המלצה להקפיא את שכר עובדי ההיי טק
איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה ממליץ להקפיא את שכר העובדים עקב הפיחות בדולר, ואף להורידו אם המגמה תימשך. אורית נאור, מנכ"ל CPS, חברת השמה לענף, מרגיעה: "בכל מקרה, מהמשכורות בהייטק לא נשארים רעבים"
איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה בהתאחדות התעשיינים ממליץ לחברי האיגוד להימנע מהעלאות של שכר העובדים, כך נודע ל"כלכליסט". האיגוד אף שוקל להמליץ לחבריו להוריד את שכר העובדים, אם יימשך המשבר בשער הדולר. מתחילת השנה נחלש הדולר לעומת השקל בכ־14%, ואילו ב־12 החודשים האחרונים הוא נחלש בכ־21%.
איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה, שבראשו היו"ר יהודה זיסאפל והמנכ"ל שלמה וקס, כולל רבות מחברות ההייטק בישראל, בעיקר את הגדולות שבהן, שהן המעסיקות העיקריות בתעשייה. וקס סירב להתייחס להמלצות, אך לדבריו, התעשייה נמצאת במשבר אמיתי בעקבות היחלשות הדולר לעומת השקל, והאיגוד בוחן כיום את כל האופציות האפשריות לטפל במשבר. לדבריו, "ראינו מה שקורה בטאואר (שנאלצה לפטר לאחרונה כ־150 עובדים — מ"א וא"ג) ובחברות קטנות שנפגעות מהדולר, והמספרים מתחילים להצטבר".
"אנחנו נתקלים בקשיים הולכים וגדלים בהתמודדות על פרויקטי תוכנה בכל העולם, וזה משפיע עלינו בצורה דרמטית", אמר ערן אלרואי, מנכ"ל חברת התוכנה SPL ישראל, השייכת לחברת התוכנה הגרמנית AG סופטוור. "אם פעם יכולנו להתחרות באירופים, כיום זה כבר נהפך לבלתי אפשרי, כשעלות תוכניתן ישראלי גבוהה בהרבה מזו של אמריקאי, ופער האיכות בינו לבין תוכניתן הודי הולך ומצטמצם".
מאות עובדים פוטרו בשל שחיקת הדולר
ההמלצה של האיגוד להקפיא משכורות היא צעד חריג בתעשיית ההייטק הישראלית, שמאופיינת ברמות שכר גבוהות ביותר. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, השכר הממוצע בתעשיית ההייטק עמד בשנת 2007 על 19,583 שקל בממוצע לחודש.
לשחיקת הדולר חשופות בעיקר החברות הגדולות והבינוניות, אלה שבונות את עצמן על מחזורי מכירות המתומחרים בדולרים, ואלה שנסמכות ברובן על יצוא לשוק האמריקאי. חברות שכאלה בונות בדרך כלל את מצבת העובדים שלהן על בסיס תחזיות של מכירות דולריות בשנה הקרובה, אך את המשכורות לעובדים הישראלים הן משלמות בשקלים, כמו גם את כיסוי הוצאות הדלק, שמחירו הולך ומאמיר.
יוניפיר, אייג'נט VI, במבו־מדיה, פוליקום ונובה הן רשימה חלקית של חברות שהצהירו על מהלכי פיטורים על רקע שחיקת ערך הדולר. נוספה עליהן כאמור טאואר, יצרנית השבבים הישראלית, שהודיעה בסוף מאי על פיטורי 150 עובדים. גם סאנדיסק עשויה לפטר כ־20 עובדים בישראל, מתוך 40 שיפוטרו בכלל החברה. מטאלינק פיטרה 70 עובדים מתוך כ־230, וריטליקס הודיעה על פיטורי כ־40 עובדים.
על פי הערכות, מאות עובדים פוטרו על רקע משבר הדולר, ומספר לא ידוע של עובדים פוטרו והוחלפו על ידי עובדים אחרים, בתהליך שמוגדר בתעשייה כ"טיוב" — פיטורי עובדים במטרה להביא לחברה עובדים חדשים במקומם בעלות נמוכה יותר.
"הפגיעה לא תהיה בלב התעשייה אלא בשוליים"
אורית נאור, מנכ"ל CPS, אחת מחברות ההשמה המובילות בישראל לתעשיית ההייטק, מאמינה שההמלצה על הקפאת השכר לא תפגע בתעשייה, והיא בעצם צעד חיובי. "אני מאמינה שזה צעד שאינו פוגע בלב של התעשייה אלא רק בשוליים, שגם כך היו גדולים ומיותרים", אומרת נאור. "כמה חברות הייטק כבר התחילו להקפיא שכר לעובדיהן". מי שעתידים להיפגע פחות, לפי נאור, הם חברות המדיה והאינטרנט, מפתחי שירותי ערך מוסף לסלולר ומפתחי יישומים לניהול מערכות מידע בארגון."אני מאמינה שבשלב ראשון קל יותר להוריד את שכרם של עובדי הפיתוח, שאינם נמצאים בליבת העסקים של החברות", אומרת נאור. "המפתחים המצטיינים, אנשי השיווק, המכירות, פיתוח עסקי ומהנדסי המוצר לא ייפגעו בשלב זה, כי הם יצרני ערך מיידי לחברות והביקוש להם מאוד גבוה".
"מהמשכורות בהייטק לא נשארים רעבים"
בתקופה זו זורמים לשוק כ־8,000 עובדים חדשים, בוגרי האוניברסיטאות, הטכניון והמכללות. "אנחנו מעריכים שהם יהיו הנפגעים העיקריים מירידת ערך הדולר", אומרת נאור. "אם עד כה משכורת הפתיחה של עובד חדש היתה כ־16 אלף שקל, כיום אנו רואים ירידה של 20% בשכר ההתחלתי, וגם קשה יותר למצוא עבודה. אני מעריכה שהעובדים יקבלו בהבנה את הקפאת השכר ואף הורדה שלו לנוכח המצוקה האמיתית. בכל מקרה, מהמשכורות בהייטק לא נשארים רעבים".