שתף קטע נבחר

 

רוב התלונות המוצדקות על שופטים: עיכובים

הדו"ח החצי-שנתי של נציבת התלונות על השופטים, טובה שטרסברג-כהן, הוגש היום. למרות שרק 8 אחוזים מהתלונות נמצאו מוצדקות, רובן עסקו בסחבת המשפטית. הערה נרשמה לנשיא בית משפט שהדליף חומר לעיתונאים

מערכת המשפט ניצבה בתקופה האחרונה בלב הדיון הציבורי. הסחבת הקשה והמסוכנת בהליכים, המתח מול אנשי הציבור והמאבק הפנימי בין בכירי המערכת הם בין הגורמים לירידת אמון האזרחים ברשות השופטת. בכל אלו נגעה גם השופטת בדימוס טובה שטרסברג-כהן, בדו"ח החצי שנתי של נציבות תלונות הציבור על השופטים, שהוגש היום (ב') לנשיאת בית המשפט העליון ולשר המשפטים.

 

45 תלונות שנבדקו בנציבות במחצית הראשונה של 2008 נמצאו מוצדקות. תלונות אלו מהוות כשמונה אחוזים מתוך 543 תלונות שניתנה בהן החלטה בתקופה זו.

 

על-פי נתוני הדו"ח, 186 תלונות נדחו על הסף, 195 נדחו לאחר בירור, ב-96 הופסק הבירור ו-21 סווגו כ"אחר" (הוצדקו מבחינה עניינית, אבל נמצא שאין מקום להצדיקן ביחס לשופט שבידיו נמצא התיק כיום).

 

מבין התלונות המוצדקות, 14 נגעו להתמשכות הליכים ועיכובים במתן החלטות, 13 היו על ליקויים במינהל שיפוטי, שש על פגיעה בעיקרי הצדק הטבעי, חמש תלונות על התנהגות בלתי ראוייה באולם הדיונים, ארבע תלונות על התבטאות בלתי ראויה בפסק דין או בהחלטה אחרת ושלוש על התנהגות בלתי ראוייה מחוץ לכס המשפט. לדברי הנציבה, ניכרת ירידה במספר ובאחוז התלונות המוצדקות, מגמה שהחלה לפני כמה שנים.

 

דוגמה לתלונה על הנכתב בפסק דין, שנדחתה, היא תלונתו של איש ציבור ששמו לא נמסר בשל חיסיון. הוא קבל על כך שבהליך בו לא היה צד, איזכר השופט את הרשעתו בפלילים והתייחס להשלכותיה. האיש טען כי יש בדברים כדי להשפיע על הליך אחר בו הוא מעורב, טרם מתן החלטה, אולם הנציבה דחתה את התלונה וקבעה כי הדבר אינו יכול להיחשב פגיעה, כי מדובר במתלונן שהורשע בדין והרשעתו סוקרה בתקשורת בזמן אמת.

 

"צדק כמו נפט - נדיר למצוא אותם"

במקרה אחר, נרשמה הערה לאחד מנשיאי בתי המשפט לאחר שקיים מפגשים בלשכתו עם אנשי תקשורת ומסר לידיהם חומר לצורך כתבה. בנוסף, כתב הנשיא מכתב לגורם שיפוטי בכיר ממנו במערכת, בתגובה לפרסום בעיתון - ובו שזר אמירות חריפות כלפי הגורם הבכיר.

 

הנציבה מביאה מספר דוגמאות לתלונות שהוגשו נגד שופטים בעקבות התנהלותם באולם.

 שופט אחד פנה לאשה שהתלוננה ואמר: "מכל 50,000 עורכי הדין שיש בישראל בחרת את להגיע ללא ייצוג? האם גם את הברזים והריצוף בבית את מתקנת לבד?". כשהאשה אמרה כי היא מחפשת צדק, ענה לה השופט "צדק ונפט הם אותו דבר. למצוא אותם זה נדיר".

 

עוד באותו המקרה, כשבעלה של התמלוננת ביקש לומר משהו, השתיק אותו השופט ואמר: "כמו שאתה לא מדבר בבית אתה לא מדבר גם פה". תלונת האישה נמצאה מוצדקת והנציבות המליצה לרשום הערה בתיקו האישי של השופט.

 

במקרה אחר התלוננה אשה כי השופט במשפטה נהג שלא במזג שיפוטי, צעק על הצדדים, סירב לאפשר להם לטעון ואיים על בעלה שאם לא ישתוק יוציאו מהאולם - וזאת למרות שלטענת האשה בעלה לא התפרץ ולא הפריע למהלך הדיון.

 

"מבצע חיסול תיקים ישנים"

הדו"ח החצי שנתי מדווח בין היתר על המשך ה"מבצע לחיסול תיקים ישנים" שהחל ביוזמת הנציבות בעצה אחת עם נשיאת העליון, דורית ביניש. ייחודם של תיקים אלו, נכתב בדו"ח הוא בין השאר בכך שלא פעם הליקויים שהתגלו בטיפול בהם נגעו הן לתקלות מזכירותיות והן לחילופי שופטים רבים.

 

אחת משתי תלונות הנזכרות בדו"ח שהותרו לפרסום, היא תלונתם של פרקליטי הנשיא לשעבר משה קצב, לפיה השופטים בתיקו "ננעלו" וגיבשו את דעתם עוד בטרם הוגש כתב אישום. התלונה נדחתה.

 ההחלטה השנייה שפורסמה הייתה המלצת הנציבה להעביר מתפקידו את דיין בית הדין הרבני הגדול בירושלים, הרב אברהם שרמן, לאחר שהרב חיים דרוקמן הגיש תלונה בגין התנהלותו.

 

בסוף ספטמבר הקרוב תפרוש שטרסברג-כהן מתפקידה לאחר כחמש שנות כהונה בתפקיד, וזהו הדו"ח האחרון שלה. את שטרסברג-כהן יחליף בתפקיד שופט בית משפט העליון בדימוס אליעזר גולדברג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טובה שטרסברג-כהן
צילום: עמית שאבי
מומלצים