שתף קטע נבחר
 

בניגוד להערכות: מדד יוני עלה ב-0.1% בלבד

עליות בולטות נרשמו בסעיף ההלבשה וההנעלה, ואילו ירידה עונתית גדולה במיוחד נרשמה במחירי הירקות והפירות; קצב האינפלציה השנתי - 4.7%

מדד המחירים לצרכן הפתיע ועלה בחודש יוני בשיעור מתון של 0.1% בלבד לכדי 104.9 נקודות, זאת בהשוואה לחודש מאי, אז עמד המדד על 104.8 נקודות, כך נמסר אתמול (ג') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. העלייה המתונה נחשבת מפתיעה, עקב תחזיות מוקדמות שחזו עלייה של כ-0.5%.

  

מתחילת השנה עלו גם המדד הכללי וגם המדד ללא ירקות ופירות ב-2.3%, המבטאים קצב אינפלציה שנתי של 4.7%. גם בשניים עשר החודשים האחרונים (יוני 2007-יוני 2008) מסתכמת האינפלציה בשיעור דומה של 4.8%.

 

מדד המחירים, גם בחודש האחרון, וגם בששת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית, מבטא שונות רבה בין סעיפי התצרוכת השונים. בסעיף ההלבשה וההנעלה נרשמה בחודש שעבר עלייה בולטת של 11.9%. עליות מחירים נרשמו גם בסעיף המזון (0.4%), תחבורה ותקשורת (0.6%) ובריאות (0.4%).

 

לעומת עליות אלה, נרשמה ביוני ירידה עונתית גדולה של 10.3% בסעיף ירקות ופירות. ירידות נוספות נרשמו בסעיף הדיור (0.2%) ובסעיף חינוך, תרבות ובידור (0.1%).

  

אחד המשפיעים העיקריים על העלייה המצטברת במדד הוא העלייה המתמשכת במחירי האנרגיה. ב-12 החודשים האחרונים עלה כאמור המדד הכללי בשיעור מצטבר של 4.8%, בעוד שהמדד ללא אנרגיה, עלה בשיעור מתון יותר, של 3.9%.

 

למרות העלייה המתונה שנרשמה בחודש שעבר במדד, מצביעים הנתונים על כך שסכנת האינפלציה עדיין לא חלפה. האינפלציה הבסיסית (המדד ללא סעיף ירקות ופירות וללא סעיף דיור) עלתה בחודש שעבר בשיעור חד יחסית של 0.8% ואילו ב-12 החודשים האחרונים היא מסתמכת ב-5.5%.

 

עליית המדד ביוני משקפת בעיקר את עליות המחירים בסעיפי ההלבשה וההנעלה, שקוזזו בחלקן על ידי ירידות מחירים בסעיפי הירקות והפירות. מחירי המלונים, למשל, אמנם זינקו בחודש שעבר ב-41.6%, כמו גם מחירי האבטיחים שעלו ב-35.3%, ומחירי הענבים שעלו ב-29.5%. אך לעומת עליות אלה, נרשמו בחודש שעבר ירידות של 40.3% במחירי העגבניות ושל 25.6% במחירי החצילים.

 

המדד הנמוך של חודש יוני מסייע לנגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, בקביעת גובה הריבית לחודש אוגוסט, שעלייה יודיע בסוף החודש. ההפוגה הזמנית באינפלציה תאפשר לנגיד להימנע מהעלאת ריבית, דבר שיסייע לעידוד הפעילות במשק. הימנעות מהעלאת הריבית עשויה לגרום גם להתחזקות הדולר, או לכל הפחות תמנע להיחלשות נוספת של המטבע האמריקני - דבר שיסייע ליצואנים.

    

"שד האינפלציה אינו חמור כל כך"

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, הגיב ואמר כי "מדד המחירים לצרכן לחודש יוני עלה בשיעור מתון של 0.1% בלבד והוא מפיח תקווה לפיה יתכן ושד האינפלציה אינו חמור כל כך".

לדבריו, "התופעה המתמשכת שחווינו לאחרונה של העלאות במחירי מוצרי המזון הבסיסיים ובמחירי האנרגיה בארץ כנראה ונרגעה, דבר מאפשר לנגיד בנק ישראל להקדיש תשומת לב נאותה לבעיות סחר החוץ של ישראל. יתכן ולקראת חודש אוגוסט והחגים, בנק ישראל יצטרך להעלות את שיעור הריבית במשק".

  

במאי עלה מדד המחירים לצרכן ב-0.7%. היה זה מדד מאי הגבוה ביותר בשש השנים האחרונות שכן מדד מאי, באופן מסורתי, נמוך ואף נותר ללא שינוי בשנתיים האחרונות (שנת 2006 ושנת 2007).


פורסם לראשונה 15/07/2008 18:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים