שהמתינה עד חודש אפריל האחרון לפני שהעבירה את המידע המודיעיני לפיו באל-קיבאר מתנהלת פעילות גרעינית למטרה צבאית.

 

בשבוע שעבר דווח כי ארה"ב דורשת מהאו"ם להרחיב את הבדיקות לשלושה אתרי גרעין אפשריים בסוריה, מעבר לאתר שהופצץ ב-6 בספטמבר. העיתון "וושינגטון פוסט" דיווח כי ארה"ב איתרה לפחות שלושה אתרים נוספים והעבירה את המידע לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. לפי הדיווח, החשד הוא שמדובר במפעלים שלפחות אחד מהם סיפק מוטות דלק גרעיני.

 

"וושינגטון פוסט" ראיין מומחי גרעין שהבהירו כי פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית נתקלים בקשיים בקביעת העובדות בשטח. לאחר ההפצצה ב-6 בספטמבר הסורים שיגרו בולדוזרים להרוס את האתר המופצץ ולבנות מבנה חדש במקום, כדי לטשטש ולמחוק את עקבות המתקן.

 

סוריה מצדה ממשיכה להכחיש שניהלה פרויקט סודי במטרה לפתח כלי נשק גרעיניים. הממשל האמריקני הגביר בשבועות האחרונים את הלחץ הדיפלומטי על דמשק בסוגייה ויועץ הנשיא לביטחון לאומי, סטיב האדלי, אמר בתדרוך לכתבים כי דמשק נתפסה בשנה שעברה כשניסתה לייצר ציוד שיוכל לערוך ניסויים ברכיבים של טילים בליסטיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אסד. שיבדקו קודם את ישראל
צילום: AFP
ארה"ב הסתירה מידע. אל-בראדעי
צילום: איי אף פי
מומלצים