בשורה רעה לרוכשים: עלייה בריבית המשכנתא
הריבית הממוצעת על המשכנתאות הגיעה ל-4.55%, עלייה של 4% לעומת הריבית לפני כחצי שנה, בגלל עלייה בריבית הפריים בשלושת החודשים האחרונים ועליית המדד
בשורה רעה לכל בעלי הדירות שמשלמים משכנתא: בחודש האחרון חלה עלייה תלולה בגובה ריביות המשכנתאות. הריבית הממוצעת על משכנתא עומדת כיום על 4.55%, עלייה גדולה יחסית של כ-0.35% לעומת הריבית הממוצעת בחודש שעבר.
עד לפני חצי שנה המצב היה טוב בהרבה, וריבית המשכנתאות הממוצעת עמדה על 3.9%. נראה כי עליית ריבית הפריים בשלושת החודשים האחרונים ועליית המדד בשנה האחרונה הובילו לעלייה האגרסיבית בריביות המשכנתה. בבנקים למשכנתאות מעריכים כי המגמה תימשך.
"בשבועות האחרונים אנו עדים לעלייה משמעותית בריביות", אומר עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכנתאות, המתמחה בענף המשכנתאות והבנקאות למגזר הפרטי והעסקי בישראל, "בשלושת החודשים האחרונים עלתה ריבית הפריים במשק ב-0.75%. מלבד זאת, אנו רואים עלייה מתמשכת במדד המחירים לצרכן במשך השנה האחרונה, למרות מדד יוני הנמוך. הקש ששבר את גב הגמל היה השבוע האחרון, כשנגיד בנק ישראל סטנלי פישר הכריז על עלייה של עוד 0.25% בריבית בנק ישראל. כל זה גרר עלייה אגרסיבית בשיעור הריבית על המשכנתאות".
משבר הסאב-פריים הגיע (בשקט) לישראל?
בתוך כך מתרבים הדיווחים על רוכשי דירות שאינם עומדים בהחזרי המשכנתה. בחברת MSC לייעוץ משכנתאות מספרים שפונות אליהן משפחות רבות, במטרה לעזור להם בהחזרי המשכנתה, אולם במקרים רבים מתגלה שהבית שווה פחות מהחוב. במקרים אלה, גם אם הלווה מוכר את הבית, הוא נשאר חייב כסף לבנק.
"במקרים אלה נראה מחיקת חובות והפסדים למערכת הבנקאית" אומר מנכ"ל MSC, רז גולדשטיין, "גם במרכז, אנו מתחילים להרגיש בהאטה, מחירי הדירות כבר לא עולים בצורה חדה כמו בעבר. אם המשק יעבור משבר כלכלי - מיתון, אבטלה, משבר במחירי הנדל"ן ואינפלציה גבוהה- יכול להיות שגם במרכז נתחיל לראות חובות אבודים בכל הקשור למשכנתאות".
גולדשטיין מביא דוגמה למצב שבו שווי הנכס נמוך מחוב המשכנתה כתוצאה מאינפלציה: משפחה לוקחת משכנתה צמודת מדד בתקופה של אינפלציה בשיעור של 5%, כאשר שווי הנכס הוא 1.4 מיליון שקל והמשכנתה היא מיליון שקל. אם מחירי הדירות יורדים ב-5% מדי שנה, הרי שאחרי 7 שנים הלווים כבר חייבים לבנק 100% משווי הדירה שערכה ירד.