הפגנת אלפים בי-ם: "הביאו קרובינו מאתיופיה"
כ-8,700 בני פלשמורה נותרו במחנות באתיופיה, לאחר מילוי מכסת העולים שאישרה הממשלה. תחת השמש הקופחת מול משרד רה"מ דרשו כ-5,000 מפגינים את העלאת בני משפחותיהם הנמצאים בסכנה. 9 מהם נעצרו. הרב הראשי שלמה עמאר קרא במכתב לאולמרט להביא ארצה את הממתינים. ח"כ מיכאל איתן: "אי אפשר לסגור דלתות"
רוצים לראות את המשפחה בארץ. תאיש תאפקה, אם לשניים בת 29, כבר ארבע שנים בארץ. בגונדר שבאתיופיה ממתינים אביה, אחיה ואחותה - שאינם מורשים לעלות בינתיים. "למה מפרידים בינינו?", שאלה שוב הבוקר (יום א'), לצד כ-5,000 איש בהפגנת מחאה מול משרד ראש הממשלה בירושלים. כמה מהם אף נעצרו.
"אנחנו בקשר טלפוני איתם ומאוד קשה להם. אין להם אוכל ואנחנו מכאן שולחים להם כסף ממה שאנחנו יכולים לתת", סיפרה תאפקה, שנמצאת בישראל עם ארבעת אחיה. "כל יום אנחנו מגיעים למשרד הפנים ומבקשים שיעלו אותם, ולא מבינים למה זה לא קורה. אני יהודייה, אז גם אמא שלי יהודייה, למה מפרידים?".
מחכים בארץ. ההפגנה מול משרד ראש הממשלה (צילום: גיל יוחנן)
כיום ממתינים בקהילת גונדר כ-8,700 יהודים שהמדינה מסרבת לבדוק את זכאותם לעלות לארץ, חרף הבטחה שניתנה להם על ידי ממשלת שרון ב-2003.
בעקבות אותה הבטחה עזבו הממתינים את בתיהם בכפרים וערים באתיופיה, חלקם ממתינים שם כבר שמונה שנים.
ב-2005 התחייבה הממשלה להעלות כ-17 אלף מבני הפלשמורה, אך לפני כשבועיים נחתה הטיסה המסודרת האחרונה, והמכסה הושלמה. במשרד ראש הממשלה הדגישו כי העלייה מאתיופיה לא תפסק, אך לא יימשך החיפוש הפעיל של יהודים. עם זאת, המדינה תבחן את כל הבקשות של מי שיבקש להגיע לארץ. "אין התחייבות על מספר ספציפי של בני פלשמורה שיעלו, אך לא יהיה יהודי אתיופי שמגיע לו לעלות לפי חוק השבות ולא יעלה", נמסר מלשכת ראש הממשלה.
כמה מפגינים ניסו לחסום את הכביש, 9 נעצרו (צילום: גיל יוחנן)
הרב הראשי: מצווה להעלותם ולהצילם מסכנת גוף וגם נפש
המפגינים הבוקר בירושלים נושאים בידיהם תמונות של הורים, ילדים וקרובי משפחה אחרים, מהם הם מנותקים ואותם הם משוועים להעלות לארץ. נותת ברגהנו עמדה גם היא בשמש הקופחת, עם דמעות בעיניים ותמונה של ילדה ותינוק שנשארו באתיופיה. בעברית של עולה חדשה הסבירה שהיא לבדה בארץ, מחכה, בעוד הם יחד עם אחיה ממתינים בגונדר לעלייה.
אברהם נגוסה, יושב ראש איחוד הארגונים של עולי אתיופיה ונציג ארגון "כנף דרום לציון", אמר בהפגנה:
"הרב הראשון לציון שלמה עמאר קבע שהם יהודים. אני קורא לממשלה להקשיב לנשיא בית המשפט העליון לשעבר, מאיר שמגר, ולקבל את ההחלטה הנכונה להעלות עכשיו את שארית יהודית אתיופיה".
הרב הראשי לישראל, שלמה עמאר, כתב מכתב בנושא לראש הממשלה, אהוד אולמרט. "הצטערתי לשמוע שוב שמפקפקים ביהדותם של אחינו יושבי אתיופיה הנקראים פלשמורה... מצווה רבה להעלותם לארץ ישראל כיהודים ולהצילם מטמיאה מוחלטת ומסכנת גוף וגם נפש... זו זכות גדולה לעם ישראל ולכל ממשלת ישראל", כתב הרב עמאר.
חבר הכנסת מיכאל איתן (ליכוד) יזם הצעת חוק, שעברה בקריאה טרומית (43 תומכים מול מתנגד אחד - זאב בוים), לפיה כל הממתינים במחנות יועלו ארצה לרגל חגיגות ה-60. "חגיגת ה-60 האמיתית תהיה להעלות את יהודי אתיופיה", אמר איתן בהפגנה.
"המדינה הזאת קמה על מנת לאסוף יהודים מכל העולם לארץ ישראל, מאז שקמה המדינה לא היתה אף ממשלה שאמרה ליהודים שהיו בהכנות לעלייה - אל תעלו.
אף ממשלה ישראלית לא יכולה לבוא ולהגיד לאנשים שממתינים לעלייה אנחנו סוגרים את הדלתות, ולא מעניין אותנו איפה אתם".
כמה עשרות מפגינים ביקשו לחרוג ממסלול התהלוכה שנקבע ולחסום צומת בכביש בגין. כוח משטרה החזיר אותם למסלול התהלוכה והיא נמשכה כמתוכנן ברחוב קפלן, ואחר כך במתחם מול משרד ראש הממשלה. תשעה מפגינים נעצרו.
תקוותם של בני הפלשמורה טמונה גם בידי מבקר המדינה. המבקר, מיכה לינדנשטראוס, ביקש להקפיא את ההחלטה בעניין הפסקת העלאת בני הפלשמורה לישראל עד לפרסום חוות דעת מיוחדת שהכין בנושא, בקרוב. המבקר החליט לבחון את הנושא בעקבות בקשה של הוועדה לביקורת המדינה בחודש נובמבר.