שתף קטע נבחר

"ספק אם פיטורי בר-לב עומדים במבחן בג"ץ"

פרופ' פרנסס רדאי, מומחית ומרצה לדיני עבודה במכללה למינהל, סבורה כי ייתכן מאוד שפיטוריו של ניצב בר-לב לא יעמדו במבחן המשפטי-מנהלי. "יש לוודא שהמפכ"ל לא הפעיל את סמכותו באופן בלתי סביר או משיקולים זרים", אמרה

פיטוריו בכפוף לשימוע של מפקד מחוז הדרום, ניצב אורי בר-לב, זיעזעו את צמרת המשטרה. המפכ"ל דודי כהן עמד על דעתו שיש להוציא את בר-לב מהשירות לאחר שלא סר למרותו, והשר לבטחון אבי דיכטר צידד בעמדתו, לא לפני שהציג עמדה הפוכה ימים ספורים קודם לכן. בר-לב מצדו שכר את שירותיו של עו"ד יעקב נאמן, והוא מתכוון להיאבק בפיטוריו. השאלה הגדולה היא האם יש בסיס לטענותיו. 

 

פרופ' פרנסס רדאי, מומחית לדיני עבודה ומרצה בבית הספר למשפטים במסלול האקדמי של המכללה למינהל, סבורה כי ייתכן מאוד שפיטוריו של בר-לב אינם עומדים במבחן בג"ץ. 

 

"המשטרה היא לא כמו מקום עבודה רגיל", מסבירה פרפ' רדאי. "בעניינים כדוגמת פיטורים וקידומים, היחסים בין השלטון למשטרה הם אינם יחסי עובד-מעביד, אלא עניין משפטי-מינהלי. לכן, כמו כל החלטה מנהלית, הדברים צריכים לעמוד במבחן ציבורי על כך שנעשו באופן הוגן. יש לוודא שהמפכ"ל לא הפעיל את סמכותו באופן בלתי סביר או משיקולים זרים. במקרה הנוכחי, יש ספק רב אם שיקולי המפכ"ל יעברו את מבחן שופטי בג"ץ".

 

רב-ניצב כהן ביקש להוציא את ניצב בר-לב ללימודים, והציב זאת כאפשרות יחידה עבורו. פרופ' רדאי אומרת כי אמנם לימודים הם דבר רצוי, אבל לא כופים אותם על מישהו.

 

"אמנם אפשר לקבוע במקום עבודה כלשהו שלימודים הם תנאי במכרז לעבודה כלשהי, אבל זה לא מה שקרה כאן", היא אומרת. "צריך לזכור שלניצב בר-לב יש שני תארים, ולכן לא נראה הגיוני לחייב אותו לצאת ללימודים. אוי ואבוי אם לא יקשיבו לבכירים במשטרה ולשיקול דעתם מתי הם רוצים לצאת ללימודים ומתי לאו. אין לי את כל החומר בעניין, אך על פניו מה שנעשה לו נראה מוזר מאוד ובלתי הגיוני".

 

"אי אפשר לכפות חופש"

לדברי רדאי, לו תגיע הפרשה לבג"ץ יוכל בר-לב לטעון שהפעלת הסמכות במקרה זה היתה בלתי-חוקית מבחינת המשפט המנהלי. לטענתה, תמונת המצב הנוכחית נראית כבסיס מצוין לעתירה, מאחר שסירוב לצאת ללימודים לא נראה

כעילה מספיק לפיטורים.

 

רדאי פוסלת גם אפשרות של הוצאה לחופשה כפויה, כפי שהוטלה על בר-לב. "חופש אפשר לכפות רק אם העובד עבר עבירת משמעת", היא אומרת.

 

הפרופ' מוסיפה כי במקרים של דיני עבודה רגילים, כאשר מפטרים מישהו והוא זוכה בעתירה נגד המהלך - בדרך כלל הוא לא ישוב לעבודה, אלא יקבל פיצויים. אלא שאם יגיעו הדברים לכדי כך במקרה של בר-לב, הדבר יהיה דומה לפיטורים בשירות המדינה - ואז הפיטורים כביכול לא היו. ניצב בר-לב יוכל להמשיך בתפקידו, או לעבור לתפקיד אחר אותו ירצה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיכטר. אילו שיקולים?
צילום: גיל יוחנן
בר-לב. עילה טובה לעתירה
צילום: אמיר כהן
צילום: גלי תיבון
פרופ' רדאי. למה לצאת ללימודים עם שני תארים?
צילום: גלי תיבון
מומלצים