ה-FDA: בקבוקי התינוקות אינם מסוכנים
דו"ח ראשוני של מדעני מינהל המזון והתרופות האמריקני קובע כי אין הוכחות לכך שהחומר ביספנול המצוי בחלק מבקבוקי התינוקות מסוכן לבני אדם. עם זאת מודים ב-FDA כי דרושים מחקרים נוספים כדי להבין לחלוטין את השפעות הביספנול על בני אדם
הרגעה להורים: בדיקת מומחי ה-FDA קובעת כי אין הוכחות מוחלטות לכך שהחומר ביספנול המצוי בבקבוקי תינוקות גורם לנזקים לבני אדם. עם זאת, מודים המומחים כי ידרשו מחקרים נוספים כדי להבין עד תום את השפעותיו המדוייקות של החומר. בעוד כחודש יתקיים דיון נוסף של פאנל ה-FDA בנושא.
את טיוטת הדו"ח המוקדם בן 105 עמודים הכינו המדענים, בתמיכת הקונסוליה
בהלת בקבוקי התינוקות החלה כבר בשנת 2002 לאחר שוועדה מדעית של האיחוד האירופי פרסמה נייר עמדה לפיו מבקבוקי הפלסטיק משתחררים חומרים בתהליך של "נדידה", וביניהם החומר ביספנול A. הוועדה האירופאית קבעה אז כי אין סיכון בבקבוקים לתינוקות, כיוון שכמות החומר הנודד נמוך מפי 500 מהכמות המזיקה שנמצאה בניסויים בחיות.
שנה מאוחר יותר הוציא משרד הבריאות הישראלי נייר עמדה שקבע כי חשיפת התינוק לביספנול A נמוכה מהצריכה היומית הנסבלת, אולם המליץ להחליף בקבוקים ישנים מפלסטיק בחדשים, בשל החשש כי מהבקבוקים הבלויים משתחררות אל מזון התינוקות כמויות קטנות מאוד של חומרים רעילים ובהם הביספנול.
חרף ההרגעות, אסר באפריל האחרון שר הבריאות הקנדי את השימוש בבקבוקים העשויים פוליקרבונט אשר מכילים את החומר ביספנול A. משרד הבריאות הקנדי טען כי הכימיקל גורם לתופעות לוואי בבני אדם הכוללים סרטן, ירידה בספירת הזרע והתפתחות מינית מוקדמת בבנות.
בעקבות הודעת משרד הבריאות הקנדי, הודיע משרד הבריאות הישראלי כי הוא עוקב אחר הפרסומים המדעיים בנושא, וכי הדו"חות שפורסמו עד כה מוגדרים כטיוטות ואינם סופיים. בינתיים קבע המשרד כי ניתן להמשיך להשתמש בבקבוקים, מוצצים וצעצועים לתינוקות העשויים מפוליקרבונט, כל עוד אינם קרועים, שחוקים או בלויים.
מספר מדינות בארצות הברית שוקלות אף הן לאסור את השימוש במוצרים לתינוקות המכילים ביספנול A. עם זאת, פאנל מדעי של הרשות האירופאית למזון הודיע בחודש שעבר כי בהסתמך על האופן בו נקלט ביספנול A בגוף האדם, הרי שכמויות החומר בגוף מזעריות מכדי לגרום לתופעות לוואי כלשהן, וכי הן נפלטות מן הגוף במהירות.
על פי מומחי המרכז האמריקני לבקרת מחלות, אצל כ-93% מתושבי ארה"ב קיימים שרידים של ביספנול בשתן, עובדה המעידה על כך שהחומר נקלט בגוף האדם. אף שמחקרים אחדים העלו את האפשרות כי ביספנול גורם לפגיעה הורמונלית בעכברים, קובע ה-FDA כי רמת הביספנול להם נחשפים בני האדם היא פי כמה אלפים מיזערית מרמה מסוכנת.
כאמור, בדו"ח החדש המפרט את המחקרים שנעשו בעכברים שנחשפו לחומר ביספנול ומפרסם גם את רמות הביספנול בגוף האדם ומשך שהותו שם, עולה כי החומר - אם אכן משתחרר מבקבוקי התינוקות, אינו מסוכן לבני אדם.
בינתיים הודיע ה-FDA כי בעוד חודש ייערך דיון חוזר ומחודש באשר לבטיחות בקבוקי התינוקות העשויים ביספוספונט. נראה כי ה-FDA ידבוק בעמדתו כי אין הוכחות לכך שביספנול A הוא בעל השפעה מזיקה.