הגרז"ן הליטאי: מותר לחתום על כרטיס אדי
הרב גולדברג (המכונה הגרז"ן), חתנו של פוסק הדור לשעבר, הרב אויערבך זצ"ל, מפתיע עם דעה מנוגדת לזו של הרב אלישיב וקובע: "יהודי שומר תורה ומצוות יכול לחתום על כרטיס להשתלת איברים"
בצעד מהפכני בעולם החרדי, פוסק חבר בית הדיו הרבני הגדול, הרב זלמן נחמיה גולדברג (הגרז"ן) כי "יהודי שומר תורה ומצוות יכול לחתום על כרטיס להשתלת איברים". פסיקתו של הרב גולדברג משמעותית בין השאר בשל היותו חתנו של פוסק הדור האשכנזי בעבר, הרב שלמה זלמן אויערבך זצ"ל, וכן בשל מעמדו הרם באליטת הפוסקים האשכנזית. את הדברים מסר הרב גולדברג בראיון שהעניק למגזין "הנעשה והנשמע" היוצא לאור מטעם מרכז רבני אירופה.
הפסיקה ההלכתית לפיה יכול יהודי שומר תורה ומצוות לחתום על כרטיס אדי, נאמרה מפי הרב גולדברג על רקע אישור הכנסת את חוק "מוות מוחי נשימתי" לפני שלושה חודשים. החוק הועבר על מנת לאפשר תרומת איברים גם בקרב הציבור החרדי והדתי, ועל פי הנחיות הלכתיות ברורות המובנות בגוף החוק.
הרב זלמן נחמיה גולדברג. צילום: עזרא לנדא, מרכז רבני אירופה
כזכור, לחוק התנגדו בצורה נחרצת חברי הכנסת מיהדות התורה, זאת בשל התנגדותו של פוסק הדור הליטאי, הרב יוסף שלום אלישיב. הרב אלישיב הנחה אז את חברי הכנסת להתנגד לחוק זאת בשל קביעתו כי רגע קביעת המוות נקבע על פי מוות לבבי, ולא לפי מוות מוחי, כפי שהחוק קבע בסופו של דבר. העניין אז עורר פולמוס נרחב בציבור החרדי ובין השאר קראו רבני הבד"ץ של העדה החרדית לחתום על כרטיס נגד, בו החותם מביע את רצונו שלא לתרום אברים במקרה של מוות. את פסיקתו של הרב גולדברג היו מי שהגדירו היום גורמים בציבור החרדי כ"רעידת אדמה". "הרב גולדברג, שהוא גם החתן של הרב אויערבך, נחשב כאחד מפוסקי הדור החשובים. אחריו יש רק את הרב אלישיב", הסבירו.
רגע המוות, אליבא דרב גולדברג
הרב גולדברג נודע כמי שעסק רבות בנושא של קביעת רגע המוות. בראיון הוסיף
כי "קביעת רגע המוות הינו נושא סבוך וחמור עד למאוד, ואין כאן המקום והזמן להתייחס אליו בפרוטרוט, חותני הגאון ר' שלמה זלמן אויערבך זצ"ל החמיר בו מאוד, ואחרים חלקו עליו וכל אחד יעשה כדברי רבותיו. סבורני שגם יהודי שומר תורה ומצוות יכול לחתום על כרטיס להשתלת איברים, אבל בתנאי שיוסיף שהדברים ייעשו רק על פי הכרעת חכם מוסמך". "ומוטב אף שיצויין בפירוש מי הוא אותו חכם" הוסיף הרב.
תזכורת: החוק להשתלות איברים בא בכדי לעודד תרומות איברים גם מאנשים דתיים וחרדיים, קובע כי מוות מוחי – נשימתי ייעשה אך ורק על ידי שני רופאים שהוסמכו על ידי ועדה שתמונה על ידי מנכ"ל משרד הבריאות ותכלול 10 חברים 3 רופאים 3 רבנים, נציג העוסק בתחום האתיקה והפילוסופיה ונציג העוסק בתחום המשפט אשר ימונו בהמלצת נשיא בית המשפט העליון.