שתף קטע נבחר

"שב"כ דורש מחולים פלסטינים מידע עבור טיפול"

דו"ח שפרסם ארגון "רופאים לזכויות אדם" מציג נתונים ועדויות מהם עולה כי שירות הביטחון הכללי מפעיל הליכי סינון המבוססים על שיקולים שאינם רפואיים. "עצם הסיטואציה של ניצול אנשים חולים והצבתם מול דרישה להלשין, למסור מידע ולדווח על קרוביהם, הינה בבחינת איום והפחדה בלתי נסבלים ומהווה בעיה מוסרית ממדרגה ראשונה", נכתב בדו"ח

"שב“כ נוהג לזמן חולים פלסטינים לתחקורים במעבר ארז, במהלכם הם מתבקשים למסור מידע או להפוך למשתפי פעולה באופן רשמי, כתנאי לקבלת היתר יציאה מעזה לטיפול רפואי" - כך עולה מדו"ח של ארגון "רופאים לזכויות אדם" שפורסם היום (ב'). הדו"ח מרכז נתונים ועדויות שנאספו בין ינואר 2007 לאפריל 2008, ולפיהם נוהג שב"כ להפעיל הליכי סינון המבוססים על שיקולים שאינם רפואיים.

 

בנובמבר 2007 עתר הארגון לבג"ץ בדרישה שיורה לאפשר את יציאתם מרצועת עזה של 11 חולים פלסטינים

הזקוקים לטיפול רפואי. זאת, לאחר שלטענת הארגון שר הביטחון ומתאם פעולות הממשלה בשטחים התעלמו מבקשותיהם. שלושה מבין החולים בעתירה העידו כי בעת שעברו תחקור ביטחוני, התבקשו לספק מידע בנושאים ביטחוניים ולהלשין על קרוביהם, כתנאי ליציאתם לטיפולים.

 

"רופאים לזכויות אדם" קובע בדו"ח כי התחמקותו של בג“ץ מפסיקה בסוגייה העקרונית של אופן התנהלות התחקורים, הובנה על ידי שב“כ כ"אור ירוק" להמשיך במדיניותו, וביתר שאת. "עבור רבים מהחולים, היציאה לטיפול הרפואי היא שאלה של חיים ומוות. חולים מוצאים את עצמם במצב של חוסר אונים, כשהם יודעים שבריאותם וחייהם תלויים בהיענותם או באי היענותם לדרישות החוקרים. עצם הסיטואציה של ניצול אנשים חולים והצבתם מול דרישה להלשין, למסור מידע ולדווח על קרוביהם, הינה בבחינת איום והפחדה בלתי נסבלים ומהווה בעיה מוסרית ממדרגה ראשונה", נכתב בדו"ח.

 

בנוסף, מותח הארגון ביקורת על צה"ל ושב"כ, שדורשים לטענתו לתאם את מועדי תחקור החולים כתנאי לטיפול בפניות. "רופאים לזכויות אדם" דרש גם מההסתדרות הרפואית בישראל להביע את עמדתה ולהפעיל את השפעתה לביטול התניית היציאה לטיפולים רפואיים במסירת מידע.

 

מהשב"כ נמסר בתגובה לדו"ח כי "השירות אינו מתנה קבלת היתר כניסה לישראל לצורך הומניטרי בנכונות המבקש למסור מידע כלשהו, למעט מידע מהימן אודות מצבו הרפואי. הליך האבחון, שחלק ממנו הינו התחקור הביטחוני, נועד להעריך את מידת המסוכנות הנשקפת מן המבקש. עמדת השב"כ נקבעת תוך עריכת איזון ראוי בין הערכת המסוכנות לבין הצורך הרפואי".

 

מההסתדרות הרפואית נמסר: "כל ניסיון להתנות טיפול רפואי בקבלת סיוע

אינו ראוי ויש לבדוק את העובדות לאשורן. כשיעבירו אלינו את העובדות נבדוק אותן, ובעת הצורך נתריע בפני הגורמים הרלוונטיים".

 

לפני כארבעה חודשים פרסם ארגון הבריאות העולמי (WHO) דו"ח המאשים את ישראל בגרימת מותם של חולים מעזה שלא קיבלו אישור לעבור לשטח ישראל לקבלת טיפול. הדו"ח מציג 32 מקרים בהם מתו פלסטינים שלא קיבלו טיפול נאות, החל מתינוק בן שנה וכלה בקשיש בן 77. לטענת הארגון, לפחות שישה מהם מתו בעת שהמתינו לכניסה לישראל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חולים פלסטינים (ארכיון)
צילום: איי אף פי
מומלצים