שתף קטע נבחר

 

פיילין כוכבת עליונה

רק לפני שבוע נראו הרפובליקנים כמו מפלגה גוועת, אבל הכל השתנה בין לילה. שרה פיילין, המתנגדת להפלות ולזכויות גייז, הפכה לכוכבת הקמפיין. הצד הימני של המפלגה, שכלל לא אוהב את מקיין, יוצא מגדרו. במטה אובאמה מקווים שניסיונה הדל במדיניות חוץ ירסק אותה. פרשנות

37 מיליון אמריקנים צפו בתוכנית "כוכב נולד" שהפיקה ועידת המפלגה הרפובליקנית ביום רביעי האחרון. היתה זו ההיכרות הראשונה של האומה האמריקנית עם מושלת אלמונית מאלסקה הנידחת, שהפכה בין לילה לכוכב הצפון של הציבור השמרני והאוונגליסטי.

 

"ברקודה", "פיטבול עם אודם", "מרגרט תאצ'ר האמריקנית" ו-"רונלד רייגן בשמלה" - אלה רק חלק מהדימויים שהוצמדו לשרה פיילין. אולם עד עכשיו היא נהנתה מהפקה מפוקחת ומבוקרת שנשלטה על ידי מטה הבחירות של ג'ון מקיין. פיילין טרם נחשפה לציבור האמריקני בלי כל ההגנות.

 

רק לפני שבוע נראו הרפובליקנים כמו מפלגה גוועת, כשמנהיגם בן ה-72 הסתובב ברחבי ארה"ב בניסיון נואש לשווק את מרכולתו לבוחרים. הכל השתנה בין לילה עם בחירתה של פיילין לסגניתו. הציבור האמריקני עדיין לא מכיר אותה, אבל העניין סביבה הוא עצום. הבסיס הימני של המפלגה, שכלל לא אוהב את מקיין, יוצא מגדרו מהתלהבות. משמעות הדבר - יותר תרומות, יותר פעילות פוליטית ויותר אוונגליסטים שייצאו מהבית ב-4 בנובמבר וילכו לקלפי הקרוב לביתם.  


הנוצרים מאושרים. נזירות באסיפה של מקיין ופיילין (צילום: רויטרס)

 

הציבור האמריקני כולו עוקב בעניין גובר אחר התופעה. נשים מזדהות עם סיפור חייה של אשה המתמודדת עם המשימה הכמעט בלתי אפשרית של פיתוח קריירה אישית במקביל לניהול חיי משפחה. ברגע האמת ירתעו רבות מהן המתנגדות לעמדותיה השמרניות של פיילין - התנגדות להפלות ולזכויות הומואים. 

 

הגברים בודקים בעניין רב את האריזה, ובקרוב הם יצטרכו לבחון את מה שיש בתוכה. מעטים התייחסו לעמדותיה הקיצוניות ולחוסר ניסיונה הצועק לשמיים בנושאי חוץ. חסרון בולט יכול היה להתקבל בהבנה אלמלא המועמד לנשיאות היה סנאטור בן 72 שבעבר סבל ממחלת הסרטן.

 

אובאמה מחכה להתרסקות של פיילין

אחרי נעילת הוועידה הרפובליקנית יצאו מקיין ופיילין למדינות המתנדנדות, ויסקונסין ומישיגן. הסנאטור עצמו נראה המום ומאושר מההתפתחויות האחרונות בקמפיין. עד לפני שבוע נהגו להגיע מאות תומכים לאסיפות שלו. עכשיו, כשרה פיילין ניצבת לצדו, אלפי בני אדם נוהרים כדי לצפות בכוכבת החדשה.

 

סקר שערך מכון "רסמוסן" קבע כי פיילין היא הדמות הפופולרית ביותר במסע הבחירות הנוכחית. עם 58 אחוזי תמיכה היא עקפה את מקיין (57) ואת יריבו הדמוקרטי, הסנאטור ברק את אובאמה (57). את יריבה לתפקיד סגן הנשיא, ג'ו ביידן, היא השאירה הרחק מאחור (48). לרגע שכחו בארה"ב שמדובר במאבק על הנשיאות בין אובאמה למקיין. 


חיי משפחה וקריירה אישית. משפחת פיילין המורחבת (צילום: AFP)

 

הטקטיקה שבחר מטה אובאמה היא פשוט לשבת בשקט ולהמתין. האסטרטגים הדמוקרטים עוקבים אחרי התגלית הפתאומית והמפתיעה של פוליטיקאית מיומנת וקשוחה. אולם הם מקווים שעם הזמן תיחשף הבורות

שלה בנושאים בינלאומיים. בדרך זו, הם מאמינים, תיחשף לכל הציניות של מקיין שבחר במועמדת חסרת ניסיון והבנה לשבת במרחק פעימה מהחדר הסגלגל.

 

בסקר שערכה רשת הטלוויזיה ABC התברר כי 50 אחוז מהאמריקנים חושבים שאין לה את הניסיון הבינלאומי לכהן כסגנית נשיא. 42 אחוז חושבים אחרת. אבל למרות כל זאת, זוכה פיילין ליחס אוהד מצד 50 אחוזים מהנשאלים, כשרק 37 אחוז מחזיקים בדעה שלילית עליה.

 

במטה אובמאה מקווים שההתרסקות שלה בוא תבוא. הם נזהרים לא לתקוף אותה ישירות בכמה נושאים שממש מדגדג להם לתקוף, אבל הם לא יעשו זאת כדי שלא יואשמו בתקיפתה בגלל היותה אשה. בינתיים הם משגרים חצים כלפי מקיין. הדמוקרטים מנסים לשוות לו את הדימוי של ממשיך דרכו של ג'ורג' בוש, הנשיא שנקט מדיניות חוץ שהחלישה את מעמד ארה"ב בעולם ושהביא את המדינה למשבר כלכלי חריף.

 

הקרב על האלקטורים

סקר חדש של מכון "גאלופ", שצפוי להתפרסם הלילה, משקף את דעת הקהל אחרי שתי ועידות המפלגות והצגת הסגנים. לפי הסקר, מוביל אובאמה בפער של שני אחוזים בלבד על מקיין. פירושו שוויון סטטיסטי, משום שהפער נמצא בתוך מרווח הטעות האפשרי בסקר.

 

חודשיים לפני הבחירות, חשוב לציין כי נשיא ארצות הברית אינו נבחר על ידי ספירה כוללת של קולות הבוחרים בקלפיות, אלא על ידי תרגום ההצבעה בכל

מדינה לאלקטורים. המאבק העיקרי מתמקד באלקטורים של 11 מדינות "מתנדנדות", שבהן מרכזים המועמדים לנשיאות את כל כוחם והמשאבים שלהם.

 

אילו הבחירות לנשיאות היו מתקיימות היום, אובאמה היה זוכה ביותר מ-270 האלקטורים הנדרשים כדי לנצח ולהפוך לנשיא הבא של ארה"ב. חלוקה של האלקטורים, נכון להיום, היתה מעניקה לאובאמה 301 אלקטורים ולמקיין 224 בלבד. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמריקה צמאה למידע. פיילין
צילום: AFP
רוח חדשה לקמפיין. מקיין
צילום: AFP
מקווה להתרסקות. אובאמה
צילום: רויטרס
מומלצים