התעשיינים: הדולר מתחזק בגלל הספקולנטים
מבדיקה שביצעה התאחדות התעשיינים עולה כי לראשונה זה שנתיים וחצי חלה בעשרת ימי המסחר האחרונים במט"ח ירידה דרמטית במספר תנועות ההון הספקולטיביות מישראל ואליה
לדברי רובי גינל, ראש אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים, מבדיקה שביצעה ההתאחדות עולה כי לראשונה זה שנתיים וחצי, חלה בעשרת ימי המסחר האחרונים במט"ח ירידה דרמטיות במספר תנועות ההון הספקולטיביות מישראל ואליה.
גינל סיפר ל"כלכליסט", כי בשבוע שעבר התכנסה ועדת משותפת של התאחדות התעשיינים ומכון היצוא בשיתוף עם ד"ר אדם רויטר, מנכ"ל חיסונים פיננסים, כדי לגבש שורה של צעדי התמודדות עם משבר הדולר.
מדובר בוועדה שהוקמה בעקבות הצעתו של שר התמ"ת אלי ישי להתקין מעין "תקנות חירום" שיאפשרו לשר האוצר ולנגיד בנק ישראל להתערב במסחר במט"ח, יוזמה שזמן קצר לאחר פרסומה הודיע בנק ישראל כי הוא מגדיל את רכישות המט"ח היומיות שלו לרמה של 100 מיליון דולר.
לדברי גינל, הוועדה החלה בגיבוש הצעת החוק ואף תכננה לשלב בה כמה כלים חדשניים כמו למשל הגבלת הנזילות של הבנקים בישראל בהתנהלותם מול בנק ישראל בכל הנוגע לתנועות מט"ח. אולם בד בבד החלו להגיע אינדיקציות על התחזקות הדולר, שלדבריו אומתו על ידי התעשיינים בחדרי מסחר בארץ ובעולם, והגורם להן הוא יציאה של הגורמים הספקולנטים מהמסחר הער בישראל.
לדברי גינל, התעשיינים מקיימים מעקב שוטף אחר תנועות ההון בישראל והנתונים של הימים האחרונים מצביעים על שינוי מגמה של ממש. כתוצאה מכך החליטו בהתאחדות התעשיינים ובמכון היצוא להקפיא כרגע את כל הצעדים המתוכננים נגד מדיניות בנק ישראל ומשרד האוצר בנושא הדולר מתוך הנחת מוצא שהדולר צפוי להתחזק בטווח הקצר.
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, אישר אתמול, כי הובאו לידיעתו נתונים על שינוי מגמת המסחר במט"ח ואמר, כי "יש ברשותנו אינדיקציות על תנועות הון בלתי רצויות שזורמות החוצה. במצב הזה אנחנו מתחילים לראות את התוצאות של ההתערבות הנוכחית במשבר בדולר ומקפיאים את צעדי המחאה שלנו. אני קורא לנגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, להותיר את הריבית במשק על כנה כתוצאה משינוי המגמה במסחר בדולר ועמידת קצב האינפלציה השנתי ביעדים".