שוקולד למריחה? לא בבית ספרנו
נכון שגם אתם, הורים יקרים, גדלתם על שוקולד למריחה, אבל לא כל מסורת כדאי להעביר לילדים. פיליס גלזר מבקשת שתוותרו על השומן המוקשה והסוכרים ומציידת אתכם באלטרנטיבות בריאות
היום התגייסה בתי הגדולה ירדן לצה"ל וכמובן שהיה מרגש. כמובן שבכיתי ונפנפתי ביד עד שהאוטובוס נעלם לגמרי מאחורי השער. רק אתמול, כך נדמה לי, הבאתי אותה לכיתה א', והיום היא כבר חיילת. אבל אמא זו אמא, אז שלחתי איתה מנות אישיות ונוחות של חלב סויה וגם כמה חטיפי אנרגיה (שכמובן בדקתי להם ביסודיות את התווית בעת הקנייה) כדי שהילדה לא תרגיש רעבה במשך היום.
בדרך הביתה חשבתי על זה שעכשיו נשארה בבית רק עוד בת אחת שאצטרך להכין לה ארוחות עשר. אבל היום תהיה המשימה יותר קלה. היא כבר הרבה יותר פתוחה לטעמים שונים ואופני הגשה ממה שהייתה בבית הספר היסודי. זכור לי למשל שביסודי הייתי האמא היחידה בכיתה שחתכה את הכריך המסורתי באלכסון לשני משולשים, הראשונה שהעזה להכניס לו נבטים (יו, כמה שזה הביך אותן), והראשונה גם למרוח להן חמאת בוטנים וריבה על לחם מקמח מלא. היום זה כבר לא כל כך מהפכני.
מסורת של שומן מוקשה
נכון שאפשר לקחת פרוסה של לחם לבן או אחיד ולמרוח עליה ממרח שוקולד "השחר". הרבה הורים מתגאים בזה, ובטוחים שהמסורת עליה הם גדלו טובה גם לילדיהם. פעם, בימי עוני ומחסור בארץ, ממרח השוקולד עתיר השומן המוקשה, סוכר וטעמים מלאכותיים, באמת היה דרך נוחה זולה וקלה לספק לילדים מנת קלוריות (ריקות). היום ילדים ניזונים מהרבה יותר אוכל מתועש ורבים סובלים מעודף קלוריות, שומנים וסוכר. מילא לחטיף אחרי בית הספר, אך לארוחת
עשר, לחם לבן מרוח בממרח שוקולד ממש מזיק.
למזלם של הורים רבים, יש היום יותר מודעות לבריאות בארץ מאי פעם. מלבד הקשר הידוע בין מזונות עתירי סוכר ובעיות קשב וריכוז בילדים, המון מזונות מתועשים המיועדים לילדים מכילים חומרים מזיקים מאוד. קחו לדוגמא את הנקניק המעושן. מלבד המלח והשומן, הוא מכיל חומרים שעלולים להיות מסרטנים. האם הטעם שווה את הסיכון?
הפתרון הכי טוב הוא ללכת על כמה שיותר טבעי ועל כמה שפחות מתועש. הכריך יכול להיות פשוט, עם גבינה כלשהי, אבל אפשר לשדרג אותו אם מוסיפים נבטים או מוסיפים לידו ירקות חתוכים, פירות או אגוזים. אני מבטיחה לכם - העובדה שילד לא אוכל משהו (כמו ירק) היום, לא אומרת שהוא לא יאכל את זה מחר. צריכים להמשיך לנסות.
הדרך הכי טובה לשלוח ילדים לבית הספר, היא עם כריך או מאכל שמספק "מזון למחשבה" ולריכוז. חלבונים, מקורות של אומגה-3 או פחמימות מורכבות ולא פשוטות.
הנה כמה הצעות:
- לצד הכריך הוסיפו מקלות גזר או עגבניות שרי, ארוזות בנפרד.
- השתמשו בקופסת פלסטיק רב פעמית לשליחת סלט פירות, סלט ירקות או פירות חתוכים (השימוש בקופסת רב פעמית גם מלמד את הילדים על מחזור).
- המון ילדים אוהבים לאכול קרקרים מקמח מלא וקובייה גדולה של גבינה כתחליף לכריך. ענבים ארוזים בנפרד ישלימו את המנה.
- אפשר גם לקחת שקית עם גרנולה ביתית כחטיף, או ארוז עם קופסת חלב סויה. אפשר גם להוסיף אגוזים, פירות יבשים, ו/או דגני בוקר (מתכון בהמשך).
- מאפין, אם הוא עשוי מקמח מלא (אפילו חלקית) וחומרים כמו נבט חיטה או פירות יכול להיות תחליף לכריך. אל תשכחו לצרף לו פירות טריים.
- בעבר נתתי מתכון ל"טרייל מיקס".
הוא טוב לטיולים ונהדר להפסקת האוכל בבית הספר.
מאפין בננה מקמח מלא
המרכיבים:1/2 כוס שמן קנולה
1 כוס סוכר חום
2 ביצים טרופות, רצוי אורגניות
1 כוס בננות מעוכות (כ-4)
2 כוסות פחות 2 כפות, קמח חיטה מלא
כפית ורבע אבקת אפייה
1/2 כפית מלח
1/3 כוס מים חמים
1/2 כוס אגוזי מלך
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור ל-170 מעלות. מרפדים תבנית שקעים במנג'טים.
- טורפים שמן וסוכר. מוסיפים ביצים ובננות ומערבלים לעיסה חלקה.
- מנפים את החומרים היבשים לקערה ומוסיפים לעיסה ביחד עם המים החמים, לסירוגין.
- מערבבים פנימה את האגוזים.
- יוצקים לתבנית שקעים, וממלאים כל שקע עד ל-3/4.
- אופים 25-30 דקות, או עד שקיסם שהוחדר למרכז יוצא נקי.
(צילום: ויז'ואל/פוטוס)
גרנולה ביתית עם אוכמניות, ללא שומן
זוהי גרנולה עשירה בפירות יבשים ואגוזים, בלי תוספת שומן ועם מעט מאוד סוכר. היא נהדרת עם חלב או יוגורט לארוחת בוקר, אך גם כיף לקחת אותה בשקית לנשנושים.
המרכיבים:
2 כוסות וחצי שיבולת שועל רגילה או להכנה מהירה
1/2 כוס שומשום טחון קלות (אפשר להחליף 2 כפות ממנו ב-2 כפות זרעי פשתן)
1/2 כוס חמניות (אפשר לערבב עם גרעיני דלעת)
1/2 כוס שקדים או אגוזי מלך, קצוצים גס או שבורים
2 כפות סוכר דמררה
1/2 כוס קוקוס מיובש, עדיף ברצועות או קוביות קטנות
2 כפות דבש
1/2 כוס מים פושרים
קורט קינמון (לא הכרחי)
1/2 כוס נבט חיטה
1/2 כוס חמוציות מיובשות או צימוקים
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית שטוחה בנייר אפיה.
- בקערה מערבבים את שיבולת השועל, השומשום, החמניות, השקדים והסוכר. מפזרים בתבנית בשכבה אחידה.
- אופים כ-15 דקות, מוסיפים את הקוקוס ומערבבים.
- בקערה קטנה מערבבים את הדבש עם המים והקינמון, ויוצקים על תערובת שיבולת השועל שבתבנית.
- מערבבים בכף עץ כדי ליצור גושים קטנים. מחזירים לתנור וקולים עוד 10-15 דקות, עד שהתערובת משחימה קלות.
- מוציאים מהתנור ומערבבים פנימה את נבט החיטה והאוכמניות.
- מצננים ושומרים בצנצנת עם סגירה הרמטית במקרר. רצוי לאכול בתוך חודש.