זימבבווה: הנשיא ומנהיג האופוזיציה הסכימו לדבר
האם המשבר הפוליטי בזימבבווה עומד לקראת סיום? הנשיא מוגאבה ומנהיג האופוזיציה צ'נגיראי חתמו על הסכם מסגרת שיסדיר את ניהולו של משא ומתן להקמת ממשלת אחדות. מוגאבה: השיחות יתוו דרך חדשה לזימבבווה
נשיא זימבבווה רוברט מוגאבה ומנהיג האופוזיציה מורגן צ'נגיראי חתמו הערב (יום ב') על מזכר הבנות המסדיר את פתיחתו של משא ומתן רשמי על הקמת ממשלת אחדות וחלוקת סמכויות השלטון. מוגאבה, השולט בארצו ביד קשה מאז השיגה את עצמאותה מבריטניה ב-1980, אמר כי השיחות "יתוו דרך חדשה" לארצו.
הפגישה בין שני המנהיגים הפוליטיים היריבים המתעבים זה את זה הייתה הראשונה בין השניים בעשור האחרון. הם ישבו סביב שולחן דיונים כשביניהם נשיא דרום אפריקה תאבו מבקי, שיתווך בין הצדדים. מוגאבה קרא לנציגי המפלגות לנהל את המשא ומתן באופן עצמאי ולא להיות מושפעים מאירופה וארצות הברית. צ'נגיראי אמר כי הוא "ישים את האינטרסים של זימבבווה לפני הכל".
המזכר שנחתםפ מציב את התנאים לקיומן של שיחות על הקמת ממשלת אחדות ולסיום המשבר הפוליטי והכלכלי שבו נתונה המדינה שבדרום אפריקה. המשבר הפוליטי החריף לאחר שבסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות, שנערך במרס האחרון, ניצח צ'נגיראי - אך פרש מהסיבוב השני לבחירות שנערך בחודש שעבר, בטענה שמפלגת השלטון ניהלה מסע איומים והפחדה נגד מפלגתו ותומכיו. עם זאת, מוגאבה לא דחה את הבחירות והתמודד בהן כמועמד יחיד וגם ניצח - וזכה בשל כך לביקורת בינלאומית חריפה ואף לאיומים בסנקציות.
צ'נגיראי (מימין) ומוגאבה לוחצים ידיים, היום (צילום: AP)
אתמול הביעו גורמים זרים שונים תקווה שהיום ייחתם ההסכם בין מפלגת השלטון בזימבבווה, ZANU-PF, לבין מפלגת האופוזיציה "התנועה לשינוי דמוקרטי", שייאפשר לשני הצדדים להיכנס למשא ומתן על חלוקת השלטון ביניהם. אתמול נועד ראש נציבות האיחוד האפריקני ז'אן פינג עם מוגאבה ועם צ'נגיראי בניסיון לשים קץ למשבר הפוליטי שבו נתונה המדינה.
מזכר ההבנות אמור היה להיחתם ביום רביעי שעבר, אך צ'נגיראי נסוג ממנו ברגע האחרון, ודרש לערב בהליך התיווך גורמים אפריקנים נוספים, בנוסף על נשיא דרום אפריקה מבקי, מקורבו של מוגאבה, שעסק בתיווך בין שני הצדדים במשבר.
מוגאבה מקבל את פניו של מבקי בנמל התעופה, היום (צילום: AP)
בשבוע שעבר החלו מפלגת השלטון והאופוזיציה בזימבבווה לקיים שיחות הכנה, שנועדו להחליט על מסגרת למשא ומתן הפוליטי. "אין ספק שיש התקדמות לקראת פתרון המשבר בזימבבווה", אמר בכיר באיחוד האפריקני שסירב לדבר בשמו.
אתמול גם אמר ראש ממשלת קניה ריילה אודינגה, שאף הוא שימש כמתווך במשבר, כי צ'נגיראי הביע נכונות להיפגש עם מוגאבה בדרום אפריקה.
"הוא אמר לי שצוותו יסע לפרטוריה כדי להשתתף בשיחות ההכנה. אם תהיה בהן התקדמות, הוא הביע רצון ונכונות להיפגש עם מוגאבה בפרטוריה", אמר אודינגה בראיון לתאגיד השידור הבריטי, BBC.